– Hadde hun bodd i en annen stat, kunne hun vært i live nå

4 days ago 10



I Georgia risikerer leger fengsel hvis de hjelper kvinner som trenger abort. Historien til 28 år gamle Amber Thurman setter søkelys på risikoen det innebærer.

 ProPublica / CBS via Enex
DØDE: Den 28 år gamle kvinnen fra Georgia har blitt et symbol for hva kvinner risikerer hvis de nektes hjelp til abort. Foto: ProPublica / CBS via Enex

Publisert 02.10.2024 13:33

Lille Kit smiler tillitsfullt til mamma. Hun aner ikke hvor heldig hun er som lever – og som har en mamma i live. 

Men hun skulle også hatt en tvillingbror. 

 CBS via Enex
SMILER: Lille Kit Beale-Harper er lykkelig uvitende om dramatikken som foregikk før hun var født. Foto: CBS via Enex

Da Callie Beale-Harper var på ultralyd i 10. svangerskapsuke, kunne hun se på ansiktet til behandleren at noe var galt. 

Den ene tvillingen i magen hennes hadde en alvorlig hjertefeil, og var ikke levedyktig.

– Det knuste hjertet mitt. Jeg håpte bare at sønnen min ikke hadde smerter, sier Beale-Harper til CBS.

Legene anbefalte en såkalt selektiv abort. Det vil si at fosteret som ikke var levedyktig burde fjernes for å ikke utsette tvillingsøsteren og moren for fare. 

 CBS via Enex
ULTRALYD: En tidlig ultralyd viste at Beale-Harper var gravid med tvillinger, og at den ene tvillingen ikke var levedyktig på grunn av hjertefeil. Foto: CBS via Enex

Risikerer fengsel

Problemet var at Beale-Harper bor i delstaten Georgia. Her er det forbudt med aborter etter sjette svangerskapsuke, og leger risikerer opp til ti år i fengsel hvis de bryter loven. 

I uke 16 fløy Beale-Harper til New York for å avbryte svangerskapet til den syke tvillingen. Da hun kom hjem igjen, raste alt. 

Hun fikk alvorlige komplikasjoner.

– Ikke bare sørget jeg over min sønn, men jeg fryktet også at livet til min friske datter var i fare, sier hun. 

28-åring kunne vært reddet

Historien til Beale-Harper kunne fått samme tragiske skjebne som Amber Nicole Thurman, ifølge den ideelle nyhetsorganisasjonen ProPublica.

Abortforbudet kostet 28 år gamle Thurman livet.

Småbarnsmoren fra Georgia ble gravid med tvillinger. Uten mulighet til abort på en klinikk, fikk hun tak i abortpiller. Men hun fikk alvorlige komplikasjoner, og vevet i magen ble ikke utstøtt. 

 ProPublica / CBS via Enex
KUNNE OVERLEVD: Amber Nicole Thurman kunne vært reddet hvis hun bodde i en annen delstat. Foto: ProPublica / CBS via Enex

Hun endte opp på sykehus med sepsis. Organene hennes begynte å svikte, og til slutt døde hun. 

Walz: – Kunne vært i live

Historien til Thurman kom opp under visepresidentdebatten mellom republikanske J.D. Vance og demokraten Tim Walz. 

– Faktum er at hadde Thurman bodd i Minnesota, ville hun trolig vært i live nå, sa Walz.

– Hvordan kan vi som nasjon si at retten til å bestemme over din egen helse og ditt eget liv avhenger av geografi? spør han. 

Ifølge ProPublica var legene sikre på at en operasjon ville reddet livet til Thurman, men på grunn av frykten for straff ble det ikke gjort før det var for sent. 

Tilbake sitter moren hennes og to søstre i dyp sorg. Moren forteller at hun vegret seg lenge for å fortelle offentlig om datterens død og sin egen smerte.

 Harpo / CBS via Enex
Thurmans mor og søstre deltok i programmet «Oprah Winfrey Thursday night» 19. september. Foto: Harpo / CBS via Enex

– Men det gikk opp for meg at det var egoistisk. Hun var en dypt elsket datter som fortjente å få hjelp, sier moren som kun ønsker å bruke fornavnet sitt, Shanette.

– ProPublica overbeviste meg om at kvinner i hele verden fortjener å høre at dødsfallet hennes kunne vært unngått, sier hun. 

Aborttema fikk temperaturen til å stige under debatten. 

Vance anklaget Walz for å innta et radikalt ståsted ved å støtte det han kalte et «barbarisk lovverk» der leger ikke er forpliktet til å redde livet på barn. 

Vance har tidligere stemt for føderalt abortforbud etter 15. uke, men han er ikke like kritisk til helserelaterte aborter som mange av hans partifeller, og presidentkandidat Donald Trump. 

Republikanernes statssenator fra Georgia, Ed Setzler, gir for eksempel den lette tilgjengeligheten til kjemiske abortpiller skylden for Thurmans død. Han reagerer på at demokratene bruker hennes historie til politisk vinning. 

Republikanere med helomvending

Abort har blitt et av de viktigste stridstemaene i amerikansk politikk, og meningsmålinger gjennomført i sommer viser et klart flertall mot abortforbud og en økende oppslutning om fri abort.

Det har blitt et problem for den republikanske valgkampen. 

Flere republikanske kongressrepresentanter gjør overraskende helomvending om abort for å berge plassen i Representantenes hus i Kongressen.

 I valgkampvideoer og annonser forsøker kandidatene å distansere seg fra mer aggressive abortstandpunkt i Det republikanske partiet.

Kandidatene er ivrige med å få fram sine abortstandpunkt og dermed distansere seg fra flere tiår med republikansk ønske om å begrense helsehjelp til gravide som vil ta abort, skriver nyhetsbyrået AP.

Read Entire Article