Høyre oversender dokumenter til politiet i ordfører-saken

1 month ago 17



Ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) innrømmet selv misbruk av partimidler til privat forbruk under valgkampen 2023.

Onsdag gikk Hegdal av som ordfører i Stavanger. Hun er nå sykemeldt på ubestemt tid, opplyste hun selv til Stavanger Aftenblad.

Høyre sentralt ba Høyre lokalt i Stavanger om å anmelde Hegdal til politiet.

– Det er uaktuelt å politianmelde henne, sa vikarierende gruppeleder i Stavanger Høyre, Hilde Karlsen, til Aftenbladet. Karlsen kalte vurderingene til Høyre sentralt for «dårlige, ikke noe politiet bør se på».

Bilde av Tom Erlend Skaug, Høyres generalsekretærTom Erlend Skaug, Høyres generalsekretær

Nå bekrefter Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug at Høyre sender over dokumenter til politiet:

– Høyre har ikke kompetanse til å gjøre en strafferettslig vurdering av dette. Det er det bare politiet som kan gjøre.

– Uavhengig av om politiet velger å se nærmere på saken eller ikke, mener vi sterkt at dette er det eneste riktige for et politisk parti å gjøre i en sak som etter vårt syn er svært alvorlig.

– En trist nyhet

Høyre-leder Erna Solberg omtalte saken som trist og alvorlig. Ordlyden er lik hos Hegdals politiske allierte i Stavanger. I en felles uttalelse skriver gruppelederne i det politiske flertallet i Stavanger også at de nå vil bruke tiden på å omorganisere seg.

– Nå er det viktig at Sissel får fred og ro, og vi må bruke litt tid på å omorganisere oss. Sissel er sykemeldt i tre uker og det er det vi forholder oss til, skriver varaordfører fra KrF, Henrik Halleland.

Bilde av Henrik Halleland, varaordfører StavangerHenrik Halleland, varaordfører Stavanger

og representerer Kristelig Folkeparti (KrF)

Fungerende gruppeleder i Høyre, Hilde Karlsen, sier at koalisjonen mellom Høyre, KrF, Venstre, Frp og Pensjonistpartiet fremdeles står ved lag.

– Nå skal vi i Høyre sette i gang en prosess med å finne en ny ordførerkandidat.

Middag, festival og charterfly

Det var en intern gjennomgang av regnskapet for 2023, som ble gjort i vår, som viste at ordføreren har brukt partimidler til privat bruk.

Det er snakk om et beløp på 51.148 totalt. Dette er tilbakebetalt, opplyser Høyres Stortingsgruppe i en pressemelding.

Transaksjonene omhandler flere tilfeller av netthandel, flybilletter til steder uten at jobbrelaterte formål kan dokumenteres, en flybillett til et familiemedlem, festivalbilletter og påkostede private middager på blant annet Vaar og Harry Pepper i Stavanger, skriver Høyre i pressemeldingen.

I intervjuet med Aftenbladet innrømmer Knutsen Hegdal flere forhold, blant annet:

Familiemiddag

Hegdal innrømmer å ha brukt Stavanger Høyres midler på en familiemiddag på restauranten Sol i Stavanger da valgkampen over. Regningen kom på 7500 kroner. Dette beløpet er tilbakebetalt.

– I ettertid burde jeg kanskje takket dem personlig. Men det var nær sammenheng mellom Høyre og familien, sier hun til Aftenbladet.

Festivalpass

I tillegg har hun fakturert Høyre for nesten 12.000 kroner for kjøp av festivalpass til Utopia for hennes ektefelle og sin tidligere politiske rådgivers ektefelle.

Festivalen skjedde to uker før valgdagen, og skulle brukes til å drive valgkamp, ifølge Aftenbladet. Dette beløpet er også tilbakebetalt.

– Det var en enighet om at billettene til meg, min rådgiver og valgkampleder skulle dekkes av Høyre. Men Høyre skulle ikke ha dekket min ektefelles billett eller ektefellen til politisk rådgivers billett

Flybilletter

Hun har også fakturert Høyre for kjøp av flybilletter hjem fra feriehuset i Alicante til 5816 kroner i oktober i fjor. Der var hun på høstferie etter valgseieren.

– Jeg hadde planlagt en tur til Spania med familien. Jeg satt på Teams hver dag og jobbet, men vi innså etter hvert at min fysiske tilstedeværelse var viktig. Det var ikke bra at jeg var på reise.

Knutsen Hegdal sier til Stavanger Aftenblad at hun har betalt tilbake 37.000 av de 51.148 kronene. I pressemeldingen fra Høyre, sendt ut etter publiseringen av intervjuet, står det at Knutsen Hegdal nå har betalt tilbake hele beløpet.

Politiet sa til Aftenbladet at de ikke utelukker etterforskning av ordføreren.

– Foreløpig er dette helt prematurt. Vi vet jo ikke mer om saken enn det vi leser i avisen. Men generelt er det slik at vi kan opprette sak og gå til offentlig påtale hvis vi blir oppmerksomme på straffbare forhold, uansett om det er levert inn noen anmeldelse eller ikke.

Det sier jourhavende jurist i Sør-Vest politidistrikt, Anne Mette Dale, til avisen.

Psst! Hold deg oppdatert på politikk og nyheter i VG-podkasten Giæver & gjengen. Nye episoder hver dag på Podme.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article