80-årsmarkeringen i Kirkenes:
KIRKENES (TV 2): – Kreml er ikke redd for Nato, men kritiske spørsmål fra uavhengige journalister, sier redaktør.
Publisert 25.10.2024 16:12 Sist oppdatert 6 minutter siden
– Vi har ytringsfrihet i Norge. Samtidig er det forstemmende å se at et sånt russisk propagandashow får foregå i Norge i 2024, mens Russland fører krig i Ukraina, sier historieprofessor Kari Aga Myklebost ved universitetet i Tromsø til TV 2.
Da Russlands generalkonsul markerte 80-årsdagen for frigjøringen av Kirkenes, ble han konfrontert med spørsmål fra fremmøtte pressefolk.
I fjor ble det full krangel da generalkonsulen trosset oppfordringene om å ikke holde markering ved Frigjøringsmonumentet, og la en russisk krans over kommunens egen krans.
Under årets markering ble det verken konge- eller statsministerbesøk.
Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) og statssekretær Eivind Vad Petersson fra UD stilte på den norske markeringen, som fant sted før den russiske.
Ordknapp
Generalkonsul Nikolaj Konygin ville ikke svare på hvordan det er å feire frigjøringen samtidig som det pågår en fullskalakrig i Ukraina.
– Som jeg sa i min tale, feirer vi i dag frigjøringen av Øst-Finnmark. Det er dette denne dagen handler om, sa generalkonsulen til TV 2.
Han ville ikke bekrefte at det russiske konsulatet i Kirkenes var stengt, som følge av UD-krav om å redusere antall diplomater.
– Nei, vi har midlertidig stoppet utføring av konsulære funksjoner, men vi vil gjenoppta arbeidet så snart vi har omorganisert, sa han.
Han nektet å svare på hvorfor han valgte å beskrive de nordnorske leirene for sovjetiske krigsfanger som «konsentrasjonsleire», og ikke «arbeidsleire».
– Jeg har ikke kapasitet til å svare på spørsmål fra Barents Observer, var det generalkonsulen ville si.
Sovjetiske fangeleire under krigen
Tyskerne etablerte nærmere 500 krigsfangeleire for sovjetiske krigsfanger i Norge.
Størsteparten av fangene var soldater fra den Røde armé.
Krigsfangene ble i hovedsak benyttet til utbygging av jernbanen, Riksvei 50, flyplasser og befestninger langs kysten.
Kilde: Store norske leksikon
– Gir ingen kommentarer
I 2023 ble en av journalistene for det uavhengige nettstedet stemplet som «fremmed agent» i hjemlandet.
– Det russiske generalkonsulatet i Kirkenes legger bestandig på telefonen, nekter å åpne opp døra eller gir ingen kommentarer til media, og særlig oss i Barents Observer når vi stiller kritiske spørsmål, sier redaktør Thomas Nilsen.
Han sier at han stilte et enkelt spørsmål om hvorfor retorikken om andre verdenskrig er endret.
– Generalkonsulen står ved monumentet og snakker om at fangeleirene som nazi-Tyskland hadde under krigen, var konsentrasjonsleire.
Redaktøren er ikke overrasket over at generalkonsulen snudde ryggen til, og ikke ville svare på kritiske spørsmål.
– Han vet innmari godt forskjellen på fangeleirene i Nord-Norge og konsentrasjonsleirene, som hadde et helt annet formål i nazi-Tyskland enn det han sto og propaganderte, sier Nilsen.
Barents Observer-redaktøren sier at Konigyns ordknapphet var helt etter Kremls oppskrift.
– Kreml er ikke redd for Nato, men kritiske spørsmål fra uavhengige journalister, sier Nilsen til TV 2.
Ordfører Magnus Mæland (H) i Sør-Varanger har kritisert Putin-regimet for å misbruke frigjøringsmonumentet i Kirkenes til å rettferdiggjøre krigen i Ukraina.
– For oss i Kirkenes er det viktig å ta avstand fra den russiske monumentpolitikken. Den skal vi bekjempe med åpenhet, sier ordføreren til TV 2.