Donald Trump har i løpet av sommeren knyttet enda sterkere bånd til Midtøsten. Eksperter er bekymret.
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman ga klarsignal for drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi i 2018. Det fastslår amerikansk etterretning.
Donald Trump var USAs president da drapet skjedde.
Han gikk offentlig ut mot sine egne etterretningsbyråer og skrøt av at han «reddet bin Salman», ifølge Bob Woodwards bok «Rage».
Et halvt år etter drapet sa Trump at bin Salman var «en venn av meg».
– Knefall for en diktator
Nå stiller Trump til valg som president igjen, og forholdet til bin Salman er fremdeles godt.
I et intervju med Bloomberg kommer Trump med svært rosende omtale av Saudi-Arabias kronprins.
– Jeg kjenner ham veldig godt. Han er en flott fyr. Jeg synes han har gjort en fantastisk jobb, sier Trump, som legger til at Mohammed bin Salman kommer til å bli «en flott konge».
Iver B. Neumann, som forsker på diplomati og er direktør for Fridtjof Nansens Institutt, reagerer sterkt på dette.
– I internasjonal politikk må man ofte omgås usæle typer med et glatt ansikt, men å omfavne en mann som bin Salman er noe annet. Dette er knefall for en diktator, og det verste er at det er et unødvendig knefall, sier Neumann til TV 2.
Trump lover også å beskytte Saudi-Arabias posisjon i energisektoren.
– Han liker meg, og jeg liker ham. De vil alltid trenge beskyttelse. Jeg kommer alltid til å beskytte dem.
Nye prosjekter
Mandag 1. juli kunngjorde Trump Organization planer om å utvikle Trump Tower i Saudi-Arabia sammen med eiendomsutviklerne Dar Al Arkan. Prosjektet har en prislapp på mer enn to milliarder kroner.
Trump Organization har også lagt frem planer om et hotellkompleks i Oman, et prosjekt til 5,4 milliarder kroner, som skal stå ferdig i 2028.
– Machiavelli sa en gang at en leder kan drepe en motstander, men han kan ikke sove med enken. En statsmann representerer sin stat og prioriterer den, punktum, fastslår Neumann.
– Idet en leder benytter sin stiling til egen vinning, er han korrupt og per definisjon en dårlig leder. Den typen samrøre som dukker opp her, er fullstendig forkastelig, og særlig i et demokrati, legger han til.
Neumann får støtte av organisasjonen Citizens for Responsibility & Ethics in Washington (CREW), som overvåker amerikanske politikeres etiske vurderinger.
– Trump Organizations konstante jakt på forretningsprosjekter i utlandet fremmer farlige bekymringer knyttet til nasjonal sikkerhet, korrupsjon og grunnloven, sier visepresident Donald K. Sherman i CREW til CNN.
– Dette er spesielt sant når det gjelder utviklingen deres i Saudi-Arabia, hvor lederne i lang tid har jobbet for å påvirke Donald Trump, fortsetter Sherman.
Trumps økonomiske forbindelser til Saudi-Arabia går flere tiår tilbake i tid.
– Saudi-Arabia, jeg kommer overens med alle der. De kjøper leiligheter av meg. De bruker 40 millioner dollar, 50 millioner dollar. Skal jeg liksom mislike dem? Jeg liker dem veldig godt, sa Trump under et valgmøte i Alabama i 2015, ifølge The Washington Post.
Tjente millioner
En analyse utført av Citizens for Responsability and Etics in Washington (CREW), anslår at Trump I løpet av sin tid som president personlig tjente hundre millioner kroner på landene i Midtøsten.
«Totalen er sannsynligvis mye høyere, men offentlige dokumenter kaster bare lys over de mest høyprofilerte tilfellene av fortjeneste og han er kun pliktig til å oppgi enkelte typer inntekt på selvangivelsen», skriver CREW.
Inntektene kom blant annet fra at lobbyister som representerte Saudi-Arabia booket 500 netter over tre måneder på Trumps luksushotell i Washington D.C.
Der betalte også De forente arabiske emirater opptil 100.000 kroner per natt for rom fra slutten av 2017 til midten av 2018.
Qatar kjøpte en leilighet i Trump World Tower i New York City for 70 millioner kroner, og leide kontorplass i et Trump-bygg i San Francisco for 1,35 millioner per år.
– Verken rene bestikkelser som dette eller generelt samrøre er i sin orden, poengterer Neumann.
Ifølge CREW tjente Trump også minst 1,7 milliarder kroner på forretninger i utlandet mens han var president, altså fra 20. januar 2017 til 20. januar 2021. Over halvparten av dette kom fra golfbaner i Skottland og hotell i Canada.
21 milliarder til svigersønnen
Saudi-Arabia har også omstridte, økonomiske koblinger til Trumps svigersønn Jared Kushner, som er gift med Ivanka Trump.
Kushner jobbet for Trump i Det hvite hus. Han hadde kontor inntil Trumps private spisestue, bar tittelen seniorrådgiver og jobbet blant annet med Midtøsten-saker og Saudi-Arabia.
Seks måneder etter at han forlot kontoret i Det hvite hus, startet Kushner investeringsfondet Affinity Partners.
Saudi-Arabia og Mohammed bin Salman gikk inn med to milliarder dollar – godt over 21 milliarder norske kroner – i dette fondet.
– Dette er bestikkelser. Hele vår samfunnsorden er basert på at man ikke skal kunne bruke økonomiske ressurser til direkte å kjøpe seg politisk vinning. At det i noen grad skjer indirekte, er uunngåelig, men hele poenget er at det skal være snakk om to forskjellige sfærer. Hele dette prinsippet, som ligger til grunn for vestlige samfunn, settes under press av Trumps måte å fare frem på, konkluderer Iver B. Neumann.
For ordens skyld: Kontrollkomiteen i Representantenes hus startet en gransking av dette, for å se om Kushner hadde utnyttet sin posisjon i Det hvite hus til privat vinning.
Kilder: The Washington Post, CREW, Bloomberg, Forbes, The New York Times, Amnesty, NPR, CNN.