I strupen på Brøndbo: – Jeg er drittlei

3 days ago 8



Karensdager:

Rødt-politikeren Mímir Kristjánsson er ikke imponert over DDE-vokalistens uttalelser om sykelønn.

 Sorosh Sadat / TV 2
REAGERER: Mímir Kristjánsson sier han elsker DDE, men er ikke imponert over Bjarne Brøndbos meninger. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Publisert 03.10.2024 12:22

«Nei, det går ikke likar no!»

Slik åpner Kristjánsson et Facebook-innlegg der han går til kraftig motmæle mot Bjarne Brøndbos uttalelser i Nettavisen-podkasten «Stavrum og Eikeland»

I podkasten er Brøndbo særlig kritisk til fagbevegelsen.

– Jeg klarer ikke å jatte med fagbevegelsen og at de skal detaljstyre norsk politikk. Jeg blir ordentlig syk av det, sier Brøndbo, som også har mange år bak seg i bilbransjen.

Det er dette Kristjánsson reagerer på.

– Jeg er drittlei av at privilegerte folk skal gå til angrep på velferdsordninger som ikke er til for dem, sier Kristjánsson til TV 2.

– Fagbevegelsen er den viktigste demokratiske bevegelsen vi har. LO har en million medlemmer, som er vanlige hardtarbeidende mennesker. Det er dem de jobber for.

Krangler om sykedager

I podkastintervjuet kaller Brøndbo seg sosialdemokrat. Han støttet lenge Arbeiderpartiet offentlig, men i 2017 meldte han seg ut av partiet til siden vist sin støtte til Høyre og Erna Solberg. 

– Jeg er ikke glad i koblinga Ap/SV, og jeg er absolutt ikke for at fagbevegelsen skal bestemme at karensdager er dumt, sier Brøndbo.

Karensdager er en ordning som gjør at arbeidstakere en periode mister enkelte rettigheter. I Norge hadde arbeidstakere ikke krav på lønn de første tre sykdomsdagene før i 1978.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
UT MOT ARBEIDERBEVEGELSEN: DDEs Bjarne Brøndbo sier han blir syk av det han kaller fagbevegelsens detaljstyring av norsk politikk. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Kristjánsson er ikke imponert over Brøndbos uttalelser.

«Hvis du blir ORDENTLIG SYK av at folk i mye hardere jobber og med mye lavere inntekt enn deg får full lønn ved sykdom, da er du bare syk i hodet», skriver han på Facebook.

– Han har selv ekstremt god råd. Det ødelegger ikke for han om han ikke får lønn et par-tre dager. Det kan det være at det gjør om du for eksempel er kabinansatt. Da vil det tvinge deg til å gå på jobb når du er syk, utdyper han til TV 2.

Selv mener Kristjánsson at politikerne må jobbe for å gjøre folk friskere. 

– Eksempelvis har vi nå nesten en epidemi med psykiske helseplager blant unge. Det er noe man må ta tak. Det er et altfor dårlig tilbud, sier han. 

– Det er ingen kvikkfiks her, men å innføre karensdager, det gjør ingen friskere.

– Elsker DDE

Kristjánsson sier han selv har vært fan av DDE.

– Det er dumt og overraskende det han sier. Jeg elsker DDE. Det er folkelig musikk der de synger om vanlige folk. Det virker som at Brøndbo har glemt hvor han kommer fra. 

Rødt-politikeren trekker fram låten «E6», der Brøndbo synger om en trailersjåfør som forsøker å rekke fram til Sentralsykehuset i Bodø før en fødsel. 

– Om du hører den på nytt, kan du tenke deg at den trailersjåføren absolutt ikke trenger en karensdagsordning. Dagens ordning er til for han, sier Kristjánsson. 

TV 2 har vært i kontakt med Bjarne Brøndbo, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere. 

Read Entire Article