På torsdag skulle Kai Simon Fredriksen og «Ibelin»-teamet samles for å følge Oscar-nominasjonene. Nå blir det i stedet en minnestund.
Publisert: 21.01.2025 15:59 | Oppdatert: 21.01.2025 16:27
Kortversjonen
- Kai Simon Fredriksen, kjent fra dokumentarfilmen «Ibelin», er død.
- Filmen er en storfavoritt til Oscar-nominasjon, men det planlagte feiringsarrangementet blir nå en minnestund.
- Fredriksen var en sentral figur i online-vennskaper gjennom spillmiljøet «World of Warcraft», og hans bortgang har påvirket mange.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Kai Simon Fredriksen (46) døde mandag forrige uke. Det forteller familien til Aftenposten tirsdag.
Mange kjente Fredriksen fra dokumentarfilmen «Ibelin», om Mats Steen, som døde av en muskelsykdom i 2014. Den enormt populære dokumentarfilmen handler om Steens liv og sterke vennskap i spillet «World of Warcraft».
«Ibelin» går nå sin seiersgang på Netflix og er en av favorittene til å bli nominert til Oscar på torsdag.
Fredriksen var grunnlegger og leder for samme «guildet» – eller klanen – som Mats Steen var del av: Starlight. I nesten to tiår ledet Fredriksen gruppen bestående av to titalls mennesker fra rundt om i verden. De er nære venner, spiller sammen og snakker om alt. De møtes også i virkeligheten. Som under begravelsen til Mats Steen.
I det som blir kalt et av dokumentarens sterkeste øyeblikk, holder Fredriksen – kalt «Nomine» på nett – tale for sin avdøde venn.
– Jeg møtte Mats et sted der kroppen hans ikke var en hemsko, der det er uvesentlig hva man strir med i hverdagenen, sa Fredriksen i talen.
Familien: Takknemlig for «Ibelin»
– Det var utrolig mange mennesker han traff, som han var en støtte for, han ga så mye av seg til ulike miljøer, sier Miriam Fredriksen, søsteren til Kai Simon Fredriksen.
Hun uttaler seg på vegne av familien.
Fredriksen forteller at broren var viktig for mange i rollespill-miljøet, både på nett og i virkeligheten. Han var lidenskapelig opptatt av foto og reiste rundt og tok bilder på LARPLARPLARP eller LAIV er en mellomting mellom spill og teater. Deltakerne har avtalte roller som de spiller, ofte i kostymer. Det skapes en improvisert handling i fellesskap.-arrangementer.
– Han etterlater seg et enormt tomrom, en som alltid bryr seg. Han var veldig flink til lytte, var veldig fink til å komme til kjernen. Jeg har ikke tall på hvor mange han har hjulpet, med karriere og relasjoner.
Suksessen til «Ibelin» betydde mye for broren, sier søsteren.
– Han var glad for at den viste folk hvordan online-vennskap kan være. At man nå forstår at slike vennskap ikke er noe mindre viktig, men at de er minst like dype.
Familien vil være åpne om at deres Kai Simon tok sitt eget liv. Mental helse var viktig for ham.
– Han ville vært opptatt av å understreke at det at han drev med gaming og var mye på nett, ikke hadde noe med saken å gjøre. Man har et bedre liv fordi man har det nettverket.
Fest blir minnestund
På torsdag skulle «Ibelin»-teamet samles for annonseringen av Oscar-nominasjonene. Filmen er storfavoritt til nominasjon til beste dokumentar. Og om de vinner den, er det første norske dokumentar som har vunnet siden Kon-Tiki vant i 1950.
Filmskaper Benjamin Ree forteller at nominasjonene torsdag blir preget av alvor og sorg. Han kaller nyheten om dødsfallet «ufattelig trist».
– Det blir ingen feiring for oss uansett utfall. Vi kommer til å samles som en slags minnestund. Dele minner om Kai Simon, hva han betydde for oss, sier Ree til Aftenposten.
– Han var utrolig stolt av filmen, det vet vi, og vi håper at mange ser den i årene fremover. Den viser også hvilken dyktig leder Kai Simon var og hvilket medmenneske han var.
Britiske Anne Hamil forteller at sorgen er stor blant spillerne som kjente Fredriksen. Hun har overtatt som leder av «Starlight»-gruppen etter Fredriksens død.
– Med litt over en ukes varsel startet vi en innsamlingsaksjon for å hjelpe dem som har stram økonomi, og vi forventer at 21 personer fra Starlight vil være til stede i begravelsen, sier Hamil.
De kommer fra syv europeiske land og Tyrkia. Mange, flere vil være med i tankene sine og følge direktesendingen av minnestunden.
– Sorgen og støtten i våre samtaler på nettet den siste uken har vært enorm, sier Hamil.