Hva skjedde med O-ordet? Har forsvunnet fra skilt, dører, direktorateter og festtaler, mener Listhaug.

1 month ago 40



Statlige oljeorganer fjerner ordet «olje» fra navnet sitt. – Man prøver nærmest å skjule at man er en olje- og gassnasjon, sier Frps Sylvi Listhaug.

Sylvi Listhaug synes det er trist at ordet olje fjernes fra navn. Det er olje og gass som har gjort Norge til et vellykket samfunn, og som berget Europa gjennom en energikrise, fastslår hun. Her fra åpningen av Johan Sverdrupfeltet i 2017. Foto: Carina Johansen, NTB

Publisert: 06.03.2024 17:33 | Oppdatert: 06.03.2024 17:56

Kortversjonen

Olje- og energidepartementet ble i år til Energidepartementet. Oljen er borte.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener navneendringen er en del av noe større som hjemsøker vårt land. En språklig grønnvasking. En skam, eller noe pinlig, knyttet til oljen.

For departementet er ikke alene.

I årevis delte Oljedirektoratet ut pris for «Improved oil recovery». Prisen belønner aktører på sokkelen, og andre som er gode til å tømme olje- og gassfelt.

I år deler Sokkeldirektoratet ut «Improved recovery award».

Direktoratet og prisen er de samme, men oljen er borte fra begge navnene.

– Jeg synes det er en trist utvikling. Man prøver nærmest å skjule at vi er en olje- og gassnasjon. At man er litt flau over det, sier Listhaug.

– Trist utvikling

Listhaug mener å se at ordet har forsvunnet fra skilt, dører, direktorater og festtaler. Statoil er for lengst blitt Equinor. Olje- og energidepartementet, Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet har alle fått nye navn. Uten en dråpe olje. Og ikke minst:

Det heter ikke Norsk olje og gass - nå lenger. Heretter heter det: Offshore Norge

Listhaug mener det er et trist navn for oljenæringens interesseorganisasjon. Hun mener organisasjonen vier havvindindustrien uforholdsmessig mye oppmerksomhet – på bekostning av oljenæringen. Som om de er «flaue over den delen av porteføljen sin».

Frp mener Offshore Norge bør bruke kreftene på å motvirke SVs innflytelse over Støre-regjeringens oljepolitikk.

– De virker nå mest opptatt av å prate om «tilkarringsindustrien»«tilkarringsindustrien»Næringer som lever av penger fra statskassen., og å få tilgang på subsidier, i stedet for å løfte frem den viktigste næringen vår, som definitivt ikke trenger subsidier, men som bidrar med enorm verdiskaping til AS Norge.

Listhaug har tidligere rettet tilsvarende kritikk mot NHO.

Jonas Gahr Støre var på plass da Oljedirektoratet byttet navn til Sokkeldirektoratet. Statsministeren var opptatt av at navnet også skulle favne de nye næringene på sokkelen. Foto: Olav Olsen

– Men er det egentlig viktig hva disse aktørene heter?

– Det sender jo et signal. De som investerer i olje og gass, følger jo med på utviklingen. Og det vil jo være veldig synd for Norge hvis det blir skapt et inntrykk av at vi skal stenge ned. For vi må fortsette å lete etter mer olje og utvikle næringen videre.

– Investorer følger vel mest med på årsrapporter og lignende, som viser hvor mye for eksempel Equinor satser på henholdsvis olje og fornybar energi?

– Ja, jeg pleier å si at noen av disse selskapene snakker om alt mulig annet, og så tjener de penger som gress på olje og gass.

– Men er det så dumt at det nå heter Sokkeldirektoratet? Gass er blitt viktigere, og de jobber også med lagring av CO₂, havvind og havbunnsmineraler?

Frps energipolitiske energipolitiske Ja, selv på Frps nettsider omtales han som dette - og ikke som Frps oljepolitiske talsperson. Pressesjef for partileder Sylvi Listhaug, Haakon Sandvik, sier til Aftenposten at det skyldes at navn på talspersoner normalt følger stortingskomiteen man sitter i. Halleland sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. talsperson, Terje Halleland, svarer:

– Hadde dette vært ett enkelt tilfelle, ville det ha vært ingen grunn til bekymring. Men når du ser det som skjer i samfunnet i dag, er det jo en helt bevisst satsing på å fjerne ordet «olje». Det er det som bekymrer oss.

Diskuterte internt om det var grønnvasking

Det er viktig for Ola Anders Skauby i Sokkeldirektoratet å presisere at det var Energidepartementet som bestemte at de skulle bytte navn, og hva det nye navnet skulle være.

– Navnet gjenspeiler fagkompetansen vår på kontinentalsokkelen. Det er de ressursene vi skal fortsette å utvikle videre, som olje og gass. Men også andre ting, som havvind, lagring av CO₂ og havbunnsmineraler.

Han reagerer på Listhaugs beskyldning om grønnvasking.

– Grønnvasking er å bevisst gi et falsk inntrykk av bedriften. Det nye navnet er jo mer beskrivende for hva vi holder med.

Skauby forteller at det var en diskusjon internt i direktoratet om navnebyttet på prisen «Improved recovery award» var grønnvasking.

– Hovedgrunnen til at vi bytter navn, er at vi også har vurdert gassutvinningsprosjekter.

Ikke flau over å jobbe med olje

Direktør i Offshore Norge, Hildegunn T. Blindheim, sier de absolutt ikke er flaue over olje- og gassdelen av porteføljen sin.

– Det er flere år siden vi begynte å organisere bredere innen offshorenæringer. Så dette er noe vi har snakket om lenge.

Hun viser til at det gamle navnet Norsk olje og gass ikke dekket hele medlemsmassen deres, som også inkluderer bedrifter som blant annet med driver med havvind, CCSCCSkarbongfangst og - lagring og havmineraler.

Blindheim mener det er naturlig at organisasjonen snakker mye om havvind.

– Det er vår oppgave som bransjeorganisasjon å snakke om de mest utfordrende områdene for bransjen.

Read Entire Article