Viggo Kristiansen er ikke tiltalt – likevel hagler beskyldningene mot ham i retten

2 weeks ago 22



Aggressiv. Umoden. Dominerende. Avvikende. Kunne klikke. Tre uker inn i Baneheia-rettssaken hagler de negative karakteristikkene i retten, men ikke mot mannen som er tiltalt.

Brynjar Meling sammen med forsvarerne til Jan Helge Andersen på befaring i Baneheia. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Publisert: 02.05.2024 17:07

For to år siden ble Viggo Kristiansen frikjent i Baneheia-saken. I april fikk han også norgeshistoriens høyeste erstatningssum, 55 millioner kroner, for å ha sonet over 20 år uskyldig i fengsel.

Nå sitter hans tidligere bestevenn Jan Helge Andersen i retten i Sandnes tiltalt for drapet Kristiansen er frikjent for. Likevel er det Viggo Kristiansen som har vært det heteste temaet i vitneboksen. Både for dem som spør, og for dem som svarer. Det skaper reaksjoner.

I tur og orden har vitne etter vitne kommet inn i rettssalen de siste dagene. Noen er barndomsvenner og tidligere skolekamerater av Kristiansen og Andersen. Andre er tidligere naboer fra Eg-område i Kristiansand, der de to vokste opp sammen som venner.

De to bestevenninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai i år 2000. Jan Helge Andersen innrømmet den gang å ha drept én av dem, den yngste jenta.

I nesten 24 år har han nektet for å ha drept den eldste. Nå mener påtalemyndigheten de kan bevise at han også drepte tiåringen. Altså: at han voldtok og drepte begge to alene.

Jan Helge Andersen er tiltalt, men det er ikke ham det snakkes mest om i retten i Sandnes. Foto: Ane Hem, NTB

Andersen nekter. Han sier det var bestevennen Viggo Kristiansen som utførte drapet. Og hans forsvarere har en klar strategi for å få retten til å tro på sin klient: utforske påtalemyndighetens bevis og utfordre dem på om det er en reell mulighet for at Viggo Kristiansen var på åstedet, til tross for at han er frikjent. At det er en reell mulighet for at drapet på tiåringen faktisk kan ha skjedd slik Jan Helge Andersen beskriver det.

– Vulgær og aggressiv

Og etter en uke med vitner i rettssalen ser man den strategien for åpen scene. Andersen er mannen som er tiltalt, men det er ikke ham det snakkes mest om i retten.

Vitner som er kalt inn av forsvarerne, beskriver Viggo Kristiansen som avvikende og vulgær, umoden og aggressiv. En som fløy rundt i militærklær og likte å leke med unge jenter i 10–12-årsalderen.

En mor fra Eg, som også var nabo, sa hun alltid var observant da hun så Andersen og Kristiansen sammen i området. At hun ofte opplevde å få stygge, nedsettende ord fra Kristiansen.

Jan Helge Andersen mener Kristiansen truet ham til å drepe åtteåringen, og i sin forklaring sa Andersen at han var livredd og derfor måtte drepe henne. Av forsvarernes vitner blir Kristiansen beskrevet som en som kunne klikke, som slang rundt seg med trusler om å drepe, og som en som brukte vold.

Forsvarerne Celine Krogh Fornes og Svein Holden Foto: Terje Pedersen, NTB

Og en som alltid ledet. Kristiansens ledet, og Andersen fulgte bare etter. En dominerende fyr. Et vitne kalte Kristiansen «ufattelig sterk» med en fysisk styrke langt over gjennomsnittet.

På spørsmål fra Aftenposten om hva de vil oppnå med å føre disse vitnene, svarer forsvarer Celine Krogh Fornes at de har kalt inn vitner som de mener er relevante for å belyse saken.

– Ut over det har vi ingen kommentar.

– Dypt problematisk

I retten sitter også Brynjar Meling. Han er bistandsadvokat for Viggo Kristiansen. Han reagerer sterkt på at Viggo Kristiansen nå er blitt et så sentralt tema i vitneførselen.

– Dette er dypt problematisk, sier han.

Brynjar Meling, bistandsadvokat for Viggo Kristiansen. Foto: Terje Pedersen, NTB

Han reagerer både på forsvarernes strategi og at retten gir de slingringsmonn til det.

– Den forsvarsstrategien som det legges an til, og det slingringsmonn retten innrømmer forsvarerne i arbeidet for sin klient, er åpenbart en omstendighet som i realiteten innebærer at uskyldspresumpsjonenuskyldspresumpsjonenKravet alle har på å bli behandlet og omtalt som uskyldig inntil det motsatte er bevist og man er endelig domfelt i en straffesak. blir krenket for Viggo Kristiansen, sier Brynjar Meling.

Forsvarer Fornes sier de ikke har noen kommentar til uttalelsene til Meling.

Aktor: Har kjent Viggo Kristiansen best

Men det er ikke bare forsvarernes vitner som bruker tid på Kristiansen. Også vitnene som er kalt inn av aktoratet, snakker mer om ham enn kompisen Andersen.

Aktor, statsadvokat Andreas Schei, forklarer årsaken slik:

– De vitnene vi har hatt inne, er personer som har kjent begge to. De har gått i klasse eller parallellklasse med Jan Helge Andersen. Men det virker likevel som de har kjent Viggo Kristiansen best, og de har hatt mest å si om ham. Det er derfor det blir en overvekt om Kristiansen, sier Schei.

Han sier det ikke er noen vitner de har innkalt, av dem som har vokst opp sammen med dem, som er rene karaktervitner i den ene eller andre retningen.

– Alle vitnene som har vært inne, har hatt kontakt med Jan Helge Andersen, Viggo Kristiansen eller begge i perioden rett rundt da drapene skjedde, sier Schei.

Read Entire Article