Ansatte, pasienter og befolkningen i Finnmark har sendt en rekke henvendelser, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen til NRK.
Folk er redde for konsekvensene av dramatiske innsparinger.
Nå går Olsen ut og bekrefter at de vil fortsette å følge nøye med på det som skjer med sykehuset, etter at de tidligere i oktober hadde et tilsynsmøte med dem.
– Bekymringsmeldingene er knyttet til at prosessen går for fort, at kommunene og ansatte ikke blir tilstrekkelig hørt, og at det er for lite fokus på pasienttilbudene – og for mye på økonomien, sier Olsen.
– For oss er det viktig å se til at pasientsikkerheten blir ivaretatt i sånne typer prosesser.
I møtet med sykehuset etterlyste fylkeslegen risikoanalyse og en plan for avbøtende tiltak.
– Det er en veldig kort prosess før Finnmarkssykehuset skal ha en rapport til styrebehandling allerede i november. Så vi stiller spørsmål ved om de klarer å ivareta tilbudene til pasientene når alt skal gå så fort.
Olsen er opptatt av at sykehuset må snakke godt sammen med kommunene. De møtes i det såkalte helsefellesskapet.
– Hvis prosessen er for kort, så får man ikke gjort den nødvendige avklaringen med kommunene. Og det er en risiko at man ikke har tilstrekkelig fokus på pasientsikkerhet.
– Hva kan dere si om pasientsikkerheten i Finnmarkssykehuset i dag?
– Foreløpig er det ikke sånn at vi kan si at den er svekket. Men hvis prosesser går for raskt, hvis man ikke får de nødvendige innspillene, spesielt fra kommunene våre, så tenker vi at det kan gå utover tjenestetilbudene og pasientsikkerheten i befolkningen.
300 millioner ned
I morgen skal direktør Ole Hope legge frem en skisse til hvordan Finnmarkssykehuset skal kutte 300 millioner fra neste år. Selve driften skal bli 200 millioner kroner rimeligere. I tillegg skal kassekreditten nedbetales med 100 millioner kroner.
Samtidig med omorganiseringen skal det nye Hammerfest sykehus tas i bruk.
Mens dette skjer, øker kritikken fra fagmiljøet på sykehuset.
En rekke leger har sendt en bekymringsmelding om konsekvensene av kuttene, slik de nå blir gjennomført.
- Finnmarkssykehuset har nå gitt innsyn i en sladdet versjon, som du kan lese her: Bekymringsbrev om direktør Ole Hope i Finnmarkssykehuset
Mange kilder våger ikke uttale seg til NRK. Lege Helge Søndenå har nettopp blitt pensjonist, og mener Hopes fremgangsmåte rammer hardt.
– Han river ned. Han ødelegger arbeidslyst og arbeidsmiljø, sa Søndenå til NRK i forrige uke.
Søndenå er opptatt av fagmiljøene på sykehusene. De tar tid å bygge opp, men kan forsvinne nærmest over natta.
– Vi har bygd stein på stein gjennom mange år og opparbeidet et godt fagmiljø. En avdeling der folk trives og vil bli. Turnusleger kommer tilbake og tar jobb. Det er ingen selvfølge. Og det er billig, i motsetning til å ha korttidsvikarer, som er dyrt og dårlig.
Hope svarte på anklagene på e-post:
«Finnmarkssykehuset har gjennom lengre tid stått i en svært krevende situasjon, og vi skal nå bygge sykehuset på nytt for å få på plass en mer solid organisering som kan stå seg i mange år fremover. Noen ganger innebærer det å ta beslutninger som ikke er like godt likt av alle.»
Lover risikovurdering
Direktør Ole Hope ved Finnmarkssykehuset er nå på reise og har foreløpig ikke vært tilgjengelig for intervju.
Via informasjonsavdelingen gir han disse kommentarene til fylkeslegens melding om at de følger prosessen og er bekymret.
– Pasientsikkerheten er ivaretatt i henhold til de rutiner og retningslinjer som gjelder. Alle forslag vil bli risiko- og konsekvensvurdert før de iverksettes.
– Målet med arbeidet vi har startet handler jo om å bygge en robust organisasjon som skal gi pasientene i hele fylket et likeverdig helsetilbud av god kvalitet.
– For å fange opp alle aspekter i prosessen har vi aktiv medbestemmelse etter bestemmelsene i hovedavtalen, med blant annet informasjonsmøter og drøftingsmøter med de tillitsvalgte. Dette gjør vi både på foretaksnivå og klinikknivå, sier Hope.
Publisert 29.10.2024, kl. 15.41