Hoggormen er tilbake: – Det tidligste jeg har sett

4 weeks ago 35



Flere nordmenn er allerede blitt bitt av hoggorm i år, ifølge Giftinformasjonen. Klimaendringene gjør at de kommer tidligere, ifølge ekspert.

 privat
«SLANGEJEGER»: Erik Jacobsen fra Nøtterøy går ut i marka hvert år på jakt etter årets første hoggorm. Foto: privat

Publisert 11.03.2025 16:02

I forrige uke bikket temperaturen over ti varmegrader flere steder i Sør-Norge. 

På torsdag ble det satt varmerekord i hovedstaden. Det har aldri vært så varmt så tidlig på året i Oslo før. 

Det er likevel ikke bare menneskene som benyttet seg av finværet ute.

Da Erik Jacobsen (65) gikk tur på Tjøme torsdag i forrige uke, kom han over to hoggormer som hadde kommet ut av vinterdvalen. 

– De hadde akkurat kommet ut av hulene sine, og var ganske døsige, men man skal ha respekt for dem, sier han til TV 2. 

 Privat
VÅRTEGN: Den ene hoggormen var på rundt 65, centimeter, ifølge Jacobsen. Foto: Privat

Halvannen uke tidligere

Jacobsen har vært slangeinteressert i over 50 år. Som barn pleide han å ta med krypdyr hjem til gutterommet, til morens store fortvilelse, forteller 65-åringen. 

Hvert år pleier han å gå ut i marka for å lete etter vårens første hoggorm, noe som flere ganger er blitt omtalt av lokalavisen Tønsbergs Blad.

I fjor fant han den første hoggormen 17. mars. I år skjedde det halvannen uke tidligere, 6. mars. 

– Dette er det tidligste jeg har sett. Det kan det være litt forskjellige årsaker til. Det har vært lite teler i området vårt, og slangene har et biologisk termometer på en måte, forklarer han. 

Denne uken er det meldt kaldere temperaturer. Slangene har derfor trolig krypt tilbake under jorden igjen, ifølge orm-entusiasten. 

– Hadde jeg gått ut på samme plassen er det ikke sikkert jeg hadde funnet de igjen, sier han. 

Flere blir bitt

Giftinformasjonen opplyser til NTB at det allerede har kommet inn fire henvendelser om mulig hoggormbitt hos mennesker i 2025, og at det har vært en generell økning av hoggormbitt i Norge i løpet av de siste årene.

I mai i fjor fikk de rekordmange 124 henvendelser i løpet av én måned.

Forsikringsselskapet Agria varslet fredag at de allerede har fått flere skademeldinger om kjæledyr som er blitt bitt. 

Dag Dolmen, tidligere førsteamanuensis ved NTNU og en av Norges fremste hoggorm-eksperter, bekrefter at klimaendringene fører til at hoggormen er ute større deler av året. 

– Ja, det er helt riktig. Det er store svingninger fra år til år, men jevnt over så kommer de tidligere enn det de gjorde for 20–30 år siden, sier han til TV 2. 

I løpet av februar ble det satt hele 99 varmerekorder i Norge, selv om flesteparten av dem var i Nord-Norge. Totalt sett var februar 2,1 grader over normalen.

Det er på den andre siden store variasjoner fra sted til sted, understreker Dolmen. 

– Den første hoggormen jeg hørte om i år var på Vestlandet i januar. Da hadde det vært en mild periode der. Det er likevel ikke første gang det skjer, og jeg hørte om noe lignende noen år tilbake, sier han. 

Observert flere steder

Per i dag finnes det ikke god statistikk på når hoggormen kryper ut av vinterdvalen, og over hvilke områder den sprer seg, forklarer Dag Dolmen. 

– Det har vært en tendens at det er blitt meldt inn observasjoner på nye steder, som tyder på at den sprer seg over nye områder, men vi skulle hatt et mye sterkere statistisk grunnlag for å si det med sikkerhet, sier forskeren. 

– Hvor varmt må det være for at man kan møte på hoggorm hele året?

– Hvis det ikke er noe frost i bakken, så vil du kanskje støte på hoggorm hele året. Men du vil fortsatt ha kortere dager og lengre netter, så det er ikke sikkert at den hadde oppført seg på samme måte, svarer Dolmen. 

– Hvis du ikke er så glad i hoggorm, så er desember uansett en ganske trygg måned, legger han til. 

Read Entire Article