Hvorfor blir man «hangry»?

3 weeks ago 14



Og hva kan man gjøre for å unngå å bli det? Ernæringsfysiolog deler sine beste tips.

 Olly / Adobe Stock
HANGRY: Flere kjenner nok på at lunta blir kortere når man er sulten. Foto: Olly / Adobe Stock

Publisert 29.10.2024 06:24

Flere kan oppleve å bli skikkelig irriterte eller sinte når de er sulte. Rett og slett såkalt «hangry».

«Du er ikke deg selv når du er sulten» er en kjent strofe fra en Snickers-reklame som mange kan kjenne seg igjen i.

Men hvorfor blir vi egentlig «hangry»? Vi har tatt kontakt med en ernæringsfysiolog for å få svar.

Skyldes ikke lavt blodsukker

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, som har doktorgrad i ernæring, forteller at en av hovedgrunnene til at vi blir sinte og irriterte ved sult, kommer av at sult er en ubehagelig følelse.

– Og fra et evolusjonsperspektiv så skal det være det. For det at vi spiser og har sex, er det som gjør at vi som art lever videre, forteller hun.

Sundfør forklarer videre hva som skjer når vi blir «hangry»:

Dette betyr «hangry»

Ordet «hangry» består av de to engelske ordene «hungry» og «angry», som betyr sulten og sint på norsk.

– Når vi blir sultne, så øker mengden av sulthormonene, og det blir mindre av såkalte metthetshormoner. Det gjør at vi kjenner på en uro, blir ukonsentrerte og kjenner en irritabilitet.

Sundfør forteller at mange tror det skyldes lavt blodsukker, men blodsukkeret er vanligvis ganske stabilt. 

Siden hjernen er avhengig av jevn tilførsel av glukose, har kroppen mange viktige mekanismer som bidrar til å holde blodsukkeret tilnærmet stabilt, selv når det har gått noen timer siden forrige måltid. 

Vi har for eksempel jevnt blodsukker natten igjennom, men kostholdet spiller også en rolle. Mye sukker og siktet hvetemel gir større svingninger i blodsukkeret.

 Anita Sælø
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Tine Sundfør sier at hva du spiser kan ha mye å si. Foto: Anita Sælø

– Hvis du måler blodsukkeret, så er blodsukkeret ofte forholdsvis stabilt, forteller hun.

Blodsukkeret vårt bør ligge rundt fire og fem millimol per liter, og det er også der det vanligvis ligger selv om man er sulten.

Fysisk trening

Dersom du har utført hard, fysisk trening, kan det derimot være snakk om blodsukkerfall. Muskulaturen bruker nemlig ekstra mye karbohydrater ved høy puls. 

Glukosen, eller sukkeret, henter kroppen i første omgang fra karbohydratlagrene i musklene og lever, men dersom det blir tomt, tar de fra blodsukkeret.

Tilsvarende kan de som har diabetes type 1, og derfor må tilføre insulin selv siden kroppen ikke kan lage dette, oppleve at blodsukkeret blir betydelig lavere.

– Lunta er jo kortere

Deltakerne som deltar i TV 2-programmet «Farmen», får virkelig utfordret sultfølelsen sin inne på gården.

Tanja Pettersen (53), fra årets sesong, forteller at hun ikke har kjent særlig på det å bli «hangry» i hverdagen, men inne på Farmen ble det litt annerledes.

– Da jeg kom på Farmen og hovedsakelig bare spiste én ting, potet, så kjenner du det, forteller hun til TV 2.

 Marcus Kvitne Bere / Strix Televisjon/TV 2
FARMEN: Her er Tanja Pettersen inne på Farmen-gården sammen med deltaker Madelen Mindresunde. Foto: Marcus Kvitne Bere / Strix Televisjon/TV 2

Hun forteller at små oppgaver, som å vaske opp, føltes som en utfordring til slutt, og at man ikke er helt seg selv.

– Og så er det jo klart at du merker det på tålmodigheten din. Lunta er jo kortere. Men om det bare var maten, eller at du lever i en boble, er litt usikkert, legger Pettersen til.

Under oppholdet på Farmen kjente hun på en ekstrem sultfølelse for første gang, og jobbet hele tiden med et reservelager hun følte hun ikke hadde.

Pettersen vet ikke om de andre reagerte annerledes på sult inne på gården, enn de ellers ville gjort, men forteller at alle snakket om mat hele tiden.

Hun merket også godt når det ikke var proteiner i maten hun spiste:

– Når det bare var poteter til frokost, lunsj og middag, så var vi nok alle litt ampre enn de dagene vi fikk servert noen av Svein eller Seble sine gode middager med litt kjøtt.

Svein Håvard Saksen og Seble Kefele er to av deltakerne i årets sesong av «Farmen».

Dette kan du gjøre

Ifølge ernæringsfysiolog Sundfør er det ikke god nok forskning på forskjellen mellom kvinner og menn, men i klinikken ser hun en tendens til noen kjønnsforskjeller når det gjelder opplevelsen av å føle seg «hangry».

– Min erfaring er at mange kvinner opplever det å gå litt lenger uten mat mer ubehagelig, sier hun.

Ifølge Sundfør kan dette trolig forklares naturlig ved at menn ofte spiser større måltider, og at kvinner fra naturens side skal føle på litt mer ubehag ved sult, ettersom de skal ha nok næring til et eventuelt foster.

Under hennes doktorgradsstudier, hvor hun sammenlignet 5:2-diett med jevn energireduksjon, viste det seg også at de som hadde to fastedager i uken ble bedre til å håndtere sult.

Sundfør forteller at hun også kan oppleve å bli «hangry», men at det finnes flere ting man kan gjøre for å unngå å bli «hangry», og flinkere til å håndtere sult.

I faktaboksen under, kan du se hennes beste tips:

Hvordan unngå å bli «hangry»?

  • Den enkleste form for kognitiv terapi er å si til seg selv: «Ok, du er sulten. Dette er ubehagelig, men det går fint. Du får mat snart.»
  • Pass på at måltidene dine inneholder mye fiber, som bidrar til at blodsukkeret holdes mer stabilt enn hvis du spiser mye sukker og siktet hvetemel. Velg fullkornsvarianten av brød, knekkebrød, pasta eller havregrøt.
  • Inkluder protein og sunt fett i måltidet. Fett gjør at maten tømmes litt langsommere fra magesekken, noe som bidrar til bedre blodsukkerregulering
  • Spiser du havregrøt til frokost, kan det være lurt å legge til litt nøtter slik at du holder deg mett lenger.
  • Skal du spise en salat med brød eller pasta, kan det være fint å legge til avokado. Da får du også litt av de sunne fettsyrene, slik at du holder lenger.
  • Ha en liten boks med nøtter tilgjengelig og drikk vann – da holder du ut til neste måltid.
  • Frukt er også bra, men nøtter har lengre holdbarhet dersom du vil ha et lite «nødlager» stående klart på for eksempel jobb.
  • Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog, med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør.

Read Entire Article