Hver morgen starter de ansatte med å se etter narkotikarester i barnehagen

1 week ago 8



Foto: Diego Munoz-Zamora / Aftenposten

Foto: Diego Munoz-Zamora / Aftenposten

Hver morgen kommer pedagogisk leder Ulla Kusnitzoff og de andre ansatte et kvarter før barnehagen åpner. De rydder og fjerner hasjsneiper og rester etter narkotikasalg.

Særlig mandag morgen, etter helgene, finner de sneiper og brukerutstyr.

– Vi gjør alt vi kan for å fjerne alt, men det hender at barna finner små poser brukt til salg av hasj.

Publisert: 25.10.2024 05:41

Kortversjonen

– Minst et par ganger i uken finner vi hasjsneiper og små poser med hasjrester. For noen uker siden fant et barn et brett med piller. Det er ting som ikke hører hjemme i en barnehage, og som kan være farlig for barna.

Det forteller Ulla Kusnitzoff, pedagogisk leder i Ola Narr barnehage.

Hun og kollegene møter et kvarter før barnehagen åpner for å fjerne rester etter narkotikabruk og -salg.

Også andre barnehager opplever det samme problemet. I løpet av det siste året har det blant annet skjedd i Fredrikstad, Harstad og Lørenskog. For bare få uker siden puttet to barn piller i munnen, som de fant i barnehagen i Trondheim.

I forrige uke fant en privat barnehage i bydel St. Hanshaugen en større mengde brukerutstyr og narkotika. Bydelen vil ikke oppgi hva slags narkotika, eller hvor mye det var snakk om.

I Oslo bekrefter de sentrumsnære bydelene om jevnlige funn av brukerutstyr og rester fra narkotikasalg. Flere steder må ansatte komme tidligere på jobb for å rydde opp etter kvelden før.

Dette brettet med piller fant et av barna i Ola Narr barnehage for noen uker siden. Det er beroligende tabletter av typen benzodiazepiner. Foto: Diego Munoz-Zamora / Aftenposten

Biler uten lyset på, og personer som holder vakt

Ulla Kusnitzoff forteller at problemet i barnehagen der hun jobber, har økt i høst.

– Til tross for at vi rydder så godt vi kan, finner barna ofte tomme poser som er brukt til hasj. De vet jo ikke hva det er, de synes det bare er små, fine plastposer de kan leke med.

Hun forteller at ansatte synes det er stressende ikke å være sikre på at alt er fjernet. Nå når det det er blitt mørkt om morgenen, er ryddejobben blitt vanskeligere.

– Vi går jo med en klump i magen og frykter at et barn skal få i seg noe av dette.

Kusnitzoff sier de har ringt til politiet flere ganger, mener har ikke merket noen bedring. Det samme forteller Kristine Polmar, som er FAU-leder i Ola Narr barnehage.

– Vi har fått beskjed om at barnehagen er på politiets liste over steder de sjekker innom på patrulje når de har kapasitet. Men aktiviteten fortsetter likevel.

Hun forteller at naboer melder om tydelig kjøp og salg av narkotika innenfor barnehagens gjerder. Det er biler på stiene som kjører med lysene av, og folk som står på veien for å holde utkikk. Inne i barnehagens uteområder er det full aktivitet.

– Jeg mener forebyggende enhet i Oslo-politiet bør følge opp bedre, etter meldinger fra både barnehage, foreldre og naboer, sier Polmar.

Må bruke penger på lys, kamera og vaktselskap

Barnehager må flere steder gjøre kostbare grep for å prøve å stoppe problemet.

Ola Narr barnehage har nylig satt opp ekstra belysning med sensor, som de håper vil hjelpe.

I Damplassen barnehage har de installert kamera, som barnehagen måtte betale 40.000 kroner for.

Støperiet barnehage betaler et vaktselskap for å kontrollere barnehageområdet noen utvalgte kvelder hver uke. Barnehagen opplever at den blir brukt til både hasjrøyking, ildspåsettelse og hærverk, skriver Endre Håkonsen, seksjonssjef barnehage, i en e-post.

Politiet: Patruljene oppfordres til å kjøre innom

Marie Espe, fungerende seksjonsleder i Oslopolitiet, skriver i en e-post til Aftenposten at de jobber generelt forebyggende mot kjøp og salg av narkotika og samarbeider med andre etater.

– Vi patruljerer jevnlig i de ulike bydeler og områder.

Hun bekrefter at de får inn klager fra både barnehager og skoler om funn av narkotikarester og brukerutstyr.

Hvis problemet er gjentagende, vil de som regel ta kontakt med den som melder fra for å få mer informasjon, skriver Espe.

– Eller patruljene kan bli oppfordret til å kjøre hyppigere innom stedene det klages på.

Read Entire Article