Hvem varslet Slottet om pågripelsen av Marius Borg Høiby?

3 weeks ago 17



Hvem varslet Slottet om pågripelsen av Marius Borg Høiby?

Kronprinsesse Mette-Marits livvakttjeneste, som er en del av PST, fikk beskjed på forhånd om at Marius Borg Høiby skulle arresteres av politiet. Her er kronprinsparet under en lunsj i regjeringens representasjonsbolig i oktober. Foto: Cornelius Poppe, POOL / NTB

Publisert: 02.11.2024 15:04

Kortversjonen

«Politiet varslet Det kongelige hoff, og Det kongelige hoff informerte deretter kronprinsparet om en hendelse som involverte Marius Borg Høiby om mulig pågripelse».

Det sa kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, til Aftenposten fredag. Hun ville ikke presisere hvem i politiet som varslet hoffet. Varpe opplyste at hoffet fulgte normal prosedyre, som er å informere de kongelige om relevant informasjon.

Det var betjenter fra Oslo politidistrikt som pågrep Høiby ved Jansløkka skole. Det skjedde søndag 4. august i 16-tiden.

Men hvilken del i politiet varslet egentlig hoffet om pågripelsen av Marius Borg Høiby?

Full forvirring

Oslo politidistrikt ville fredag først ikke kommentere hvorfor de varslet Slottet. Senere fredag tok de kontakt med Aftenposten for å presisere at det ikke var de som varslet hoffet direkte.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet torsdag at de ble varslet av Oslo-politiet om pågripelsen.

Så hvem varslet hoffet?

– Foreløpig ønsker ikke PST å kommentere hvorvidt det var PST som varslet hoffet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Aftenposten lørdag.

Bernsen bekrefter at PST ble varslet av Oslo politidistrikt om pågripelsen på forhånd.

– Informasjonen ble delt med relevante personer i PST, sier Bernsen.

Høiby fikk egen avtale

Barneskolen, som Høiby selv gikk på, ligger noen korte steinkast unna Skaugum. Der bor både kronprinsparet og Høiby.

Politiet valgte å ikke pågripe ham i hans bopel og har aldri ransaket den, sa Varpe fra hoffet fredag.

Politiet varslet også Høiby i forkant av pågripelsen.

Høiby møtte politiet ved Jansløkka skole etter en avtale. Ifølge Aftenpostens opplysninger var det kronprinsessen som kjørte Høiby ned til skolen. Deretter ble han pågrepet og kjørt til arresten, og siktet etter en voldshendelse på Frogner.

På denne skolen ble Høiby pågrepet. Det skjedde etter en avtale med politiet. Dermed ble han ikke pågrepet på Skaugum. Foto: Annika Byrde, NTB

I timene i forkant ble flere varslet om hva som var i vente.

PST ble varslet fordi de har ansvar for den kongelige livvakttjenestenlivvakttjenestenKongefamiliens sikkerhet ivaretas av Garden og egne livvakter som er underlagt Politiets sikkerhetstjeneste (PST).. Etter at kronprinsessens livvakter ble varslet, skal hun ha ringt sønnen.

– Vi varsler rutinemessig om alle forhold som kan påvirke sikkerhetsopplegget rundt kongehuset, sa politiinspektør Martin Strand torsdag.

Politiets situasjonssenter i Politidirektoratet ble også varslet av Oslo-politiet.

Deretter ble krisestøtteenheten i Justisdepartementet varslet.

I etterkant ble Statsministerens kontor og Barne- og familiedepartementet orientert, opplyste Politidirektoratet torsdag til VG. Ingen fra departementene skal ha varslet hoffet om hva som var i vente.

Barne- og familiedepartementet ble orientert fordi barne- og familieministeren skulle gjøre et intervju om ungdomskriminalitet samme kveld, og Justisdepartementet ønsket at det ble henvist til politiet hvis det skulle komme spørsmål.

– Det er ikke vanlig praksis at siktede eller siktedes familie varsles i forkant av en pågripelse, sier Ingvild Bruce, førsteamanuensis i offentlig rett ved UiO. Foto: UiO

– Mulighet til å ødelegge bevis

– Det er ikke vanlig praksis at siktede, siktedes familie eller personer i siktedes omgangskrets varsles i forkant av en pågripelse. Årsaken til det, er at politiet som oftest vil unngå at siktede stikker av eller ødelegger bevis. Når flere instanser er varslet i dette tilfellet, skyldes det at dette ikke er en vanlig sak, sier Ingvild Bruce, førsteamanuensis for offentlig rett ved UiO.

Bruce mener det er vanskelig å si hvilke konsekvenser forhåndsvarslingen har fått.

– Ettersom politiet i denne saken valgte også å varsle siktede selv før pågripelsen, fikk han uansett noe tid til å områ seg og mulighet til å ødelegge bevis.

Politidirektoratet ville lørdag ikke kommentere saken ytterligere.

Aftenposten prøvde på nytt lørdag å få en presisering fra Slottet om hvem som varslet Det kongelige hoff.

– Vi har ikke noe å meddele ut over det vi allerede har sagt, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe i en SMS.

Read Entire Article