Historisk vedtak i natt: – Dette er avgjørende for Ukraina

1 week ago 11



USAs hjelpepakke til Ukraina kom i natt forbi en av de største hindringene. Ultrakonservative republikanere gikk på et uvanlig nederlag.

Pressekonferanse i Kongressen tidligere i uken, hvor det ble klart at speaker Mike Johnson ville legge frem en Ukraina-pakke til avstemning. Ytre høyre-siden i det republikanske partiet lovet å stoppe forslaget før det kom til avstemning, men i natt led de et alvorlig nederlag. Foto: Mariam Zuhaib, AP/ NTB

Publisert: 19.04.2024 16:16

Republikanere på ytre høyre-siden har i over seks måneder klart å hindre USAs hjelp til Ukraina. Det har fått katastrofale følger for ukrainerne. Mangel på ammunisjon, luftvern og utstyr har bidratt til at russiske styrker rykker frem. Faren har økt for at de ukrainske linjene bryter sammen.

Natt til fredag led de høyreradikale republikanerne et alvorlig nederlag. Ved hjelp av stemmene til fem demokrater og fire republikanere fattet regelkomiteen regelkomiteen Regel-komiteen, "The committee on Rules", er en av de mektigste komiteene i Representantenes hus. Komiteens 13 medlemmer avgjør hvilke saker som kan legges frem for avstemning. Komiteen er blitt ekstra viktig de siste årene. Årsaken er at ytre høyre-siden i det republikanske partiet har brukt komiteen aktivt til å fremme sine hjertesaker, og blokkere saker som det ellers er flertall for. i Representantenes hus et historisk vedtak. Normal politisk kutyme tilsier at mindretallspartiet i Huset, demokratene, stemmer imot flertallspartiet republikanerne.

Men siden demokratene ikke stemte slik, ligger veien nå åpen for at Huset lørdag kan stemme over en pakke på 61 milliarder dollar til Ukraina. Hva har skjedd?

Hva skjedde i Kongressen i natt?

Mandag kveld varslet den republikanske speakeren i Representantenes hus, Mike Johnson, at han omsider ville legge frem hjelpepakken til Ukraina.

– Vi taper krigen hvis vi ikke får hjelp fra USA, sa Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.

I helgen signaliserte også Donald Trump at han kunne støtte pakken, hvis pengene kom som lån. Irans angrep på Israel har også bidratt til å øke presset på republikanerne.

  • Republikanere på ytre høyre beskrev planen som «svindel» og lovet å stoppe avstemningen. Det skulle de gjøre i den lille, men svært viktige, regelkomiteen. For at Kongressen skulle kunne stemme over pakken, måtte den først gjennom her.
  • Den lille, men svært viktige komiteen bestemmer hvilke saker som legges frem for avstemning. Her har ytre høyre-siden i det republikanske parti tre medlemmer. Selv om de utgjør et mindretall, hadde de nok stemmer til å blokkere forslaget så lenge demokratene stemmer imot. Uten ytre høyre-siden har ikke republikanerne nok stemmer.

Flere observatører advarte derfor mot at Ukraina-pakken kunne bli stoppet eller utsatt. Men denne planen falt i grus grunnet stemmegivningen til demokratene.

Ukrainere ser på en ødelagt bygning i byen Dnipro 19. april. En rekke russiske missilangrep de siste ukene viser at Ukraina har svært lite luftforsvar igjen. Dermed klarer de ikke å skyte ned like mange missiler som tidligere. Foto: Reuters/NTB

– Høyst uvanlig

– Dette er avgjørende for å få Ukraina-pakken gjennom Representantenes hus, skriver The New York Times.

– Uten sidestykke, mente nettavisen Axios.

– Noe lignende har ikke skjedd så lenge jeg har vært her, sa den demokratiske kongressrepresentanten Dan Kildee. Han har vært i Representantenes hus siden 2013.

Det betyr at saken kommer opp til avstemning i Representantenes hus lørdag. Her er det et klart flertall for å støtte Ukraina. Dette blir en av fire hjelpepakker Kongressen skal stemme over. I tillegg kommer hjelpepakker til Israel, Taiwan og Asia/stillehavsområder.

Det er flere grunner til at Ukraina-pakken, som utgjør 61 av de 95 milliarder dollarene i pakkene, betegnes som viktigst.

Hvorfor er dette viktig?

Ukraina-pakken tilsvarer rundt 660 milliarder kroner. Tidligere har USA gitt ca. 1000 milliarder, ifølge det tyske Kiel-instituttet. Dette er i stor grad brukt opp.

  • Nesten halvparten, 310 milliarder kroner, er knyttet til militær bistand. Dette skal gå til nye kontrakter med amerikansk forsvarsindustri samt levering av våpen og ammunisjon som allerede ligger klare i amerikanske lagre.
  • Mye av pengene går likevel tilbake til USA, for eksempel til å fylle amerikanske våpenlagre og finansiere at det amerikanske forsvaret kan «reagere på situasjonen i Ukraina».
  • Forslaget pålegger dessuten Biden-administrasjonen å gi Ukraina langtrekkende ATACMS-missiler «så fort som praktisk mulig».
Bildet er fra møtet i regel-komiteen i Representantenes hus, hvor fem demokrater og fire republikanere stemte sammen for at Ukraina-pakken kan legges frem. Dermed forhindret de at ultrakonservative republikanere fikk nok stemmer til å blokkere saken. Foto: J. Scott Applewhite, AP/NTB

– Vi kan levere i løpet av dager, sa Pentagon-talsmann Pat Ryder natt til fredag.

Putins talsmann, Dmitrij Peskov, hevdet derimot at dette ikke vil stoppe Russlands fremrykning.

– Dette vil ikke kunne endre noen ting, sa Peskov.

Avstemningen skal etter planen skje lørdag. Deretter må saken til Senatet før den må underskrives av presidenten.

– Jeg vil signere den umiddelbart for å sende et signal til verden. Vi støtter våre venner og vil ikke tillatt at Iran eller Russland lykkes, sa Biden onsdag.

Blir pakken vedtatt, må Biden finne seg i mer detaljstyring. Han må blant annet innen 45 dager legge frem en plan om hva som faktisk er USAs konkrete mål i Ukraina-krigen samt hva det vil koste i årene fremover.

Read Entire Article