Derfor blir stjernene fedre i ung alder: – Hans karriere som er i fokus

2 hours ago 6



Mange av Norges fremste idrettsstjerner på herresiden får barn lenge før snittet: – Hans karriere som er i fokus, tror sosiolog.

Erling Braut Haaland annonserte torsdag at han skal bli far. Han føyer seg dermed inn i rekken av idrettsstjerner som blir fedre i ung alder. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Publisert: 11.10.2024 14:52

Kortversjonen

Torsdag kveld annonserte Erling Braut Haaland (24) at han skal bli far.

Tidligere i sommer avslørte Arsenal-stjernen Martin Ødegaard (25) det samme.

I friidrettsverden har Ingebrigtsen-brødrene gjort sitt for å reprodusere seg – og det lenge før gjennomsnittet her til lands: Jakob ble far som 23-åring, mens brødrene Henrik og Filip var henholdsvis 25 og 26 år da de fikk sine første barn.

Friidrettsstjernen Jakob Ingebrigtsen ble far for første gang i juni i år. Kun få dager senere hanket han inn nok en NM-medalje. Da valgte han å feire med datteren. Foto: Carina Johansen / NTB

Det alle disse idrettsstjernen har til felles, er at de får barn lenge før gjennomsnittet.

I 2023 var gjennomsnittsalderen for å bli far for første gang 32,3 år, opplyser Linn Krokedal i seksjon for befolkningsstatistikk ved SSBSSBStatistisk sentralbyrå, en norsk statlig institusjon som samler inn og analyserer statistiske data om Norge..

Ikke behov for to inntekter

Professor i sosiologi ved Universitetet i Bergen, og medlem av fødselstall-utvalgetfødselstall-utvalgetEn gruppe eksperter som analyserer og gir råd om fødselstall og demografiske trender. Utvalget er plukket sammen etter mandat fra regjeringen., Kristoffer Chelsom Vogt, tror det er flere årsaker til at mannlige idrettsstjerner med et internasjonalt snitt får barn langt tidligere enn gjennomsnittet.

– Beslutninger om å få barn har mye med økonomisk trygghet gjøre. Idrettsstjerner, særlig de mannlige, tjener ofte uvanlig godt. Da er det kanskje ikke behov for to inntekter, som i de fleste andre familier.

«Hva skal ditt barn hete?». Dette kan jo bli et nytt og spennende tema for fotballstjernene Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland å prate om. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det å få barn tidlig henger ofte sammen med en tradisjonell arbeidsfordeling mellom mor og far.

– I parrelasjoner med mannlige idrettsstjerner er det kanskje fra første stund en enighet om at det er hans karriere som er i fokus.

Gjelder også internasjonale stjerner

Det er ikke bare her på berget at profilerte idrettsstjerner får barn i tidlig alder.

Fotballspilleren Neymar fikk barn da han var 19, Cristiano Ronaldo da han var 25, mens David Beckham fikk sitt første barn da han var 23.

Denne uken debuterte 39 år gamle LeBron James med sønnen Bronny James. Foreløpig har Bronny store sko å fylle, men det ser ut som far og sønn ikke lar seg påvirke av å være ansatt hos samme arbeidsgiver. Foto: William Liang / AP / NTB

I basketens verden fikk en av tidens beste sin førstefødte da han var 19 år. LeBron James har siden den gang briljert i NBANBANational Basketball Association, den profesjonelle basketballigaen i USA..

Tidligere denne uken oppnådde han også en milepæl med sin nå 20 år gamle sønn. Da spilte far og sønn James sammen i en oppkjøringskamp før NBA-starten for Los Angeles Lakers.

Kvinnelige idrettsstjerner venter

For kvinnene er derimot situasjonen en helt annen. I Norge er gjennomsnittsalderen for å føde 30,3 år.

I Norge har vi et eksempel fra skisporet.

Therese Johaug valgte å legge opp etter OL i 2022. Et drøyt år senere, på nasjonaldagen i fjor, fikk hun sin første datter – som 34-åring.

Nå har igjen Johaug valgt å spenne på seg skiene for å satse mot VM i Trondheim.

Therese Johaug la opp på vårparten i 2022. Ett år senere fødte hun sitt første barn. Foto: Martin Slottemo Lyngstad / Aftenposten

I håndballens verden fikk Katrine Lunde og Karoline Dyhre Breivang barn for første gang da de var 35 og 36 år – altså en god stund etter snittet.

At kvinnelige idrettsstjerner får barn senere enn mannlige og gjerne etter endt karriere, har mye med biologi å gjøre tror Vogt.

– Kvinner må jo føde barnet, og det er en mye større fysisk belastning enn for menn. Og etter den biten er overstått, er det vel ikke like lett for kvinner å finne en partner som vil ta hovedansvaret hjemme. Slikt kan gjøre at de heller velger å vente til karrieren er over, sier Vogt.

Statsråden: – Utelukkende positivt

Vi har ikke fått snakket med de vordende fedrene Haaland og Ødegaard til denne saken. Men barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har svart. Hun tror årsaken kan ha noe med økonomi og tid å gjøre, men sier hun ikke vet dette.

– Jeg synes uansett at det er veldig kult og bra, at de ønsker å få barn og faktisk er så heldige å få. Det er egentlig ikke oppsiktsvekkende at par i 20-årene blir foreldre, det er bare at trenden nå er blitt at man bikker 30 før man stifter familie, sier seksbarnsmor Toppe overfor Aftenposten.

Babyboomen blant de mannlige idrettsstjernene skjer samtidig som regjeringen vil ta grep for å få norske kvinner til å føde flere barn.

Det viste seg å være enklere å få et intervju med barne- og familieminister og seksbarnsmor Kjersti Toppe enn fotballstjernen Erling Braut Haaland. Førstnevnte benytter derimot anledningen til å hylle Haaland og alle idrettsstjernene som får barn mange år før gjennomsnittet. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

– Er dette positivt eller negativt?

– Jeg mener det utelukkende er positivt og ønsker alle idrettsstjerner lykke til med å være foreldre.

– Bør andre menn i Norge ta lærdom av idrettsstjernene?

– Jeg vil ikke si at andre må ta lærdom, men kanskje noen lar seg inspirere?

Read Entire Article