Henter inspirasjon fra Norge

4 days ago 10



Norges humane fengselsmodell inspirerer reformer i USA. Nå står de drapsdømte Menendez-brødrene i spissen for «norsk» prosjekt.

 Vince Bucci / AFP / NTB
FENGSLET: Menendez-brødrene ble dømt til livstid i fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, etter å ha drept foreldrene sine. Foto: Vince Bucci / AFP / NTB

Publisert 28.10.2024 12:04

Norges humane fengselsmodell har de siste årene inspirert til fornyet debatt om rehabilitering og fengselsreform verden over. Nå ser også USA mot Norge for å reformere sitt fengselssystem.

Deriblant ser delstaten California til Norges modell for å skape et fengselssystem som kan fremme rehabilitering framfor hard straff.

I sentrum av det hele står de drapsdømte brødrene Erik og Lyle Menendez.

Norsk, human tilnærming til rehabilitering

Norges kriminalomsorg er bygget på prinsippet om at mennesker skal behandles humant, selv når de soner fengselsstraffer.

Landet vårt har utviklet et system som tar i betraktning innsattes psykiske og fysiske helse, og som søker å forberede dem på et meningsfullt liv etter å ha sonet sin straff.

Halden fengsel er et eksempel på dette.

Til tross for å være et høysikkerhetsfengsel, har det fasiliteter som minimerer den typiske fengselsopplevelsen. I stedet etterligner de livet utenfor murene.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
HALDEN FENGSEL: Et av Norges største fengsler, som har høyt sikkerhetsnivå. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Her har innsatte tilgang til treningsområder, musikkstudio og kjøkken hvor de kan lage mat, samt programmer som fokuserer på mestring og ferdighetsutvikling.

En vesentlig del av Norges suksess er systemets evne til å redusere tilbakefall. I Norge var tilbakefallsprosenten bare 15 prosent innen to år etter løslatelse, ifølge Kriminalomsorgens tall fra 2017.

Til sammenligning har USA en tilbakefallsprosent på rundt 66 prosent innen tre år, ifølge det amerikanske byrået for juridisk statistikk.

 Lars Christian Økland / TV 2
KRIMKUNST: Også her i Bergen Fengsel er omgivelsene viktig for rehabilitering. Nylig har gatekunstnere pusset opp luftegårdene i fengselet. Foto: Lars Christian Økland / TV 2

Kontrasten illustrerer Norge og USAs forskjellige tilnærming til fengsling. Mens USA ofte fokuserer på straff og isolasjon, legger Norge vekt på integrasjon og sosial støtte.

Borgerrettigheter som stemmerett bevares, og helsetjenester er tilgjengelige på samme nivå som i resten av samfunnet.

Drapsdømte fengselsreformatorer

Så hvor kommer Menendez-brødrene inn i bildet?

Jo, den eldste av brødrene, Lyle, lanserte i 2018 et fengselsreforminitiativ ved Richard J. Donovan-fengselet, kalt «Green Space». Det beskrives slik på prosjektets hjemmesider:

«Green Space-prosjektet startet med en veldig enkel idé: [ … ] Man må forvandle innsattes bomiljø slik at det reflekterer og støtter det rehabiliterende oppdraget, ved å skape en følelse av fellesskap.»

 California Department of Corrections and Rehabilitation via AP / NTB
GREEN SPACES: Dette veggmaleriet er skapt av Erik Menendez, som sammen med broren sin forsøker å gjøre amerikanske fengsler «vakrere». Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation via AP / NTB

Prosjektet er direkte inspirert av norske fengsler, ifølge nyhetsbyrået AP.

Menendez sitt prosjekt tar altså sikte på å erstatte tradisjonelle, grå fengselsgårder med mer naturskjønne, parklignende omgivelser. Håpet er at de mer «norske» omgivelsene kan skape en mer avslappet og rehabiliterende atmosfære.

 California Department of Corrections via AP / NTB
DRAPSDØMT: Erik (venstre) og Lyle Menendez (høyre) drepte foreldrene sine i 1989. Foto: California Department of Corrections via AP / NTB

Lyle Menendez, som sammen med sin bror Erik ble dømt til livstid i fengsel for drapet på sine foreldre, har i over 35 år sittet fengslet i California.

Distriktsadvokaten i Los Angeles har imidlertid nylig anbefalt at brødrene får gjenåpnet saken sin.

Etter å ha opplevd den harde virkeligheten i amerikanske fengsler, søkte han å finne måter å forbedre miljøet for både innsatte og ansatte. Erik bidrar til prosjektet ved å male veggmalerier som skildrer kjente landemerker i San Diego.

California og den nordiske modellen

I California har fengselsmyndighetene begynt å innføre elementer av den såkalte «California Model», en tilpasning av nordiske fengselsprinsipper med mål om å redusere tilbakefall.

I tillegg har Pennsylvania også startet pilotprosjekter som er inspirert av den nordiske modellen, slik som «Little Scandinavia» som TV 2 besøkte i fjor.

Fengsel inspirert av Norge

Dette initiativet er i praksis en erkjennelse av at dagens fengselssystem i USA, som ofte er preget av overbefolkning, isolasjon og harde straffetiltak, kanskje ikke er det beste middelet for å rehabilitere innsatte og redusere kriminalitet på lang sikt.

Reformprosjekter som disse gir grunn til håp om at innsatte kan løslates med større sjanse for å bli produktive medlemmer av samfunnet.

Read Entire Article