– Helt utrolig at det er slik

4 weeks ago 13



Pårørende som trenger støtte til gravferder må vente nærmere et halvt år på svar fra Nav – og ventetiden er økende.

 Isac Skjevik Kvello / TV 2
VIKTIG ORDNING: I forbindelse med et dødsfall kan pårørende søke om støtte til båretransport og begravelse. Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

Publisert 15.09.2024 16:24

– Det er en uholdbar saksbehandlingstid som gjør dødsfall ekstremt vanskelig for de svakeste i samfunnet, sier Anita Undal, daglig leder i Solstrands Begravelsesbyrå i Bergen.

Hun opplever årlig at omkring én av fem pårørende etter et dødsfall ber om hjelp til å undersøke om de kan få økonomisk støtte til å gjennomføre en begravelse.

Hver gang må begravelsesbyrået informere om at det vil ta mange måneder å få svar.

– Det er helt utrolig at det er slik. Situasjonen er ekstrem når man har mistet en av sine nærmeste. Når det ikke finnes penger til begravelse, blir belastningen enda større, sier Undal.

 Isac Skjevik Kvello / TV 2
KREVENDE: Daglig leder Anita Undal i Solstrands Begravelsesbyrå opplever at saksbehandlingstiden hos Nav er en ekstra utfordring for etterlatte. Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

Hvert år dør det i overkant av 40.000 mennesker i Norge. I dag kan det gis gravferdsstøtte der avdøde var under 18 år, eller hadde lite egne midler. I tillegg gis det støtte til transport der avstand fra dødssted til grav overstiger 20 kilometer.

Likt over hele landet

Søknader om støtte er det i dag hovedsakelig begravelsesbyråene som tar seg av. Søknader fra hele landet behandles av samme enhet i Nav. Det betyr at ventetiden også er den samme i hele landet.

– Vi erfarer at saksbehandlingstiden er 20 uker, og at den er økende. For klagesaker er saksbehandlingstiden ofte 40 uker, sier Åse Skrøvset, bransjeleder for gravferd i Virke.

Hun forteller at det på landsbasis i 2022 ble betalt ut gravferdsstønad til 3430 personer, noe som tilsvarer 7,5 prosent av de døde. 

 Virke
VENTETIDEN ØKER: Bransjeleder for gravferd i Virke, Åse Skrøvset, sier at saksbehandlingstiden hos Nav nå er 20 uker, og at den er økende. Foto: Virke

– For de etterlatte er ventetiden en stor belastning. Familiene må ta alle beslutninger knyttet til gravferd før de har fått svar på om de får stønad, noe som gir en usikkerhet om de egentlig har råd til å gjennomføre en gravferd slik de ønsker, sier Skrøvset.

Kompliserer skifte av dødsbo

Begravelsesbyrået i Bergen forteller også om et annet problem som gjelder dødsboet. Reglene er slik at de etterlatte innen 60 dager etter dødsfallet må gi melding om de ønsker å overta dødsboet til privat skifte. 

– I mange tilfeller vil støtten fra Nav utgjøre forskjellen på om de etterlatte arver penger eller gjeld. Når svaret fra Nav kommer etter fem måneder eller mer, er det altfor sent med tanke på beslutningen om skifte av boet, sier Undal.

Hun understreker at behandlingstiden er verst for de pårørende, men at det også påvirker dem som bransje.

 Isac Skjevik Kvello / TV 2
STORT BEHOV: Nav mottok i fjor over 28.000 søknader om støtte til båretransport eller begravelse. Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

– Med minst 20 ukers behandlingstid har begravelsesbyråene til enhver tid svært mye penger utestående hos Nav. For mange byråer dreier det seg opp mot ti prosent av omsetningen, sier Undal.

Nav beklager

Nav erkjenner at det tar for lang tid å behandle søknadene om støtte etter et dødsfall.

– Vi beklager at det er så lang saksbehandlingstid, og forstår at det er vanskelig for de etterlatte og byråene, sier Pia Høst, direktør i Nav Familie- og pensjonsytelser.

Hun forteller at Nav i fjor mottok i overkant av 28.000 søknader om støtte til båretransport eller behovsprøvet gravferdsstøtte.

 Nav
BEKLAGER: Direktør i Nav Familie- og pensjonsytelser, Pia Høst, sier arbeidet med å få ned saksbehandlingstiden har høy prioritet. Foto: Nav

Høst sier at det jobbes med flere tiltak for å redusere saksbehandlingstiden, blant annet ses det på utformingen av søknadsskjemaene for gravferdsstøtte og båretransport.

– Arbeidet er høyt prioritert hos oss, sier Høst.

Søker skriftlig

Det hører også med til historien at de aller fleste søknader som i dag sendes inn, skjer skriftlig via post.

– Det er mulig å søke digitalt, men den som søker må ha et personnummer. Derfor kan ikke et begravelsesbyrå søke digitalt for de pårørende, sier Høst.

Begravelsesbyråene tror ikke det er en god løsning at de etterlatte selv skal søke om støtte.

– Vi gjør Nav en tjeneste ved å gjøre dette arbeidet, sier Anita Undal i Solstrands Begravelsesbyrå.

Hun tror Nav vil få flere søknader med mangler enn de får i dag hvis de etterlatte skal søke selv.

– Begravelsesbyråene har opparbeidet seg en kompetanse på regelverket, utfylling av søknadsskjemaet og selve søknadsprosessen, sier Undal.

Read Entire Article