Marit Bjørgen (44) sjonglerer familielivet og andre oppdrag med trenerjobben for skilandslaget.
Publisert: 08.10.2024 12:55
– Det har vært en hektisk høst, så han eldste stiller litt spørsmål og synes jeg har vært mye borte iblant. Men vi har klart å løse det veldig greit. Jeg må være flink til å finne den rette balansen, sier Bjørgen til VG.
Tidenes mestvinnende skiløper takket sist vår ja til en 50 prosent stilling som trener for langrennskvinnene – sammen med hovedtrener Sjur Ole Svarstad og assistent Pål Gunnar Mikkelsplass.
I tillegg har hun sammen med partneren Fred Børre Lundberg barna Marius (8) og Ola (5 år), samt gjør andre treneroppdrag iblant og promoterer VM i Trondheim sammen med sponsoren SpareBank 1.
– Det ble litt spesielt i høst, siden jeg hadde takket ja til andre oppdrag alt før trenerjobben, sier Bjørgen.
Sønnene hjemme er aktive, Marius driver med fotball, golf og ski, mens Ola fortsatt går i barnehagen.
Takket vært god planlegging med Fred Børre Lundberg, som tok tre VM-gull og to OL-gull i kombinert, går puslespillet opp.
– Jeg har jo en veldig snill mann. Vi er forståelsesfulle overfor hverandre, og jeg har foreldre i Trøndelag som stiller opp om vi trenger ekstra hjelp.
Idretts-Norge er dominert av mannlige trenere i de fleste sportene. For Bjørgen ville ikke en 100 prosent stilling i Skiforbundet vært aktuelt, det ville krevd for mange reisedøgn.
– Reisedøgnene er krevende. Jeg har ikke sjanse til å være med 100 prosent. Det hadde jeg ikke våget å gå for overfor familien. At forbundet likevel legger til rette for dette, er veldig positivt. Men det gjelder ikke bare kvinner, det er også pappaer, sier Bjørgen.
Trønderen har nå tilbakelagt et drøyt halvår i sin første trenerjobb.
– Hvordan har utviklingen vært?
– Det må du nesten spørre utøverne om. Jeg har jo ingen erfaring som trener, men har mye erfaring som utøver og kjenner det sitter i kroppen fortsatt. Jeg tror jeg kan kjenne meg igjen i mange utøvernes situasjoner, sier Bjørgen.
Sist sesong jobbet Bjørgen som TV-ekspert for Viaplay flere helger i løpet av vinteren.
– Det handler om å bli godt kjent og trygge på hverandre, og at vi som trenere er gode på kommunikasjon. Slik at vi ikke sier forskjellige ting til utøverne. Jeg har blitt tryggere og tryggere, og tør kanskje å ta litt mer plass nå.
Bjørgen var frontfiguren for de norske langrennskvinnenes dominans frem til hun la opp våren 2018.
Nå skal Therese Johaug prøve det hennes gode venninne klarte: Å bli verdens beste skiløper igjen etter å ha blitt mamma.
– Jeg tenker ikke over at jeg er treneren til Therese nå. Jeg er jo egentlig ikke det ... Pål Gunnar Mikkelsplass har fulgt opp Therese i mange år, så har hun også Karstein (Thereses bror). Jeg er mer en sparringpartner, etter å ha kjent henne lenge. Vi kjenner hverandre godt, trent mye i lag og diskutert mye trening i mange år.
– Det er veldig godt å få henne inn i laget. Hun har mye erfaring å ta med til de andre.