Høyre-opprørere krever omkamp om sykelønna

4 weeks ago 38



Høyres landsmøte 2025:

Erna Solberg har fredet sykelønnsordningen. Nå risikerer hun å få landsmøtet mot seg.

 Mathias Kleiveland / TV 2
MØTER MOTSTAND: Høyre-leder Erna Solberg sa at partiet ikke vil kutte i sykepenger. Det møter hun motstand på fra egne lokallag. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Publisert 12.03.2025 17:30

«Høyre vil ikke kutte i sykepengene folk får utbetalt.» 

Det var det krystallklare budskapet fra Høyres partileder Erna Solberg på nyttårsaften. 

Avklaringen kom i et intervju med VG etter ukesvis med krangling mellom LO og NHO om den lukrative norske sykelønnsordningen. 

Nå møter partilederen kraftig motstand fra sine egne: 

Fem fylkeslag, pluss Unge Høyre, har sendt inn endringsforslag til Høyres nye partiprogram der de tar til orde for endringer i ordningen. 

I tillegg foreslår to fylkeslag å utrede saken først og deretter vurdere endringer. 

Blir sak på landsmøtet

Det blir nå opp til Høyres landsmøte å avgjøre saken. Landsmøtet går av stabelen på Gardermoen i slutten av neste uke.  

I programkomiteens forslag fastslås det at dagens kompensasjon for arbeidstakere på full lønn inntil 6 G skal beholdes. 

Programkomiteen foreslår likevel å nedsette en hurtigarbeidende sykefraværskommisjon som skal gi mer kunnskap om hva som kan få ned sykefraværet. 

I tillegg fastslår programutkastet at «Høyre mener det må gjøres endringer i hvordan sykelønnsordningen finansieres». 

Dette foreslår flere fylkeslag nå å endre: 

Oslo Høyre foreslår å styrke ordene «hvordan» og «finansieres», slik at programutkastet i stedet fastslår at «Høyre mener det må gjøres endringer i sykelønnsordningen». 

Oslo Høyre går også inn for å stryke setningen «Dagens kompensasjon for arbeidstakere på full lønn inntil 6 G beholdes». Melhus Høyre foreslår det samme. 

Nordland Høyre, Troms Høyre, Unge Høyre og Østfold Høyre foreslår et nytt punkt i partiprogrammet om å innføre en «moderat avkorting av sykepengene ved langtidssykefravær, med unntak for planlagte operasjoner». 

Akershus Høyre og Vestfold Høyre går inn for å utrede sykelønnsordningen og vurdere endringer etter dette.

Det var Finansavisen som omtalte forslagene først. 

 Terje Bendiksby / NTB
MOT FREDNING: Fylkesleder Mudassar Kapur i Oslo Høyre vil ikke utelukke en innstramming av sykelønnsordningen, på tross av partileder Erna Solbergs løfte. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bredt engasjement 

Mudassar Kapur er fylkesleder i Oslo Høyre. Han vil ikke spekulere i hva et realistisk utfall er, men påpeker at saken har engasjert bredt.

– Oslo Høyre ønsker å opprettholde en god sykelønnsordning og å redusere sykefraværet. Vi mener imidlertid at det må gjøres endringer i sykelønnsordningen, og det utelukker ikke en moderat innstramming, slik Oslo Høyre har foreslått tidligere, sier Kapur. 

Han understreker at dette må utredes grundig, og at det må ses i sammenheng med andre tiltak for å få ned sykefraværet. 

Hva mener de andre borgerlige partiene?

Venstre foreslår i sitt partiprogram for neste stortingsperiode at sykepengesatsen skal være 100 prosent for alle de første seks månedene, men falle til 80 prosent etter seks måneder ved full sykemelding. Dette er i tråd med en modell som ble foreslått av Sysselsettingsutvalget i 2019.

Kristelig Folkeparti vil ifølge sitt programutkast «følge opp Sysselsettingsutvalgets anbefalinger om en omlegging av sykepengeordningen». Sysselsettingsutvalget foreslo som nevnt ovenfor å kutte sykepengesatsen til 80 prosent etter seks måneder. KrFs landsmøte holdes 24.–27. april.

Fremskrittspartiet tar ikke til orde for endring i sykepengesatsen i sitt utkast til partiprogram, men åpner for en endring i den såkalte arbeidsgiverperioden. I dag betaler arbeidsgiver sykepenger de første 16 dagene, deretter overtar Nav. Partiprogrammet vedtas på landsmøtet 2.–4. mai.

– Nå har vi sendt inn våre forslag. Så får vi se hva redaksjonskomiteen kommer tilbake med. Vi ser fram til en god debatt på landsmøtet. 

Nestleder Henrik Asheim, som leder programkomiteen, sier for sin del at det er stor takhøyde for slike diskusjoner i Høyre. 

– Det er helt tydelig at vi ikke kan sitte og se på at vi nå har det høyeste sykefraværet på 16 år, sier Asheim. 

– Programkomiteen har lansert flere nye grep for å få ned sykefraværet uten å kutte i sykepengene folk får utbetalt. Det tror jeg er fullt mulig å få til. Så er jeg helt trygg på at Høyre tåler sykelønnsdebatt på landsmøtet, fortsetter han.  

 Per Haugen / TV  2
KALLER DET KUTT: Tonje Brenna (Ap) mener det Høyres fylkeslag foreslår egentlig er kutt i sykelønn. Foto: Per Haugen / TV 2

Frykter for konsekvensene

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener diskusjonen viser tydelig at sykelønnsordningen er i spill i Høyre.  

– Høyre-fylkeslagene foreslår i realiteten ulike former for kutt i sykelønna, fastholder Brenna. 

– Dersom en variant av dette blir vedtatt på Høyres landsmøte, frykter jeg at kutt i sykelønna kan bli en realitet dersom de borgerlige vinner valget. 

Brenna sier det er uaktuelt for Arbeiderpartiet å kutte i sykelønna. 

– Hvem som helst kan bli syk, og kutt i sykelønna kan gi flere tusen kroner i ekstra regning for en helt vanlig familie. Det er jeg imot. 

Read Entire Article