Oljefondet kan bli fremtidens tragedie

3 hours ago 5



Foto: Tornes, Erik

Publisert: 09.10.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Oljefondet skulle bli vår trygghet, men kan bli fremtidens tragedie. Fondet er tuftet på klimautslipp som vil ramme hele verden. Vi kan ikke forsvare å ha vårt helsevesen betalt av mennesker som dør av flom og sult.

Det som er enda verre, er at Oljefondet ødelegger vår egen økonomi. Nå pøser vi på med oljepenger istedenfor å få befolkningen til å skape verdier selv. Tenk på et barn som får 3000 kroner i månedspenger. Når skal hun eller han samle krefter for å komme ut i arbeid? Oljefondet er blitt en «sovepute» for oss og våre politikere.

Paradokset er at vår rikdom gjør oss til fattigfolk når krisen kommer. Ved en katastrofe blir Oljefondet, når aksjemarkedene stuper, lite eller ingenting verdt. Når vi trenger pengene som mest, er de forsvunnet. Da sitter vi igjen med regningen, i et samfunn som ikke står på egne ben, men som har svømt i olje.

Fabian Stang, tidligere ordfører i Oslo (H)

Read Entire Article