Hvis diktatoren vil angripe, ligger han tynt an. Sør-Korea vil skyte først.

1 month ago 23



Foto: Kim Min-Hee / Reuters / NTB

Foto: Ahn Young-joon / AP

Krig kan bryte ut når som helst, sa Sør-Koreas president mandag.

Akkurat nå øver amerikanere og sør-koreanere på å forsvare seg mot atommakten Nord-Korea.

Blir det krig, vil Sør-Korea skyte først. Så går de etter nabolandets leder - Kim Jong-un.

Sør-Korea er verdens femte sterkeste militærmakt. Nå trener de på angrep fra nabolandet.

  • Gunnar Johnsen

Publisert: 23.08.2024 21:23

Kortversjonen

Flere titusen soldater innledet mandag USA og Sør-Koreas årlige felles militærøvelse.

«Krig kan bryte ut når som helst», sier Sør-Koreas president, Yoon Suk Yeol. Han kalte mandag Nord-Korea for «det mest hensynsløse og irrasjonelle landet i verden».

De to allierte skal øve på det de kaller «realistiske trusler» som missilangrep, GPS-jamming og angrep med atomvåpen fra nord.

Nordkoreanerne fordømmer øvelsen og kaller den provoserende og aggressiv.

Også sørkoreanerne opplever sine naboer som provoserende.

Foto: KCNA via KNS

Nord- Korea er rustet til tennene med atomvåpen.

De har allerede rundt 50 kjernefysiske stridshoder. Anslag tyder på at de har uran og plutonium nok til å lage flere. Kommunistdiktaturet sitter også på store mengder kjemiske våpen. Trolig har landet også kapasitet til å produsere biologiske våpen. Missilsystemer kan nå mål i hele Sør-Korea og det meste av Asia.

USA skal heller ikke føle seg trygg: Nord-Korea er ett av åtte landåtte landUSA, Russland, Kina, Frankrike, India, Storbritannia, Israel og Nord-Korea. Kilde: Wikipedia som har interkontinentale raketterinterkontinentale raketterICBM. Interkontinentalt ballistisk missil med en rekkevidde på minst 5500 kilometer. Oftest laget for å kunne levere kjernefysiske våpen. i sitt arsenal.

Samtidig er den totalitære ettpartistaten blant verdens aller fattigste land. Flertallet av innbyggerne lever under fattigdomsgrensen. Men slett ikke landets elite, anført av Kim Jong-unKim Jong-unKim Jong-un er trolig født mellom 1982 og 1984. Han styrer Nord-Korea en sammen med en liten politisk og militær elite. Han er yngste sønn av Kim Jong-il og sønnesønn av landsfaderen Kim Il-sung. Han er gjenstand for en betydelig persondyrkelse. .

Verdens femte største militærmakt

Erkefienden i sør, Sør-Korea, er vurdert som et av verdens mest demokratiske land, høyere på listen enn land som USA, Belgia, Spania og Frankrike. Landet har enn så lenge holdt seg til konvensjonelle våpen. Men de har til gjengjeld enorme mengder av disse.

Sør-Korea rangeres som verdens femte sterkeste militærmakt etter USA, Russland, Kina og India. Etter Ukraina-invasjonen i 2022 er landet i ferd med å bli en stormakt også når det gjelder eksport av avansert militært utstyr.

USA har 28.000 soldater stasjonert i Sør-Korea. Landene har en gjensidig forsvarsavtale og jevnlige felles militærøvelser.

Truslene biter ikke på folk flest

Nord-Korea har med ujevne mellomrom i 30 år truet med å forvandle Sør-Koreas hovedstad til «et hav av ild». Men mange innbyggere i millionbyen Seoul lar seg ikke lenger affisere av stadige verbale angrep fra nord, trusler om krig, testing av missiler og nye våpen.

De som har ansvaret for landets sikkerhet, kan likevel ikke la være å ta forholdsregler.

