Hemmelige meningsmålinger viste at Støre dro ned Arbeiderpartiet

3 weeks ago 18



I 2021 måtte Arbeiderpartiets valgkampstrateger tone ned Jonas Gahr Støres profil, for hemmelige meningsmålinger viste at han dro ned partiets oppslutning. Det kommer frem i en ny bok.

Arbeiderpartiet oppdaget at Erna Solberg dro Høyre opp, og at Jonas Gahr Støre dro sitt parti ned i valgkampen 2021. Foto: Ali Zare, NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 19.09.2024 08:13

Kortversjonen

Ved forrige stortingsvalg satset Arbeiderpartiet på slagord om at det var «vanlige folks tur». Partiets problem var at valgkamplederne etter hvert innså at «vanlige folk» ikke stolte på partileder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre når han snakket om vanlige folk.

I en ny bok, «Partiet» skrevet av Dagblad-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant, fortelles det detaljert om frustrasjonen på partikontoret. Støre insisterte på at han også er «vanlig». Han slet med å forstå at en vestkantmann med noen titalls millioner kroner i formue ikke virker vanlig.

Samtidig skal det ha skapt irritasjon at han ikke holdt seg til den planlagte strategien. Partikontoret ville samarbeide med LO om å gjenvinne støtten fra de brede lagene i fagbevegelsen. Støre skal flere ganger ha tatt opp at man også måtte satse på «lillavelgerne», de som veksler mellom å stemme på Arbeiderpartiet og Høyre.

I «Partiet» skriver Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant om konflikter og uro i Arbeiderpartiet de siste ti årene. Foto: Gyldendal

Hemmelige målinger

I valgkampapparatet jobbet særlig rådgiver Amund Vik med hvordan man kunne måle partilederens popularitet. Det skjedde på to måter.

Folk ble presentert for forskjellige budskap. I det ene sto Arbeiderpartiet som avsender av slagordet «nå er det vanlige folks tur». Andre fikk samme budskap, men med Støre som avsender.

Svarene viste at Støre gjorde det markert dårligere enn partiet.

Den andre målingen stilte Støre opp mot statsminister Erna Solberg. Vanligvis har Ap målinger med opp til 1000 personer. Nå doblet de. Først fikk 1000 personer spørsmål om hvem de ville stemme på. Etterpå ble 1000 andre spurt: «Vil du stemme på Arbeiderpartiet med Jonas Gahr Støre som partileder? Vil du stemme på Høyre med Erna Solberg som partileder? Vil du stemme på Senterpartiet med Trygve Slagsvold Vedum som partileder?», og så videre. Alle partiene ble nevnt med partileder.

Da raste Arbeiderpartiets oppslutning.

Aftenposten får bekreftet dette av en kilde som tilhører den svært lille kretsen som kjente til målingen. Vedkommende sier at fallet var dramatisk da Støres navn ble brukt. Dermed hadde partiet en bekreftelse på at Støre trakk ned partiets oppslutning.

Men resultatene ble ikke delt med Støre selv, ifølge boken.

Selv om det var mye intern uenighet, vant Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet regjeringsmakten. Her er han valgnatten. Foto: Javad Parsa, NTB

Munnkurv

Strategene sto i en helt ny situasjon. De visste at partilederen var en belastning. Erfaringene med Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg var at lederen trakk velgere.

«Situasjonen var altså stikk motsatt med Brundtlands gamle «wonderboy» Jonas Gahr Støre, som interne tall nå dokumenterte at skadet partiet,» heter det i boken.

Konsekvensen var en radikal beslutning om at Arbeiderpartiet skulle stå som avsender av budskapet, ikke partilederen.

I boken står det:

«De besluttet kort og godt å holde partilederen unna partiets kommunikasjon i valgkampen så mye som mulig. Jonas Gahr Støre ble aldri orientert om den hemmelige slagplanen.»

Forfatterne skriver ikke detaljert om hvordan dette skjedde i praksis, og om det var arrangementer eller debatter han ble holdt unna.

Målingene fortsatte for å kartlegge sammenhengen mellom budskap og avsender. Ifølge boken ble senere klima- og miljøminister Espen Barth Eide ilagt munnkurv i klimapolitikken. Tallene viste at partiet «mistet oppslutning hver gang partiets klimapolitiske talsperson åpnet munnen», skriver forfatterne.

Høsten 2021 drev Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre valgkamp sammen. I den nye boken hevdes det at Johansen konspirerte mot Støre. Foto: Torstein Bøe, NTB

Mulig kupp mot Støre

Boken ripper opp i gamle, interne stridigheter. Den forteller også en historie om at Oslos byrådsleder Raymond Johansen sonderte muligheten for å bytte ut Støre.

I 2021 var det mye diskusjon i mediene om hvor trygt Støre satt, og om Johansen kunne overta.

Én av dem som gikk aktivt ut var tidligere statsråd Thorbjørn Berntsen. Han sa at om Støre var fotballtrener, ville han fått sparken. Berntsen mente at Raymond Johansen burde ta over. Det hjalp ikke Johansen, for han er nevø av Berntsen.

Aftenpostens kilder er uenige om hvor mye hold det er i historien om at Johansen inviterte partifeller og LO-tillitsvalgte til samtaler om å kaste Støre. Én av dem hevder at det stemmer, en annen avviser historien blankt. Til TV 2 sier Johansen at han ikke ønsker å kommentere opplysningene om de påståtte sonderingene.

Read Entire Article