Hvilke spørsmål kan frikjente Viggo Kristianen få? Svaret skaper full splid i retten.

1 week ago 9



SANDNES (Aftenposten): Frikjente Viggo Kristiansen mener politiet preset ham hardt etter han ble pågrepet for Baneheia-drapene. – Dessverre tok det 21 år for å vise sannheten, sa han i retten.

Foto: Ane Hem / NTB

Publisert: 24.04.2024 09:00 | Oppdatert: 24.04.2024 09:25

I blå genser, jeans og med samme fremoverlente holdning over vitneboksen, fortsatte frikjente Viggo Kristiansen (44) sitt vitnemål i Baneheia-saken onsdag. Blå genser og jeans hadde også hans tidligere kamerat Jan Helge Andersen, som satt tre meter unna.

Og da Kristiansen fikk spørsmål om tiden etter pågripelsen i september 2000, beskyldte han Anderrsen for å fremsette ham som en syndebukk. Godt hjulpet av politiet.

– Jeg hadde ingen ting å skjule. Jeg hadde ikke vært der oppe. Politiet prøvde å presse meg på det hardeste. Andersen fikk hjelp av politiet til å prøve å fremsette meg som en syndebukk. Desvere tok det 21 år for å vise sannheten, sa Kristiansen.

Tirsdag møttes Viggo Kristiansen (44) og Jan Helge Andersen (43) for første gang på 22 år. I 2002 var de begge tiltalt for drapene i Baneheia, en av de mest opprivende drapssakene Norge har hatt.

De to bestevenninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia 19. mai 2000. Andersen innrømmet den gang å ha drept den yngste jenta. Nå er han tiltalt for å ha drept også den eldste.

Påtalemyndigheten mener han voldtok og drepte begge to alene. Det har han nektet for i alle år, og det gjør han fortsatt. Andersen mener det var Viggo Kristiansen som utførte drapet på Paulsen. Altså at han var med i Baneheia den kvelden drapene skjedde.

Tingrettsdommer Tor Christian Carlsen er rettens administrator i Baneheia-saken. Foto: Terje Pedersen, / NTB

Vil få spørsmål om tidligere dom

Og i dag vil temperaturen nok stige i retten. For Jan Helge Andersens forsvarere er dette vitnemålet veldig viktig. Det er helt sentralt i jobben deres med å prøve å Andersen frikjent for drapet. Og Derfor kommer de til å pepre Kristiansen med spørsmål i dag.

Og de vil ikke bare handle om hva som skjedde i dagene rundt drapet. De vil også stille spørsmål om Kristiansens tidligere straffehistorikk.

Det er snakk om to forskjellige saker som skjedde før drapene i år 2000: Seksuelle overgrep og skremmende adferd. Han ble dømt til ni måneders fengsel for disse i 2022.

Bistandsadvokat Brynjar Meling i retten i Sandnes. Foto: Terje Pedersen, / NTB

Den ene saken dreier seg om flere seksuelle overgrep mot en jente som var i sju-åtteårsalderen da overgrepene ble begått. Kristiansen har også erkjent at han flere ganger klatret opp på verandaen til en nabokvinne og kikket på henne, som oftest når hun skulle legge seg.

Disse sakene har ikke sammenheng med Baneheia-saken. Kristiansen var mellom 15 og 17 år da det skjedde.

Kamp i kulissene

Men spørsmålene om disse sakene er omstridt. Og den siste uken har det pågått en kamp i kulissene om hva Kristiansen skal måtte svare på som et vitne i straffesaken mot sin tidligere kamerat. I går, på slutten av dagen, møttes partene til et lukket møte i retten

Brynjar Meling, Kristiansens bistandsadvokat mener 44-åringen må få slippe å måtte svare på forhold han begikk som barn. Han sendte derfor en anmodning til retten om at spørsmål om disse sakene ikke skal tillates og at dørene til retten eventuelt lukkes for offentligheten.

Read Entire Article