I løpet av én og samme dag: 400–500 kroner å spare på full tank

1 month ago 17



Det er mulig å spare 400–500 kroner på full tank. Det gjelder å fylle drivstoff på rett tidspunkt og rett dag.

 Fra morgen til ettermiddag 15. august steg bensinprisen på Alnabru i Oslo med 35 prosent. Foto: Morten Andersen

Publisert: 21.08.2024 18:14

Kortversjonen

Onsdag morgen var det billig drivstoff mange steder i Oslo. Ifølge Drivstoffappen var det flere stasjoner som solgte bensin til rundt 17,30 kroner pr. liter. Diesel var én krone billigere.

Men det trenger ikke holde seg slik utover dagen.

På Uno-X-stasjonen på Alnabru i Oslo var bensinprisen 18,59 kroner pr. liter klokken 8 torsdag 15. august. På ettermiddagen hadde den hoppet opp til 25,18 kroner.

Forskjellen var altså 6,59 kroner pr. liter - i løpet av én og samme dag.

Med en tank på 60 liter betyr det 400 kroner i forskjell.

Med onsdagens enda lavere pris er det enda mer å spare i forhold til en pris på rundt 25 kroner pr. liter.

Ikke så mye å si

– Det er ikke mye jeg kan si om variasjoner i drivstoffprisene og hvordan vi fastsetter prisene. Konkurransemyndighetene setter klare grenser for det jeg kan si, sier leder for retail i Uno-X, Fredrik Holdhus.

Han sier bare litt om de kortsiktige svingningene.

– Svingningene over dagen og over uken er i stor grad bestemt av den lokale konkurransen. Alle vil jo selge mest mulig og setter prisen deretter, sier Holdhus.

Interne vurderinger i Uno-X vil han ikke si noe om.

I Circle K skriver leder for lojalitet og kommunikasjon, Kjetil Foyn, i en e-post at «det pågår en daglig priskrig».

«På et eller annet tidspunkt er prisen så lav at man ikke tjener penger og da er det nødvendig å sette opp prisen», skriver han.

Circle K følger med på naboen. «Vi følger med på prisene i alle lokalmarkedene vi er til stede. Prisene justeres for å være konkurransedyktig lokalt», skriver Foyn.

Oslo-Drammen er bra

Syver Orhagen driver Drivstoffappen. Den sammenligner priser over hele landet.

Mens han snakker med Aftenposten onsdag formiddag kan han lese av store forskjeller i prisene: På Gåseid ved Ålesund er prisen på bensin lavest med 16,79 kroner pr. liter. På Nesttun i Bergen er det dyrest med 23,79 kroner pr. liter.

– Strekningen Oslo-Drammen er blant områdene med relativt lave priser på drivstoff. Her er det stor trafikk og mange stasjoner, sier han.

Orhagen sier at mandag-onsdag stort sett har de laveste prisene.

– Når bunnen er nådd, settes prisen rett opp igjen til en ny topp. De store kjedene varierer prisene mest. Noen små kjeder har mer stabile priser rundt 20 kroner pr. liter, sier han.

Bensin- og dieselprisene påvirkes i stor grad av lokal konkurranse. Her fra en Shell-stasjon. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Alle gjør det samme

Professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole forteller om ulike prismønstre i markedet for drivstoff de siste 20 årene. I 2019 sluttet kjedene å offentliggjøre veiledende priser på nettsidene sine.

– Mønsteret nå er at kjedene setter opp prisene sine to-tre dager i uken på litt ulike dager. Deretter synker prisene i noen dager. Men fallet varierer mellom ulike områder av landet, sier han.

Han sier prisfallene akkurat nå er størst på deler av Østlandet.

– Kjedene setter opp prisen for å bryte den nedadgående spiralen. Så starter en ny runde med kutt. Det er konkurransens natur, sier Foros.

Kjedene vet godt hvordan dette foregår.

– Dette er en praksis som er godt etablert. De trenger ikke snakke sammen for å få til et felles løft i prisene nærmest på samme tid over hele landet et par ganger i uken, sier han.

Globale krefter

Holdhus i Uno-X uttaler seg gjerne om de store globale kreftene som bestemmer kjedenes innkjøpspriser.

– De underliggende faktorene er råoljeprisen, dollarkursen og sesongvariasjoner, sier han.

Sommer og vinter har hver sine drivkrefter.

– For eksempel er den globale etterspørselen etter bensin høyere om sommeren når mange skal på bilferie. Etterspørselen etter diesel i Europa er høy om vinteren fordi diesel blir brukt til oppvarming, sier Holdhus.

Drivkraft Norge er organisasjonen for kjeder som selger drivstoff. Administrerende direktør Kristin Bremer Nebben sier bransjen har følgende tommelfingerregel for pumpeprisen: 60 prosent er avgifter til staten, 30 prosent er innkjøpsprisen og 10 prosent er kjedenes påslag for kostnader og fortjeneste.

– Etter invasjonen i Ukraina har nok innkjøpsprisens andel gått opp. Kjedenes andel er stort sett stabil.

Med en bensinpris på 20–25 kroner pr. liter vil kjedens andel med slik fordeling ligge på 2–2,50 kroner. Med andre ord er variasjonen i prisene over dagen og uken mye større enn kjedens langsiktige andel av prisen.

Read Entire Article