Godtar millionbot etter oppdrettsulykke

4 hours ago 6



Klage førte ikke frem:

ÅLESUND (TV 2): Oppdrettsselskapet Hofseth fikk et forelegg på fire millioner kroner etter at Perry Emil Johansen døde i en eksplosjonsulykke. Nå vedtar selskapet forelegget.

 Privat
DØD: Perry Emil Johansen døde etter en eksplosjon på et oppdrettsanlegg i Storfjorden på Sunnmøre. Nå betaler arbeidsgiveren forelegget på fire millioner. Foto: Privat

Publisert 23.10.2024 15:30 Sist oppdatert 26 minutter siden

Den tragiske ulykken skjedde i Liabygda i Storfjorden på Sunnmøre fredag 23. juni i fjor. 

25-åringen skulle kutte et filter med vinkelsliper da gnister fra denne førte til en eksplosjon i tanken med død fisk som hadde utviklet farlige gasser. 

Luka i denne tanken ble revet av i den kraftige eksplosjonen og traff Perry Emil i hodet slik at han ble drept momentant.

– Det er forferdelig tungt å akseptere. Uten å vite det jobbet Perry Emil i praksis oppe på en dynamittgubbe, fortalte pappa Per Oskar til TV 2 i mai.

I kjølvannet av ulykken har Arbeidstilsynet gjennomført et tilsyn på oppdrettsanlegget. I rapporten ble det avdekket en rekke graverende forhold ved anlegget i Liabygda.

– Det er en svært alvorlig sak når folk dør på jobb. Det skal ikke skje, sier seksjonsleder Jan Petter Sæbø i Arbeidstilsynet.

Klaget

Politiet i Møre og Romsdal straffet oppdrettsselskapet med et forelegg på fire millioner kroner for brudd på arbeidsmiljøloven.

Hofseth har klaget på foreleggets størrelse til både statsadvokaten i Møre og Romsdal og til Riksadvokaten. Begge instanser har avslått kravet.

– Hofseth mener at det ikke var grunnlag for å hevde at vi opptrådte grovt uaktsomt og at boten ble satt for høyt ut fra praksis fra sammenlignbare saker. På tross av dette har Hofseth besluttet å vedta forelegget, opplyser Jannicke Farstad, leder for kommunikasjon i Hofseth.

Tar hensyn

Hofseth har allerede betalt erstatningskrav på godt over 80.000 kroner og oppreisingserstatning på over 370.000 kroner til de etterlatte.

Hofseth skriver i en epost til TV 2 at de i utgangspunktet var innstilt på å avgi en tilståelseserklæring hvor bare utmålingsspørsmålet ble prøvet i retten. 

– Selv om Hofseth allerede har betalt erstatningskravet og oppreisingserstatningen til de etterlatte, erfarte vi at det var sannsynlig at både de etterlatte og våre egne ansatte ville bli involvert i en rettssak. Hensynet til de etterlatte er spesielt tungtveiende for oss. For å ikke risikere å utsette dem for ytterligere belastninger, valgte vi å avslutte saken, skriver Jannicke Farstad i en epost til TV 2.

Read Entire Article