– En strategi for å forebygge RS-virusinfeksjoner hos spedbarn må på plass. Senest før neste RS-virussesong, sier barnelege og professor i barnesykdommer, Claus Klingenberg til NRK.
Hvert år fra november til mars dukker RS-viruset opp.
Da fylles barneavdelingene i Norge opp med syke barn. Noen trenger inhalasjoner og oksygen for å puste ordentlig, noen trenger hjelp til å få i seg mat.
Andre blir så syke at de må ha pustestøtte. For dem som blir hardest rammet har viruset gitt betennelse i lungene.
Men en sprøyte som har høstet mye skryt i utlandet kunne kanskje bedret situasjonen.
Problemet er at den ikke tilbys i Norge.
Forebyggende behandling
Det finnes to måter å forebygge RS-virusinfeksjon hos spedbarn på.
- Den ene er å vaksinere mor under graviditeten slik at fosteret får antistoffer fra mor som kan beskytte barnet mot RS-virusinfeksjon etter fødsel.
- Den andre er å gi det nyfødte barnet en sprøyte med antistoffer som kan beskytte mot RS-virusinfeksjon.
I dag tilbys forebyggende behandling mot RS-virusinfeksjoner i utlandet.
Enten vaksine til gravide eller sprøyter med antistoff til alle nyfødte i blant annet Frankrike, Belgia, Tyskland, Sveits og Finland.
I flere av disse landene har man sett en markant nedgang i antall innleggelser.
Ifølge Klingenberg startet man i Spania å tilby en antistoffsprøyte i låret til alle nyfødte høsten 2023.
Ifølge den spanske avisen La Vanguardia kostet innkjøpet av vaksinene rundt 14,1 millioner euro, eller rundt 166 millioner kroner.
Der så de en 90 prosents reduksjon i innleggelser av RS-smittede spedbarn på sykehus.
Men en slik sprøyte tilbys ikke i Norge
Klingenbergs meninger ble først publisert i en kronikk hos Aftenposten.
Går for tregt
Men hvis sprøyten er så bra, hvorfor ser vi den ikke i bruk på norske sykehus?
– I Norge går det for tregt. Jeg har forståelse for at det er et kostnadsspørsmål, men jeg tror det er større besparelser i at vi får færre innleggelser, mindre lidelse og plager for spedbarna, enn det koster å få inn et av disse nye forebyggende alternativene, sier Klingenberg.
Les svaret fra Direktoratet for medisinske produkter lenger ned i saken.
Barnelegen forteller at ved UNN Tromsø har de flere ganger måtte flytte mange barn med RS-virus på samme rom for å få plass til alle. I virussesongen kan mange barneavdelinger bli overfylt av syke barn og deres foreldre.
– Med en ny strategi kan dette unngås, påpeker han.
Klingenberg forteller at det ble søkt til Folkehelseinstituttet og Direktoratet for medisinske produkter (DMP) om innføring av forebyggende behandling allerede våren 2023.
Saken er fortsatt under vurdering.
– Vurderinger er gjort i andre land mye raskere. Det er et stort byråkrati i Norge som tar for lang tid, påpeker Klingenberg.
Han undrer seg også over det nyopprettede Direktoratet for medisinske produkter, som ble opprettet for å sikre raskt tilgang til effektive legemidler, her bruker lang tid.
For gravide som har kunnskapen og ressursene er det mulig å kjøpe RS-vaksinen for rundt 2500 kroner.
Da må også den gravide søke kunnskapen selv, for det er ikke en vaksine som i dag blir kommunisert ut som en anbefaling til alle gravide, selv om den er godkjent for bruk i Norge.
– Det er jo ikke slik vi vil ha det i Norge. Vi vil at alle skal ha tilbudet uavhengig av ressurser, sier barnelegen.
DMP: – Tar tid og krever ressurser
Overlege er Sara Viksmoen Watle i Direktoratet for medisinske produkter.
Hun forklarer at for at en ny vaksine skal tas inn i et program, er det flere ting som må vurderes.
Blant annet om kostnadene ved vaksinasjon kan forsvare nytten ved å forebygge alvorlig sykdom. Man vurderer også nytten for barnet og kostnadsbesparelser i helsetjenesten, ifølge Watle.
– Dette for å sikre best mulig bruk av samfunnets ressurser, sier Watle.
Når vurderingen er gjennomført er det FHI som har ansvar for å utarbeide en anbefaling om og hvordan vaksinen bør tilbys i vaksinasjonsprogrammet.
– Å inkludere vaksine i program, og hvordan dette skal finansieres, er en politisk beslutning som tas av Helse- og omsorgsdepartementet.
Foreløpig er det ikke gjort en vurdering for tilbud om RS-virus vaksine til gravide (Abrysvo) eller RS-virus-antistoff til spedbarn (Beyfortus) i barnevaksinasjonsprogrammet.
DMP jobber med å utvikle et mer smidig og effektivt system for å identifisere og vurdere vaksiner som er aktuelle for offentlig finansiering i Norge, sier de.
Publisert 19.11.2024, kl. 05.43