Carsten Jensens kritikk av Israel krysser en grense

3 hours ago 4



Det er urimelig at Carsten Jensen prøver å forklare Israels krigføring ved å henvise til en tankegang som er forankret i «den israelske mentaliteten», mener Espen Ottosen (bildet). Foto: Odd Mehus, Dagen

Å argumentere for at israelere generelt beundrer nazistenes brutalitet gjør at Carsten Jensen går fra legitim israelkritikk til bruk av antisemittiske klisjeer.

Publisert: 11.10.2024 15:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I kronikken «Intet nytt fra Gaza» hevder forfatter Carsten Jensen at Israel driver folkemord i Gaza. Det har flere hevdet tidligere. Mer oppsiktsvekkende er påstanden om at dagens israelere er inspirert av nazistenes brutalitet.

Rarest av alt? En del av begrunnelsen er en roman fra 2017.

Å sammenligne Israels politikk med nazistenes opptreden under andre verdenskrig faller innenfor definisjonen på antisemittisme – eller jødehat på godt norsk – som benyttes av organisasjonen The International holocaust Remembrance Alliance, hvor Norge er medlem.

Jeg tror ikke mange norske aviser ville akseptert at en kraftig anklage ble begrunnet ved å henvise til en roman. Likevel gjør altså Aftenposten det. Gjennomtenkt?

Står i fare for å være antisemittisk

Romanen «The Memory Monster» er skrevet av israelske Yishai Sarid. I denne, skriver Jensen, oppdager «en guide for israelske skoleklasser og unge soldater på besøk i de tyske dødsleirene i Polen» at unge israelere viser en «stadig mer åpenlys beundring for de tyskerne som sto bak holocaust». Det skyldes at disse tyskerne er «i stand til å drepe uten barmhjertighet».

Disse påstandene mener Jensen at sier noe sant om hvordan dagens israelere er. Etter flere avsnitt om nevnte roman skriver han:

«Det er den tankegangen vi ser utfolde seg i Gaza i dag. Det er ikke bare Benjamin Netanyahu og den ytterste israelske høyrefløyen som representerer den. Den stikker, som Yishai Sarid viser i sin modige roman, langt dypere i den israelske mentaliteten.»

Å kritisere Israel – eller andre land – for spesifikke handlinger er legitimt. Selv vil jeg ikke forsvare alle politiske og militære valg som Israel har tatt overfor blant annet Hamas, Hizbollah og Iran.

Men å hevde at israelere preges av en særlig brutal mentalitet er noe annet. Og den står i fare for å være antisemittisk siden det store flertallet av israelere er jøder.

Grovt

Det er også grovt å kalle Israel for «et såkalt demokrati» og retorisk spørre om det er greit å forsvare seg «med en vilkårlig utryddelse av en hel sivilbefolkning».

Israels krigføring er ikke vilkårlig

Men Israels krigføring er ikke vilkårlig. Dessverre dør mange sivile, og det er dypt tragisk. Årsaken er primært at Hamas og Hizbollah gjemmer soldater og våpen i tett befolkede områder. Israels mål er militære i motsetning til angrepene fra Hamas 7. oktober (og etterpå).

Internt i Israel foregår en intens debatt om aspekter ved landets krigføring. Nettopp derfor er det urimelig at Jensen prøver å forklare Israels krigføring ved å henvise til en tankegang som er forankret i «den israelske mentaliteten».

Read Entire Article