Landets gjeldende forsvarsstrategi er bygget rundt et tretrinnskonsept som innledes med det som går under navnet «Kill chain» – altså en angrepskjede eller «drapskjede». Den er både offensiv, kostbar og omstridt.

Forsvarsstrategi på 1–2–3

Trinn 1: «Kill Chain» dreier seg om å oppdage og slå til mot nordkoreanske missiler allerede før de blir avfyrt.

Første fase dreier seg om å oppdage tegn på at fienden er i ferd med å skyte opp missiler. Og ikke minst hvor en antatt oppskytning vil finne sted. Til det brukes spesiallagede satellitter, droner og radarsystemer.

Sør-Koreas andre av i alt fem spionsatellitter ble skutt opp fra Florida i april i år. Satellittene kan oppdage gjenstander som er 30 cm store og er viktige ledd i sørkoreanernes «Kill chain». Foto: Forsvarsdepartementet i Sør-Korea

Deretter må man fastslå hva slags trussel det er snakk om, og få bekreftet at det faktisk er knyttet til et forestående angrep.

Så kommer beslutningen om å angripe stedet for oppskytning med missiler og andre midler før nordkoreanerne får skutt.

Trinn 2: Luftforsvarssystemet (KAMD) skal håndtere eventuelle missiler som ikke blir stanset på denne måten. Det skal kunne skyte ned missiler, droner og raketter i alle høyder, og inkluderer det amerikanske Patriot-luftvernet.

Trinn 3: Siste trinn er å slå nådeløst tilbake. Først og fremst mot Kim Jong-un, hans familie og andre ledere, blant annet ved å sette inn spesialstyrker. Strategien kalles KMPR (Korea Massive Punishment and RetaliationKorea Massive Punishment and Retaliation"Koreansk massiv straff og gjengjeldelse"). Et massivt og overveldende angrep fra sør skal foruten diktatoren og hans nærmeste også ramme bunkere og hele den militære kommandostrukturen. Hovedstaden Pyongyang risikerer å bli jevnet med jorden.

Men vil planen virke?

Mot sin hensikt?

Tretrinnsplanen har skapt mye debatt i Sør-Korea. Det er stilt spørsmål om førsteslagsstrategien er etisk forsvarlig og om trinn 3 kan virke noe overdrevet dersom Nord-Korea egentlig ikke hadde tenkt seg noe massivt angrep.

Tilhengerne påpeker at den offensive planen er ment å skulle avskrekke Kim fra å gå til angrep. Andre mener det bare vil bidra til at Nord-Korea føler behov for ytterligere opprustning.

Analytikere har også reist tvil om en slik plan er i ferd med å bli utdatert av ny teknologi. Nord-Korea skal i januar ha gjennomført en test av et nytt system med undervannsdroner. De skal kunne frakte atomstridshoder.

Ber om dialog med nord

Forholdet mellom nord og sør er på et bunnpunkt etter at Kim i februar erklærte naboen i sør som landets fiende nummer én.

Sørkoreanerne er forberedt på krig, men utelukker samtidig ikke en fremtidig gjenforening av de to landene på Korea-halvøya. På frigjøringsdagen, 15. august, tok president Yoon til orde for å starte nye samtaler med Nord-Korea. Det er ikke kommet noe svar fra Kim.

En meningsmåling viser synkende interesse for gjenforening blant sørkoreanerne, sepsielt blant de yngre generasjoner.

Nord-Korea skyter først hvis.....

Nord-Koreas terskel for å bruke atomvåpen først i en konflikt er blitt lavere. En lov fra 2013 fastslo at landet kunne bruke atomvåpen for å avverge invasjon eller angrep fra en fiendtlig atomstat og gjennomføre gjengjeldelsesangrep.

En ny lov fra 2022 går lenger. Nå åpnes det for førsteslag med atomvåpen hvis Nord-Korea oppdager et overhengende angrep med masseødeleggelsesvåpen. Eller et angrep av enhver type som er rettet mot landets lederskap og atomstyrkene.

Read Entire Article