Kortversjonen
- Nyttårsaften ble gravide Sol Johanne Mehammer (24) truffet av fyrverkeri i magen.
- Hun har pådratt seg dype sår og måtte gjennom en hudtransplantasjon, men babyen i magen har det så langt bra.
- Ulykken har gitt 24-åringen en ny forståelse av farene ved fyrverkeri.
- Brannvesenet anmoder om å lese bruksanvisningen til punkt og prikke.
Med samboeren til sjøs feiret Sol Johanne Mehammer nyttårsaften sammen med søsteren og hennes familie i Blomsterdalen i Bergen.
Rett før midnatt tok de turen bort til en parkeringsplass ved et lokalt kjøpesenter for å skyte opp og se på fyrverkeriet.
– Der pleier folk i nærområdet å skyte opp fordi det er lyst, flatt og ganske trygt. Vi var syv i vårt følge, men det var vel rundt tretti mennesker på parkeringsplassen, forteller Sol Johanne.
– Jeg sto cirka 40 meter fra oppskytningsplassen. Da klokken slo tolv, tok jeg opp telefonen for å filme himmelen.
Videoen fra hendelsen viser fyrverkeri lyse opp nattehimmelen i det ene øyeblikket før man i det neste plutselig hører Sol Johanne skrike ut i smerte.
– Det føltes som å få en liten fotball i magen. Jeg kjente press og et trykk. Så eksploderte raketten under den åpne kåpen min. Kjolen, undertøyet og alt ble brent helt inn i huden.
Lokalavisen Marsteinen omtalte saken først.
– Føler deg hjelpeløs
– Du føler deg jo hjelpeløs, sier Oskar Drønen (24) i et telefonintervju med VG et par uker etter dramaet.
Maskinsjefen på brønnbåten «Seigrunn» var på vakt på sjøen, mens ungdomskjæresten og samboer Sol Johanne feiret på land.
Paret gikk i parallellklasser på ungdomsskolen og har vært kjærester siden de var 17. Til våren venter de sitt første barn, en liten gutt.
– Jeg var på sjøen og ble ringt opp av søsteren hennes klokken 00.10. Jeg trodde hun skulle si godt nyttår, men fikk beskjed om at Sol Johanne hadde blitt truffet av en rakett i magen og skulle hentes av ambulansen, forteller Oskar.
– Hva følte du da?
– Det var jo om det gikk bra med henne og ungen. Det var tre-fire lange timer uten at jeg visste hva som skjedde.
– Eksploderte på høyre side
Ingen bak henne ble skadet, så raketten må ha eksplodert da den traff henne, tror Sol Johanne.
– Alle så på himmelen, ingen så helt hva som skjedde. Hvis jeg ikke hadde hatt videoen, hadde jeg ikke visst hvilken retning raketten kom fra.
Fordi hun sto vridd litt mot venstre da hun filmet, traff raketten Sol Johanne litt høyt i stedet for midt på magen.
– Raketten eksploderte på høyre side på øvre del av magen. Det er der jeg har dypest sår. Legene sa at de var 1,5 centimeter på det dypeste, sier 24-åringen.
I tillegg er hele øvre delen av magen dekket av småsår, forteller hun. På venstre siden fikk hun store blåmerker.
– Derfor er legene usikre på om jeg ble truffet av én eller to raketter siden det er så store avstander mellom skadene. Jeg har også en del dype sår på armen, men de tror jeg kommer fra kruttet – at det har sprutet bort da raketten eksploderte på magen.
– Slet med å puste
Først kjente Sol Johanne en intens smerte. Det neste hun husker er:
– «Oi! Magen! Hvordan går det med ham som ligger der inne?» Den tanken kom raskt.
De neste minuttene krøket hun seg sammen og klarte å gå den korte distansen bort til søsterens hjem.
– Jeg fikk av meg alle klærne for å se hvor ille det var. De rundt meg sa at de kunne se rett inn på kjøtt og blod, det største såret var hvitt fordi det var så dypt.
Da ambulansen ble tilkalt, kom panikkfølelsen.
