Høiby tok opp politisamtale – vurderer å anmelde lekkasje

4 weeks ago 16



Tirsdag publiserte Se og Hør opptak av en samtale mellom politiet og Marius Borg Høiby (27). Omtrent samtidig besluttet politiet å pågripe ham. «Påfallende», mener Høibys forsvarer.

høibysaken
MED ELITEN: Kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby (21) var til stede da regjeringen arrangerte 18-års fest for søsteren hans, prinsesse Ingrid Alexandra, på Deichman i Oslo i 2022. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 15.09.2024 08:32 Sist oppdatert 20 minutter siden

Lydopptaket fra samtalen mellom Høiby og to spanere fra Oslo-politiet har vakt stor oppmerksomhet etter at Se og Hør publiserte det tirsdag.

Politiet har bekreftet at det er deres ansatte som snakker i opptaket. Det er imidlertid ikke politiets eget opptak som er lekket, opplyser de.

Samtalen, som fant sted høsten 2023, er en såkalt forebyggende samtale, og Oslo-politiet har sagt til TV 2 at de jevnlig foretar slike med personer som befinner seg i kriminelle miljøer.

 Thomas Evensen / TV 2
FORSVARER: Advokat Øyvind Bratlien tar bladet fra munnen angående lydopptaket som Marius Borg Høiby selv sikret fra samtalen med politiet høsten 2023, Foto: Thomas Evensen / TV 2

Til Se og Hør har politiet bekreftet at visepolitimesteren ble informert før samtalen med Høiby.

– Aldri videresendt den

Frem til nå har ikke Høibys forsvarer Øyvind Bratlien ønsket å si noe som helst om det publiserte opptaket.

Etter at Høiby sent fredag kveld ble pågrepet på en hytte på Skeikampen, og senere løslatt, velger han likevel å uttale seg om lydopptaket fra 2023.

 – Høiby har tatt opp samtalen. Han har aldri sendt denne til noen. Det skal derfor ikke være mulig for Se og Hør og få tak i denne på lovlig måte. Det er derfor grunn til å stille spørsmål ved flere sider av lovligheten rundt dette. Vi vurderer derfor anmeldelse, sier Bratlien.

 Lage Ask / TV 2
PÅGREPET HER: Det var på denne hytta på Skeikampen Høiby ble pågrepet sent fredag kveld. Foto: Lage Ask / TV 2

Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen skriver til TV 2 at opptaket er skaffet «på vanlig journalistmåte». Utover det ønsker han ikke å kommentere uttalelsen fra Bratlien.

– Påfallende sammentreff

Forsvareren reagerer på beslutningen om å pågripe Høiby ble skrevet klokken 15 tirsdag, en drøy halvtime før Se og Hørs publisering.

Ifølge Se og Hør ble politiet forelagt lydopptaket fem dager før det ble publisert. 

– Det er et påfallende sammentreff sett utenfra at Se og Hør går ut med informasjon om samtale og opptak, og at politiet deretter beslutter pågripelse kort tid før det publiseres, sier Bratlien.

I løpet av sine 17 år som forsvarer mener Bratlien at han aldri har opplevd eller hørt om en pågripelse på et tynnere grunnlag.

TV 2 er kjent med at pågripelsesbeslutningen er begrunnet med en oppringning fra skjult nummer til fornærmede klokken 00.55 natt til lørdag 7. september. Høiby nekter for at det var han som ringte.

Fryktet nye lovbrudd

På spørsmål om Bratlien mener at beslutningen om pågripelse har en sammenheng med det lekkede lydopptaket, som politiet har fått kritikk for, svarer han at det er et påfallende sammentreff.

– Politiets begrunnelse for pågripelsen virker heller ikke troverdig. Da er det naturlig å stille spørsmål om dette, særlig hvis politiet oppfatter at Høiby har noe med publiseringen å gjøre. Det har han imidlertid ikke, sier han.

Politiadvokat Andreas Kruszewski, som leder etterforskningen og besluttet pågripelse og senere løslatelse av Høiby, ønsker ikke å kommentere uttalelsene til Bratlien.

 Beate Oma Dahle / NTB
BESTEMMER: Politiadvokat Andreas Kruszewski ved avsnitt for seksuallovbrudd og vold i nære relasjoner leder etterforskningen av Marius Borg Høiby. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I beslutningen skrev Kruszewski at pågripelsen var nødvendig «for å hindre siktede i å begå en ny straffbar handling». Likevel ble Høiby løslatt lørdag ettermiddag.

– Han ble løslatt fordi vi mener at selve pågripelsen og den samtalen som vi gjennomførte med ham i arresten i dag, var tilstrekkelig for å avdempe den gjentakelsesfaren som forelå da vi besluttet å pågripe ham, sier Kruszewski til TV 2.

Fant narkotika og våpen

Etter det TV 2 forstår, skjedde pågripelsen etter at politiet fikk en ransakingsbeslutning fra Oslo tingrett som følge av at siktelsen ble utvidet til å gjelde mishandling i nære relasjoner. 

Det var Oslo-politiets egne mannskaper som slo til mot hytta Høiby befant seg på. Under ransakingen ble det funnet narkotika og det politiet mener var et ulovlig våpen, får TV 2 opplyst. Ingen er så langt siktet for disse forholdene. 

Bratlien har uttalt at Høiby var på en jakttur, men at han ikke hadde med seg våpen på hytta.

Det er nå fire fornærmede i etterforskningen mot Høiby, som er siktet for vold i nære relasjoner mot to av dem. Det er ukjent hvordan han stiller seg til de mest alvorlige forholdene i siktelsen.

Read Entire Article