Gratulerer med snarlig seier, Netanyahu

1 day ago 4



Nå har du kriget for fred på Gazastripen i snart 12 måneder, statsminister Benjamin Netanyahu, og du sier at seieren er nær. Gratulerer!

Du har holdt ord. Ingen anstrengelser har vært spart for å sikre fred, sikkerhet og frihet for innbyggerne dine. Nå er altså freden like om hjørnet. Du har bombardert Gazastripen med over 70.000 tonn bomber og raketter, skriver innsenderen. Foto: Julia Nikhinson / AP

Snart ett år er gått siden Hamas sammen med flere andre islamistiske terrororganisasjoner 7. oktober i fjor brutalt angrep israelske bosettinger og drepte minst 1200 sivile og soldater. 251 mennesker ble tatt som gisler og ført til Gaza. Du lovet frigivelse av gislene, samt hevn og en rask utslettelse av Hamas. Strategien din var Operasjon Jernsverd; massiv gjengjeldelse og iverksettelse av full krig på den tett befolkede Gazastripen. Ved å bruke overveldende makt skulle fienden nedkjempes, gislene frigis og freden sikres.

Du har holdt ord. Ingen anstrengelser har vært spart for å sikre fred, sikkerhet og frihet for innbyggerne dine. Nå er altså freden like om hjørnet. Du har bombardert Gazastripen med over 70.000 tonn bomber og raketter. De to millioner internt fordrevne palestinerne som bor på den smale kyststripen langs Middelhavet, har sett familier bli utslettet og husene deres jevnet med jorden. 40.000 mennesker er drept, hvorav minst 14.000 barn. 65 prosent av bygningene er lagt i grus og tilbake ligger over 30 millioner tonn bygningsrester.

Eirik Vigsnes

Målet ditt har vært terroristene, men uheldigvis har tusenvis av sivile og et hundretalls hjelpearbeidere og journalister også blitt ofre. Du kaller det «collateral damage» som vel betyr noe slikt som utilsiktet men påregnelig skade. Det internasjonale samfunn må jo forstå at det er krevende å drive krigføring i et område på størrelse med min hjemkommune Vennesla, hvor to millioner innbyggere er stuet sammen.

Etter det siste årets krigshandlinger på Gaza kan vi trygt legge til at israelerne aldri lar en sjanse gå fra seg til å skaffe seg nye uvenner.

Du har oppnådd mye med din nådeløse fremferd. Du har demonstrert handlekraft overfor dine innbyggere og tilfredsstilt deres behov for å hevne 7. oktober. Noen av gislene er hentet ut og du lover flere. Det øker nok sjansene dine for å overleve som statsminister når støvet har lagt seg. Da kan du jo også få kontroll med domstolene og kvitte deg med korrupsjonsanklagene som henger over deg.

Men enda viktigere; sammen med dine militære styrker og godt hjulpet av USAs våpenindustri har du knust Hamas og hindret deres mulighet til nyrekruttering. Det palestinske folk har nemlig lært seg en lekse; aldri å sette seg opp mot den israelske stat. Foreldre har mistet sine barn, barn har mistet sine foreldre, og deres tilværelse er jevnet med jorden. Unge palestinere uten skolegang, jobb og framtidsutsikter, vil ikke finne på å søke mot ekstreme grupper som kjemper for å utslette Israel.

Hevn virker alltid. Det er bare å lese Midtøstens historie, hvor hevn i århundrer har vært en del av kulturen. Hevn avskrekker og gir respekt. Hevn smaker godt og bringer underordning og etter hvert fred på seierherrens premisser. Du kommer selvfølgelig til å sørge for at palestinerne ikke får sin egen stat. Et svakt og undertrykket palestinsk folk vil ha nok med å overleve, og bli lettere å kontrollere.

I bestrebelsene på å oppnå fred mellom Israel og det palestinske folk sies det fra israelsk side at det palestinske folk aldri lar en mulighet gå fra seg til å la en mulighet til å gå fra seg.

Etter det siste årets krigshandlinger på Gaza kan vi trygt legge til at israelerne aldri lar en sjanse gå fra seg til å skaffe seg nye uvenner.

Read Entire Article