Graver opp døde i oppsiktsvekkende ritual

1 month ago 23



Dødsritualene på den indonesiske øya visker ut skillet mellom levende og døde.

 Hariandi Hafid / AFP / NTB
TRADISJONER: Toraja-folket i Pangala sør på den indonesiske øya Sulawesi har et bemerkelsesverdig forhold til sine døde. I slutten av august var nyhetsbyrået AFP her for å dokumentere ritualene. Foto: Hariandi Hafid / AFP / NTB

Publisert 08.09.2024 09:06

Med et kjærlig favntak holder den aldrende kvinnen den mumifiserte kroppen til datteren. Hun døde i 1988, men for moren er det viktig å ta vare på den døde kroppen så lenge som mulig. Først da får den lille fred. 

Hvert tredje år gjennomfører Toraja-folket i Pangala sør på den indonesiske øya Sulawesi det oppsiktsvekkende Ma'nene-ritualet, skriver AFP.

 Hariandi Hafid / AFP / NTB
GJENFORENING: Ma'nene-ritualet ble gjennomført i slutten av august i år. Foto: Hariandi Hafid / AFP / NTB

Dette ritualet handler om gjenforening med de døde.

Torajaene graver opp sine døde slektninger, og børster jord og støv av de mumifiserte kroppene. Så blir den døde kledd i sine favorittklær, og gravstedet blir vasket og pyntet.

Knokler og hodeskaller blir også stelt med, og slektningene prater med de avdøde som om de var i live. 

 Hariandi Hafid / AFP / NTB
BØRSTES: Slektningene børster jorden av den døde. Foto: Hariandi Hafid / AFP / NTB

For de som bor her er døden en gradvis og sosial prosess. 

Det er også en svært dyr tradisjon og torajanere investerer mye tid og penger på begravelsene for sine kjære.

 Hariandi Hafid / AFP / NTB
GRAV: Også levninger som ikke er mumifisert blir hedret og pyntet. Foto: Hariandi Hafid / AFP / NTB

Kroppene til nylig avdøde personer blir holdt hjemme og bevart av deres familier, noen ganger i årevis, inntil familien har nok penger til å betale for en begravelse. 

Det antas at ånden til den døde lusker i verden før dødsseremonien blir holdt. Etter flere måneder vil sjelen begynne reisen til Puya, åndenes land.

Jo lengre den avdøde personen blir værende hjemme, jo mer kan familien spare til begravelsen. Selve begravelsen kalles Rambu Solo og kan vare i 12 dager. Da ofres det både bøfler og hundrevis griser.

 Hariandi Hafid / AFP / NTB
MINNER: Gjenforeningen må foreviges. Foto: Hariandi Hafid / AFP / NTB

Ingen vet når, hvor og hvordan nøyaktig tradisjonen først ble etablert, men alle begravelser er åpne for alle, og de lokale ønsker turister velkommen til å overvære seremoniene. 

Det har blitt populært både for indonesiere og utenlandske turister å besøke samfunnet som ligger i fjellet på Sør-Sulawesi.

Ritualene er delt inn mange faser, og det er viktig at det er god stemning, da åndene skal takkes og hedres for et godt liv. 

 IDRIES / AFP / NTB
FAMILIETREFF: For Torajaene er rutualet en hyggelig stund med slektningene. Foto: IDRIES / AFP / NTB
 IDRIES / AFP / NTB
KLES OPP: De døde pyntes i sine fineste klær. Foto: IDRIES / AFP / NTB

Det fremmede ritualet har flere ganger vært sentrum for falske nyheter på sosiale medier om døde som sensasjonelt blir vekket til live igjen. 

Torajanerne er hovedsakelig kristne, men de har bevart flere animistiske ritualer som går flere hundre år tilbake i tid. 

I motsetning til andre kulturer der døden markerer et endelig skille, ser torajaene på den som en fortsettelse av båndet mellom de levende og de døde.

Read Entire Article