Haaland-kaos i Kasakhstan: – De hadde ikke kontroll

1 month ago 17



Alle ville ha en bit av Norges største stjerner.

Vaktene fikk litt å hanskes med da Erling Braut Haaland skulle entre gresset på Sentralstadion i Almaty i Kasakhstan. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 05.09.2024 14:38 | Oppdatert: 05.09.2024 14:51

Da spillerne entret banen for landslagets eneste treningsøkt i Kasakhstan, stormet ivrige, lokale journalister til for å komme så tett på som mulig.

Vakter og NFF-ansatte måtte trå til for å sikre Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard fri vei fra spillertunnelen og ut på gressmatten.

– Det var en kasakhstansk gjestfrihet og en sånn «nå har vi sett Jesus, Beatles eller Justin Bieber»-greie, kombinert med en norsk, avmålt «vi vil trene for oss selv»-holdning. Der følte jeg det var to verdener som kolliderte litt, sier TV 2-reporter Marius Skjelbæk til VG.

– Samtidig gikk det vel ganske raskt å løse dette. Alle ble nok sånn ganske fornøyd, men jeg tror det var litt svetteringer mørke dressen til sikkerhetssjef Geir Ellefsen, legger han til.

 Geir Ellefsen (t.h.) er sikkerhetssjef på det norske landslaget. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

«Everyone on the tribune!» ropte Ellefsen, uten at det så til å få noen umiddelbar effekt. Etter hvert fikk de lokale sikkerhetsfolkene beordret pressen bak linjen på kortsiden.

– Det var mange ivrige journalister, men de responderte på vår veiledning etter å ha fått beskjed et par ganger. Min kasakhisk er dessverre noe rusten. Det hele var uproblematisk, sier Geir Ellefsen i en kommentar til VG.

1 av 2Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Under sommerens EM måtte UEFA stramme inn sikkerheten etter en rekke kamper ble avbrutt som følge av banestorminger.

– Jeg er ikke lenger overrasket. Når man ser sommerens mesterskap hvor gærne folk er etter å være i nærheten av Ronaldo, så begynner jo Haaland å være «oppe og nikke» der. Sånn sett var det veldig lite sikkerhet her, vil jeg si, sier TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen til VG.

 Marius Skjelbæk og Solveig Gulbrandsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hun tror arrangørene ble tatt litt på senga.

– De hadde jo ikke kontroll. Det virket ikke som om de var klar over det selv, heller. På treningen til Kasakhstan var det vel fem pressefolk, så det er ganske stor forskjell på interessen rundt de to lagene, sier kvinnen med 183 landskamper for Norge.

1 av 2Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Allerede på pressekonferansen kunne man ane konturene av hva som var i anmarsj.

Noen kasakhstanske journalister applauderte allerede da Martin Ødegaard entret pressesalen.

Samtlige klappet da den kasakhstanske tolken oversatte nyheten om at Ødegaard skal bli pappa.

Landslagskapteinen tok det hele med et smil:

Skjelbæk har dekket landslaget siden 2012. Han sier at han ble litt overrasket over at det lokale presseoppbudet var såpass stort.

– De har en enorm idrettsinteresse her i Kasakhstan, men jeg tror at Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er en «gamechanger» for all interesse rundt det norske landslaget. De siste par årene har det bare eksplodert.

1 av 2Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Read Entire Article