Pressen er og skal være maktkritisk.
Publisert: 09.07.2025 05:00
Derfor har Bergensavisen (BA) nå laget en liste over de 50 mektigste i Bergen. Oppdraget var ikke å definere hvem som har formell makt eller hvem som burde ha makt, men å beskrive hvem som tar makt i Norges nest største by.
Generasjonspartiets Gyda Oddekalv retter i et debattinnlegg i Aftenposten krass kritikk mot kåringen.
BAs liste over byens mektigste er preget av folk med posisjoner. Flertallet av dem får makten sin gjennom en demokratisk forankring: De er folkevalgte politikere, offentlig ansatte, ledere i offentlig eide selskaper eller ledere i organisasjonslivet.
At de som er byens mektigste, ikke er skjulte bakmenn eller milliardærer som ikke står til ansvar for noen, mener jeg er sunt. For å bedrive maktkritikk må vi se på hvem som bruker makten de får fra folk, og hvordan de bruker den. Enten det er banksjefen eller byrådslederen.
Gyda Oddekalvs parti går til valg på mer direkte demokrati. Enn så lenge lever vi i et samfunn der enkeltpersoner får delegert mye makt og ansvar fra folket. Det er pressens jobb å holde dem ansvarlige.
Det betyr ikke at enkeltpersonene kan skalte og valte med makten som de vil.
Pressens uavhengighet gir rom for mangfoldig journalistikk. Vi kan skrive om Bergens mektigste den ene dagen og kritisere de samme folkene den andre dagen.
Hvem er mektigst av Gyda Oddekalv og artisten Kamelen? Det kommer an på hvem du spør.
Hverken Oddekalv eller Kamelen kom med på listen. Det handler ikke om blindsoner. Det betyr ikke at BA sitter for tett på nettverkene vi skal analysere. Det betyr heller ikke at Oddekalv og Kamelen ikke er viktige i sin sfære, men at de falt utenfor juryens mandat.
Kanskje vår neste kåring skal være en folkets maktliste, der leserne får nominere sine kandidater?