Har historien til Abida Rajas eksmann verdi? Svaret er enkelt.

6 days ago 13



Publisert: 01.10.2024 10:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I et debattinnlegg i Aftenposten kritiserer Javeed H. Shah, som er advokat for Abida Rajas eksmann, at eksmannen ikke fikk lese gjennom de delene av manus som omhandlet ham, før boken ble publisert i 2022.

Til det er det primært én ting å si: Jeg er helt enig.

Ideelt sett burde eksmannen ha fått muligheten til å lese gjennom og kommentere. Jeg mener dette fordi jeg er journalist, og til daglig gjør mitt arbeide styrt av presseetikken. Den er tydelig på retten til samtidig imøtegåelse. Når det ikke skjedde, var det som følge av sikkerhetsråd vi fikk. Som forfatter sto jeg i valget mellom å gi ut boken eller trekke den og dermed bli en av de mange som hindret Abida i å fortelle sin historie. Det siste var ikke et akseptabelt valg.

Shah skriver at «ingen den gang stilte spørsmål ved denne praksisen», og at «Abida Rajas subjektive erfaringer ble løftet frem som den eneste sannheten». Det er ikke riktig. Vårt valg ble problematisert både av pressen og av oss selv.

Abida ble trodd, kanskje fordi hun valgte å være brutalt ærlig. Jeg tror få forstår hvilken kraftprestasjon det var for et menneske som aldri tidligere hadde vært i offentlighetens søkelys. Men jeg er enig med Shah på flere felter. Han mener at også minoritetsmenn blir utsatt for urettferdighet. Mitt opprinnelige ønske i arbeidet med boken var å inkludere historien til Abidas eksmann. I høst har jeg gitt ut boken «Kruttårnet – farfars samtaler med Quisling» om hvordan vi skaper en samtale som gir rom for selvrefleksjon og endring. Det var viktig i 1945, og det er viktig i dag.

Eksmannens historie har unik verdi dersom den fortelles med samme selvinnsikt og brutale ærlighet som Abida fremviste. Patriarkat og æreskultur rammer ikke kun kvinner, også menn er ofre for den. Shah vil se at jeg skriver om det i boken «Frihetens øyeblikk». Her gjør Rajas sønn Jawad et viktig arbeid når han nå kommer med bok.

Håkon Høydal

Forfatter av «Frihetens øyeblikk»

Read Entire Article