«Hvorfor er LO så tause?»

1 day ago 4



I debattinnlegget «Batteribløffen» på fvn.no 02.10.2024 stiller Øyvind Andresen to spørsmål som knyttes til LOs engasjement hos batterifabrikken Morrow Batteries i Arendal.

Foto: Jacob J. Buchard

Hans innlegg har sammenheng med to politiaksjoner, der til sammen ni tredjelandsborgere skal ha manglet grunnlag for å få arbeide lovlig i Norge. LO var til stede med LO-koordinator frem til sommerferien i år. Politiaksjonene fant sted i september. Ansvaret for at arbeiderne hos underleverandørene til Morrow Batteries arbeider lovlig i Norge ligger på Morrow, og dette ansvaret har da også Morrow erkjent i etterkant av politiaksjonene.

Batteribløffen

Et av spørsmålene Andresen stiller er: «Godtar LO et «grønt skifte» som inkluderer sosial dumping?». Svaret på dette er opplagt; Nei, det gjør vi ikke. Kampen mot sosial dumping er en av våre aller viktigste kampsaker.

Noen av virkemidlene er at vi arbeider for å:

  • Sikre rettferdig konkurranse, gode fagutdanninger og seriøsitet gjennom kloke offentlige innkjøp

  • Sikre et lønnsgulv med minstelønn i utsatte bransjer gjennom allmenngjøring av tariffavtaler

  • Sikre bedre og mer koordinerte tilsyn og kontroller, slik at flere kriminelle aktører avdekkes og straffes

  • Styrke den «myke siden» av arbeidslivskrimbekjempelse, som handler om å ivareta de mest utsatte arbeidstakerne

  • Styrke arbeidet i ordningen «Samarbeid mot svart økonomi»

  • Styrke det organiserte arbeidslivet gjennom økt fagforeningsfradrag

Dette er like aktuelt i forbindelse med etablering av nye næringer og bedrifter som kommer av det grønne skiftet.

LO har vært en pådriver i arbeidet med å etablere batterifabrikken i Arendal siden den var på planleggingsstadiet. Både LOs øverste ledelse og ledelsen i region Agder har medvirket tett sammen med Morrow, NHO, Fair Play, det offentlige og en rekke øvrige aktører for å legge forholdende best mulig til rette for at Morrow skal lykkes. Vårt standpunkt har hele tiden vært at fabrikken skal bygges på en måte som ivaretar den anstendige norske arbeidslivsmodellen, og det har vært bred enighet om dette blant aktørene.

Som en konsekvens av dette partsamarbeidet har også Morrow Batteries hatt en LO-koordinator i den tiden av byggeprosessen hvor produksjonsutstyret har blitt installert. En LO-koordinator arbeider tett sammen med byggherren, og følger opp temaer rundt lønns- og arbeidsforhold i lovverk og tariffavtaler og støtter tillitsvalgte og verneombud på byggeplassen. I tilfellet Morrow Batteries har oppgavene vært særlig knyttet til å veilede leverandører innenfor arbeidstidsbestemmelser, arbeidsmiljømessige forhold, og oppfølgning rundt allmenngjorte tariffavtaler. Våre bidrag syntes å ha blitt godt mottatt av Morrow, og vi har hele veien opplevd et godt samarbeid.

Innledningsvis i sitt innlegg spurte Andresen: «Hvorfor er LO så tause?» Oppholdstillatelser, utlendingslovgivning og forhold knyttet til utlendingers adgang til å arbeide i Norge er noe LO-koordinatoren ikke arbeider med. Dette er som nevnt et ansvar Morrow Batteries selv sier de er bevisst på. Da LO-koordinatoren verken hadde ansvar for dette, eller hadde noe engasjement på stedet på det tidspunktet politiaksjonene fant sted, har vi ikke funnet det naturlig å kommentere denne konkrete saken i media mens en etterforskning enda pågår.

Read Entire Article