I september i år hadde ordførerne i Bodø og Tromsø et møte. Målet deres var å senke arbeidsgiveravgiften i de to byene fra 7,9 til 5,1 prosent.
For Bodø kommune alene vil dette bety årlige reduserte kostnader til staten på mellom 75 og 80 millioner kroner.
Nå får ordførerne i de to største byene i Nord-Norge støtte fra Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.
I Aftenposten i dag presenterer han Senterpartiets nye forslag til skattekutt.
– Vil ha bysentre med ekstra krutt
Et av forslagene er nettopp å kutte i arbeidsgiveravgiften i Tromsø og Bodø.
Det betyr i så fall at satsen for de to største byene i Nord-Norge blir lik som i nabokommunene – altså 5,1 prosent. I Nord-Troms og Finnmark er det ingen arbeidsgiveravgift.
I de fleste områdene av landet er avgiften på 14,1 prosent. Årsaken til at avgiften er forskjellig, handler om å stimulere til bosetting og sysselsetting i distriktene.
– Vi trenger at Bodø og Tromsø er vekstkraftige byer. Vi ønsker en god utvikling i hele Nord-Norge, og at vi har noen større bysentre som har ekstra krutt, sier Vedum til NRK.
Bodø og Tromsø hadde fram til 2002 samme prosentsats som nabokommunene, men i 2003 ble ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift innskrenket etter krav fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA).
Siden da har de to byene hatt høyere avgift enn kommunene rundt.
Men nå har et regjeringsutnevnt utvalg konkludert med at Norge har mulighet til å kutte avgiften i Bodø og Tromsø, uten å komme i strid med EUs regelverk.
Vedum vil derfor gi Nord-Norges to største byer et avgiftskutt fra 2027. Det er tidspunktet for neste gang Norge og EU skal legge rammene for den differensierte arbeidsgiveravgiften.
– Nå gjør vi det som er viktig for norsk politikk, nettopp at man ønsker en kraftfull satsing for hele Nord-Norge, og en viktig del av det er at vi har kraftfulle byer som Bodø og Tromsø.
Håper på flertall
Det gleder Bodø-ordfører Odd Emil Ingebrigtsen (H).
– Dette var veldig gledelig. Dette er noe både Tromsø og Bodø har jobbet med. Det vil ha stor betydning for både næringsliv og offentlig sektor, sier han til NRK.
Ifølge Ingebrigtsen er dette et viktig tiltak for hele landsdelen.
– Vi ser tegn til at motoren i Bodø harker litt. Byene i nord er veldig viktige for fremtidig vekst, men også for å være en buffer mot fraflytting.
– Dette er veldig positive signaler, og så håper vi at et flertall på Stortinget går inn for dette. Nå er det snart valgkamp, så det er mulighet for flere til å hive seg på, oppfordrer han.
Publisert 20.11.2024, kl. 21.37