Her angriper Ukraina med drone 20 mil unna Norge

1 month ago 27



– Vi har god oversikt over det som skjer i våre nærområder, sier Etterretningstjenesten til TV 2.

 VK
SKUTT NED: Det som etter alt å dømme er en ukrainsk drone, skytes ned av russisk luftvern på Kolahalvøya. Foto: VK

Publisert 22.08.2024 13:06 Sist oppdatert nå

Denne uken har ukrainske droner angrepet mål nord i Russland, bare noen hundre kilometer fra grensen til Norge og Finland.

Guvernøren i fylket bekreftet onsdag at Murmansk var utsatt for en dronetrussel.

– Alle nødvendige tiltak er iverksatt, opplyste Andrej Tsjibis på Telegram.

Ifølge den uavhengige nyhetskilden SOTA har droneangrepet mot Murmansk fylke foregått i flere dager. 

En video viser en drone som skytes ned, skriver The Barents Observer.

– God oversikt

Norsk etterretning sier i en uttalelse til TV 2 at de har god oversikt over det som skjer i Norges nærområder, men ønsker ikke å kommentere hendelsene.

– Etterretningstjenestens oppdrag er å innhente, behandle og analysere informasjon om utenlandske forhold, slik at vi kan bistå norske myndigheter med varsling og beslutningsstøtte.

 Tom Rune Orset / TV 2
Etterretningstjenesten har hovedkvarter på Lutvann leir. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

– Vi har god oversikt over det som skjer i våre nærområder, og kan av skjermingshensyn ikke gå inn på våre metoder eller kapasiteter. Ut over det har vi ingen ytterligere kommentarer, skriver Etterretningstjenesten i en epost til TV 2.

Målet for dronen over Olenegorsk kan ha vært Olenja flybase, som er en fremskutt base for strategiske bombefly. Flybasen på Kola ligger 1800 kilometer i luftlinje fra grensen til Ukraina.

Onsdag åpnet flyplassene i Murmansk og byen Apatity igjen, etter å ha vært stengt en kort stund.

Restriksjoner i luftrommet innføres ofte i Russland når det er mistanke om ukrainske droneangrep. Murmansk ligger rundt 20 mil fra grensen til Norge, og i Murmansk fylke ligger det flere viktige militærbaser.

– Fjerde dagen med angrep

Luftmaktsekspert Lars Peder Haga sier at det ikke er usannsynlig at ukrainske droneangrep er grunnen til at luftrommet over Kola har vært stengt.

 Forsvaret
EKSPERT: Lars Peder Haga er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen. Foto: Forsvaret

– Ifølge lokale kilder gjengitt av en russisk opposisjonell var i går den fjerde dagen med droneangrep.

– Om det stemmer, er kanskje det mest oppsiktsvekkende at ikke luftrommet har vært stengt flere ganger, sier han. 

Haga sier at det i så fall er en ganske typisk reaksjon fra russiske myndigheter at de venter i det lengste med å innføre tiltak for å bevare et inntrykk av normalitet og at de har kontroll.

Russisk luftvern skal i august ha skutt ned både droner og missiler over flere russiske fylker.

Ifølge russiske nyhetsbyråer skjøt luftvern ned 45 ukrainske droner natt til onsdag. Minst ti droner på vei mot Moskva ble skutt ned, skriver Moskva-ordføreren på Telegram.

I Marinovka-området, rundt 900 kilometer sør for Moskva, brant det torsdag i et militæranlegg. Den lokale guvernøren sier at brannen brøt ut etter et ukranisk droneangrep. Marinovka huser en base for det russiske flyvåpenet.

På sosiale medier hevdes det at det russerne flytter på sine bombefly på grunn av droneangrepene.

Luftmaktseksperten sier at dette kan tyde på at Olenja-basen ikke lenger kan beskyttes.

– Jeg har registrert i sosiale medier at det ble flyttet strategiske bombefly fra Olenja til Engels i går. Det samme skjedde 27. juli, da det første angivelige droneangrepet på flybasen fant sted, sier Haga. 

 Planet Labs PBC
Et satellittbilde viser syv strategiske bombefly av typen Tu-160 (markert i rødt) og fire Tu-95-fly (markert i gult) på Olenja-flybasen på Kolahalvøya i oktober 2022. Foto: Planet Labs PBC

Angrepet i sommer

I sommer hevdet ukrainske etterretningskilder til Ukrainska Pravda at et droneangrep mot Olenja førte til store skader på et supersonisk bombefly av typen Tu-22. Dette angrepet skal ha vært det mest langtrekkende siden februar 2022.

– At russerne får flyene i lufta og flytter dem til en annen base er et normalt reaksjonsmønster, så det er sannsynlig at dette stemmer. På den andre siden ligger Engels nærmere Ukraina og ble angrepet med jetdrevne rekognoseringsdroner ombygd til kryssermissiler alt i desember 2022, sier Lars Peder Haga. 

Droneangrepene kan få russerne til å samle bombeflyene på Engels flybase, sier han. Engels ligger 720 kilometer sørøst for Moskva, og 47 mil unna Ukrainas grense.

– Om avstanden ikke lenger er tilstrekkelig til å beskytte Olenja, kan det tenkes at russerne vil samle flyene på en base hvor de kan forsterke luftvern og droneforsvar. Da kan det godt være Engels, som er det strategiske bombeflyvåpenets faste fredstidsbase i europeisk Russland, sier luftmaktseksperten.

6. august innledet Ukraina en bakkeoffensiv i det russiske fylket Kursk som tok russerne på senga. Det amerikanske våpensystemet HIMARS ble brukt i angrepet mot flytebruer, opplyser ukrainske spesialstyrker på Telegram.

Kursk-offensiven har vist at Russlands forsvar av egne grenser i dette området var svakere og dårligere forberedt enn forventet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Read Entire Article