Gradestokken får Oslofolk til å sette helsen på spill: – Det sto at man helst ikke skal bade, men ...

1 month ago 21



Uvanlig varme dager sent på høsten kan få enhver solhungrig nordmann til å ville hoppe i havet. Mange gjør det, men man bør ikke.

Folk bader i Oslo når gradestokken kryper oppunder 30 grader i starten av september. Det fraråder både Bymiljøetaten og Helsedirektoratet. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Publisert: 05.09.2024 14:51

Kortversjonen

Onsdag meldte meteorologene at vi har tropevarme i vente, eller i det minste høysommervarme. Med andre ord: Sommeren gjør comeback og kan by på temperaturer på mellom 25 og 30 grader de neste dagene.

Det kan jo bare bety én ting for folk som synes sommeren gikk altfor fort, og nå er i ferd med å svette bort:

Det må bades!

Risiko: Diaré og oppkast

Men det er ikke så lurt. For de siste dagene har det vært regn.

– Når det regner mye, klarer ikke avløpssystemet å ta ut alt overvannet og kloakken samtidig. Noe lekker da ut i fjorden.

Det sier Hanne Sofie Fremstad, pressevakt i Bymiljøetaten i Oslo.

Hun sier de ikke kontrollerer vannkvaliteten lenger enn til august. Frarådingen for bading er derfor generell.

Hvis man likevel velger å bade, er det en risiko for å få mage- og tarminfeksjon. Da er det fare for både oppkast og diaré, opplyser Fremstad.

– Verdt det

Likevel møter Aftenposten flere badelystne på Sørenga torsdag formiddag.

– Jeg synes det er verdt det, sier Oda, som er klar over frarådingen.

Hun ønsker ikke etternavnet sitt på trykk, rett og slett fordi hun synes det er flaut at hun bader tross anbefalingene.

Oda ville kun bli avbildet med ryggen til, i frykt for å bli sett på som den «dumme» som bader i kloakkvann. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

– Det sto at man helst ikke skal bade, men jeg ville ut i vannet, sier Ingrid Bornesset.

Hun vil kjøle seg ned i høstvarmen, men prøver å unngå å tenke på hva som kan skje og velger å skylle seg i en dusj etter badet.

– Jeg vet man kan bli syk av det. Det er jo ikke for ingen grunn at de har de skiltene oppe.

Oslo Badstuforening satte opp et skilt som informerte gjestene om at de ikke anbefalte folk å bade. Det ble tatt ned klokken 12.00.

Ingrid Bornesset prøver å ikke ha hodet under vann, men vil ha kroppen i sjøen, for kjenne på et kuldesjokk. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Det finnes muligheter

Men det er noen formildende omstendigheter, ifølge Bymiljøetaten.

Rådet om ikke å bade gjelder kun langs sjøkanten ved byen. Det er helt greit å bade litt lenger ute i fjorden. Badevannet ved Huk og øyene påvirkes ikke av regnet.

Bakteriene som dras uti havnebassenget fra onsdagens tunge regnvær, dør i tillegg i løpet av 24 timer. Verst er vannkvaliteten der hvor elvene og bekkene renner ut i havet, som for eksempel ved populære Sørenga.

Hvis du likevel snører på deg badebuksen eller tar på deg bikinien og legger på svøm i nedre deler av Akerselva i dag, prøv å unngå å svelge for mye vann og ta en dusj etterpå.

Det er derimot ikke alle som er redd for å få hodet under vann. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Varmest inn mot helgen

Torsdag og fredag blir de varmeste dagene, men du trenger ikke å skulke jobb og skole for å få med deg sommeren. Hele helgen blir nemlig fin.

Mellom klokken 16 og 17 blir det varmest for oslofolk om de skal bade i havet. Da er det 17,7 grader og kun små bølger.

Helsedirektoratet forteller på generelt grunnlag at man ikke bør bade etter nedbør på grunn av overløp i kloakknettet eller annen forurensing fra sjø eller land, som gjør at store mengder tarmbakterier kommer ut i badevannet.

Rene Pechieu stoler på at kroppen tåler bakteriene. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

– Hvilke bakterier kan man «få» av å bade nå?

– I vannet finnes det både «slemme» og «snille» bakterier. Det man måler på, er tarmbakterier som kan overleve en tid i vannet, og som kommer på huden eller inn via munnen, sier avdelingsdirektør Erlend Bø.

De vanligste symptomene på sykdom som kan ha sammenheng med bading der det er forurensning med kloakk, er infeksjoner med oppkast og diaré og akutte luftveisinfeksjoner, forklarer Bø.

– Er det farlig for alle, eller bare enkelte?

– Hvordan man reagerer på forurenset badevann, er individuelt, men små barn og personer med svekket immunforsvar eller annen underliggende sykdom bør være oppmerksomme på å ikke svelge vannet, og gjerne ta en dusj etter bading.

Read Entire Article