– Jeg slet med å puste og ble svimmel. Vi hadde AMK på tråden, de ba meg sette meg i dusjen for å kjøle ned sårene. Ambulansen kom etter bare fem-ti minutter. De slo full alarm fordi jeg var gravid.
Sol Johanne ble kjørt direkte til Haukeland universitetssykehus. Der ventet et gedigent medisinsk team.
– Søsteren min talte 27 personer som sto klare. De sjekket om jeg hadde indre blødninger og slikt og en jordmor sjekket fosteret. Da hun sa: «Jeg ser at hjertet slår», tenkte jeg at det ikke er så nøye med skadene mine. Så lenge han har det bra skal jeg stå i litt smerte og brannskader.
Hudtransplantasjon og 20 stifter
Da ulykken skjedde, var Sol Johanne 25 uker på vei. Hun har termin på tampen av april.
1. januar måtte hun transplantere en et hudområde på omkrets med en knyttneve fra høyre lår til det verste såret på magen.
Den første tiden hadde hun 12 stifter i magen og 8 stifter i låret.
Siden hun er gravid, har smertelindringen vært begrenset. Hun er sykemeldt fra jobben som prosjektingeniør.
– Jeg har bare kunnet ta paracet etter operasjonen og har derfor hatt store smerter. Første uken var det veldig lite søvn og stiftene de festet huden med lugget veldig, sier Sol Johanne.
– På Haukeland kalte de meg for «Mumien». Jeg gikk rundt som en stiv stokk full av bandasjer.
Har du skadet deg på fyrverkeri?aNei, aldri. bDet har skjedd, men bare småskader.cJa, jeg har skadet meg alvorlig .dEr livredd fyrverkeri! Holder meg helst innendørs.En oppvekker
Allerede 2. januar ble hun utskrevet. Siden da har hun hver tredje dag reist halvannen time hver vei til sykehuset for undersøkelser.
Spenningen ligger nå i om den transplanterte huden vil klare å gro samtidig som magen hele tiden blir større på grunn av graviditeten.
En fersk undersøkelse viser at over 7 av 10 nordmenn ønsker forbud mot fyrverkeri, meldte NRK rett før jul. Hele 72 prosent av deltakerne skal ha stemt for dette.
VG kunne melde om nyttårskaos flere steder i landet. Ulykkesmessig fikk blant annet syv personer øyeskader.
Selv har Sol Johanne vokst opp med fyrverkeri og alltid praktisert sikkerhet, understreker hun. I etterkant er hun sjokkert og skremt over hva som skjedde.
– Ulykken ga meg en «wake up
» på hvor farlig fyrverkeri faktisk er, selv om alt ble gjort etter boken, sier 24-åringen til VG.– Alt ble gjort på riktig måte. Vi sto på god avstand til fyrverkeriet. Alle var edru. Det var flat bakke og god belysning. Likevel skjer sånne tragiske hendelser, fastslår hun og tilføyer:
– Det er utrolig skummelt hvor mange krefter som er i sving i fyrverkeri.
– Ta fyrverkeri på alvor
Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Oslo Brann- og Redningsetat sier han ikke kan kommentere denne enkeltsaken, men generelt sier han at det er mange mulige årsaker til at folk blir skadet av fyrverkeri.
– At folk blir skadet viser hvor viktig det er å ta fyrverkeri på alvor og gjennomføre oppskytning til punkt og prikke. Man må lese bruksanvisningen nøye og følge den, sier han.
Folgerø Dalen sier det er viktig at noen har ansvar for oppskytingen, at sikkerhetsavstanden følges, at det brukes vernebriller og at fyrverkeriet settes på et stødig grunnlag.
Det kan ofte være kaotisk under oppskytingen og flere som skyter opp samtidig. Derfor kan man også bli truffet av andres fyrverkeri.
– Det hjelper ikke at man gjør alt riktig, dersom det er noen andre i nærheten som ikke gjør det, sier han.
Folgerø Dalen sier de hvert år repererer alle disse sikkerhetsrådene, men det er alltid noen som ikke følger dem.
– Ulykker skjer når sikkerhetsreglene ikke følges, sier han.