Sivilombudet:
Sivilombudet mener Helse- og omsorgsdepartementet brøt loven da de nektet TV 2 innsyn i dokumenter fra sykehusene på Vestlandet.
Publisert 03.10.2024 14:40 Sist oppdatert 11 minutter siden
Saken oppsummert
- TV 2 har avdekket at 957 personer har mistet livet på norske sykehus de siste fem årene, hvor kommunikasjonssvikt var en medvirkende årsak. Siden Helse Vest ikke har gitt TV 2 innsyn, er dette tallet trolig høyere.
- At Helse Vest nekter å oppgi sine data ble støttet av Helse- og omsorgsdepartementet, til tross for at andre sykehus har svart på innsynsbegjæringene.
- Sivilombudet konkluderer med at Helse- og omsorgsdepartementet ikke var godt nok opplyst før de opprettholdt avslaget, noe som strider mot offentleg- og forvaltningsloven.
- Helse- og omsorgsdepartementet må nå behandle innsynskravet på nytt, med frist til 11. oktober 2024, etter Sivilombudets uttalelse.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Gjennom en serie saker har TV 2 avslørt hvilke konsekvenser kommunikasjonssvikt har fått på norske sykehus.
De siste fem årene har nesten 1000 pasienter dødd. Nesten 3000 har fått betydelige og livsendrende skader.
Dette har skapt sterke reaksjoner fra fagfolk, politikere, foreninger og flere pårørende og etterlatte.
Helseministeren har lovet penger i statsbudsjettet som legges frem til uken.
Men sykehusene i ett regionalt helseforetak, Helse Vest, har nektet å oppgi hvor mange slike avvik de har hatt i løpet av denne perioden.
Denne beslutningen har også Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) støttet.
Nå mener Sivilombudet at departementet ikke var godt nok opplyst da de tok denne avgjørelsen og at loven dermed er brutt.
Nektet innsyn
Alle de andre sykehusene i landet har altså svart ut TV 2s innsynsbegjæringer.
TV 2 satte dermed i gang en litt teknisk klageprosess, som foregikk på denne måten:
- Avslagene fra Helse Stavanger, Helse Bergen, Helse Fonna og Helse Førde ble klaget inn til HOD. Departementet var enige med Helse Vest og avslaget ble dermed opprettholdt.
- TV 2 klaget dermed ett av helseforetakene, Helse Stavanger, sitt avslag inn til Sivilombudet. Ombudet er altså oppnevnt av Stortinget for å kontrollere at offentlig forvaltning går riktig for seg. De besluttet å behandle saken.
- Nå har ombudet konkludert i saken, der de slår fast at HOD ikke var godt nok opplyst før de opprettholdt avslaget, noe de mener er i strid med offentleg- og forvaltningsloven.
I forvaltningsloven § 33 femte ledd står det:
«Klageinstansen skal påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes. Den kan pålegge underinstansen å foreta nærmere undersøkelser m.m. »
Helse- og omsorgsdepartementet må nå behandle innsynskravet på nytt, og Sivilombudet har gitt dem frist til å gjøre dette innen 11. oktober 2024.
Departementet bekrefter til TV 2 at de har mottatt uttalelsen og at de vil gi en tilbakemelding før fristen.
Dødstallet trolig høyere
Helse Stavanger har begrunnet avslaget med at deres avvikssystemer er å regne som interne dokumenter, og at pressen dermed ikke skal få tilgang. De mener også det vil være for mye arbeid å kvalitetssikre informasjonen TV 2 har bedt om.
Denne høsten har TV 2 avdekket at 957 personer har mistet livet på norske sykehus de siste fem årene, i uønskede hendelser hvor kommunikasjon var en medvirkende årsak.
Da helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre ble presentert funnene, måtte han og resten av departementet lese gjennom tallene flere ganger.
– Det gjør stort inntrykk på meg. Både tallene og de historiene dere forteller. Folk skal være trygge på at de får hjelp når de trenger det. Her er det åpenbart ting som har gått galt, sa statsråden.
Siden sykehusene på Vestlandet ikke har oppgitt sine tall, er tallet på antall dødsfall trolig høyere.
Eksperter TV 2 har snakket med, sier departementets håndtering av klagen har vært for dårlig.
– I denne saken ser det ut til at HOD har brukt for lite tid på saken som klageinstans, og at de ved første korsvei valgte den litt for enkle utveien, som var å høre på helseforetakets vurderinger, som viste seg å være feil, sier Tarjei Leer-Salvesen.
Han har skrevet flere bøker om innsyn, og er blant landets ledende journalister på offentlighet og innsyn.
Han mener det er svært problematisk at helseforetakene ikke har tatt de samme vurderingene om åpenhet og offentlighet.
– Vi får en situasjon der journalister i Bergen har dårligere innsynsmuligheter enn journalister i Tromsø, bare fordi en eller flere saksbehandlere og jurister har andre holdninger enn resten, sier Leer-Salvesen.
– Men poenget er det samme: Loven bør gjelde likt i hele landet, legger han til.
TV 2 har kontaktet de fire helseforetakene i Helse Vest for en kommentar til Sivilombudets uttalelse. Helse Stavanger, Helse Bergen og Helse Fonna har besvart vår henvendelse.
– Vi har redegjort grundig for vårt syn og mener fortsatt det er i tråd med lovverket slik også Helse- og omsorgsdepartementet konkluderte med, skriver kommunikasjonsdirektør Helga Tau Strand Vestbø ved Helse Stavanger i en epost til TV 2.
Vil forholde seg til departementet
Men hvis departementet kommer til en annen konklusjon etter Sivilombudets uttalelse, så vil de forholde seg til det, legger hun til.
Administrerende direktør i Helse Fonna, Anders Hovland, legger seg på samme linje som Stavanger. De sier de er opptatt av å legge til rette for kontinuerlig kvalitetssikring av helsetjenestene.
– Og dersom systemene våre per i dag ikke legger til rette for dette på en tilfredsstillende måte, må vi vurdere tiltak for å forbedre dette, sier han.
I Helse Bergen står fortsatt fagdirektør Marta Ebbing ved at avslaget de har gitt er i tråd med lovverket. Hun mener tallene er unntatt offentlighet fordi dataene i deres meldesystem må regnes som interne.
– Vi har forståelse for at slike data kan ha offentlig interesse som gjør at man bør utlevere dem etter en vurdering av meroffentlighet, men for at dataene skal inneha en kvalitet som gjør at de gir et korrekt bilde, måtte vi altså gjort en manuell gjennomgang av alle sakene, sier Ebbing.