– Godt å ha denne hobbyen

2 weeks ago 8



Dronning Sonja til TV 2 i Paris:

PARIS (TV 2): Dronning Sonja er takknemlig for sin helt spesielle interesse. Den er viktig for henne, når kongefamilien har vært gjennom krevende uker.

 Santiago Vergara/TV 2
PARIS: Omkranset av to kulturministere og direktøren for Musée d´Orsay var dronning Sonja midtpunktet da utstillingen om Harriet Backer ble åpnet i Paris. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Publisert 24.09.2024 22:02

Dronningen står under lysekroner i Norges staselige ambassadør-residens midt i Paris. 87-åringen er på jobb som vanlig, til tross for mye støy rundt kongefamilien de siste ukene. . 

– Det er ubeskrivelig stort at Hennes Majestet Dronningen har tatt turen hit. Det viser at dette betyr noe for Norge som nasjon, når Kongehuset er til stede, sier kulturminister Lubna Jaffery (Ap).

 Santiago Vergara/TV 2
TUNG TID: Dronning Sonja trekker fram kunsten som viktig for henne, både i gode og mindre gode dager. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Det har vært et voldsomt medietrykk siden Marius Borg Høiby ble pågrepet og siktet for vold natt til søndag 4. august. 

Medier i Frankrike og resten av Europa har skrevet om hendelsene, i tillegg til de norske. Høiby er en del av kongefamilien. Kongeparet har alltid inkludert ham som ett av barnebarna.

Mange vil huske det ikoniske bildet av Dronning Sonja på kne. Under den første julefotograferingen med sønnen til kronprinsesse Mette-Marit. 

Jaffery er også medieminister, men overlater til mediene selv å dosere dekningen, av et ungt medlem av kongefamilien. 

– Så mener jeg at norske medier er gode til å reflektere over det de produserer og publiserer. Så tipper jeg at det blir en diskusjon om dette i ettertid, naturlig nok, tenker jeg. 

 Santiago Vergara/TV 2
STASELIG: Fra åpningen av en prestisje tung norsk utstilling i Musée d´Orsay Foto: Santiago Vergara/TV 2

Brenner for jobben 

Dronning Sonja deltar på åpningen av en utstilling av Harriet Backers malerier, på prestisjetunge Musée d´Orsay i Paris. Et samarbeid med blant annet Nasjonalmuseet og Kode museer i Bergen.  

Fotografene stimler sammen rundt dronningen, den franske og den norske kulturministeren. Musée d´Orsay er en ombygd jernbanestasjon rett ved Seinen. Dronningen er begeistret for denne delen av jobben sin. 

– Jeg synes det er viktig for Norge at vi kan vise hva vi kan og det er veldig fint å kunne bidra til å fremme norsk kunst i utlandet. Det er en bølge av interesse fra museer, og det er ekstra spesielt når det er en dame, Harriet Backer. 

Harriet Backer levde fra 1845 til 1932, lenge før kvinner stod på like fot som menn. Hun reiste til Paris og bodde der i mange år. En by som også Dronning Sonja er veldig glad i. Hun snakker flytende fransk. 

– Jeg synes det er fantastisk at denne kvinnen, som har vært ti år i utlendighet her, at hun får komme tilbake og vise hva hun egentlig står for, sier dronningen. 

Harriet Backer er kjent for hvordan hun malte lyset og brukte farger. Hun regnes som den mest betydningsfulle kvinnelige kunstneren i sin tid. 

På utstillingen spilles også pianomusikk av søsteren, Agathe Backer Grøndahl. 

– Jeg synes den er fantastisk godt bygget opp. Jeg synes også måten de har belyst alle bildene er helt eksepsjonell, sier dronning Sonja. 

Dronningen har hatt flere utstillinger med egen kunst. I 2017 åpnet hun Dronning Sonjas kunststall ved Det Kongelige Slott i Oslo. 

– Alltid viktig for meg 

Kulturministeren kan skrive under på den store interessen fra utlandet, for de største norske kunstnerne. Hun knyttet også kontakter på verdens mest kjente kunstmuseum Louvre under Paris-besøket. 

 Santiago Vergara/TV 2
LOUVRE: Det er stor interesse for å låne verk til norske utstillinger i utlandet. Kulturminister Lubna Jeffery knytter kontakter på Louvre-museet. Foto: Santiago Vergara/TV 2

– Norge som en ganske liten kultur- og kunstnasjon, har noen fantastiske kunstnere å vise til. Det må vi være stolte av, og da må vi også sende ut kunsten. For det er ikke sånn at alle nødvendigvis kommer til Norge. 

Dronningen snakker gjerne om kunst og innrømmer at den er til god hjelp nettopp nå. De siste ukene har kongefamilien fått kritikk både for håndteringen av bryllupet i Geiranger og situasjonen rundt etterforskningen mot Borg Høiby. 

 – Er kunsten ekstra viktig nå, som en måte å takle dette på? 

– Ja, den er alltid viktig. Det er godt å ha en sånn hobby som jeg har. Jeg er veldig takknemlig for det, sier hun. 

 GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP
GODE `VENNER: Dronning Sonja og presidentfrue Brigitte Macron deltok på Dior-showet under moteuken i Paris tirsdag. Til venstre Dior-direktør, Delphine Arnault. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Dronningen og presidentfrue Brigitte Macron møttes også under Paris-besøket. De deltok sammen på Dior-showet på moteuken. Norge har lenge forsøkt å få til et statsbesøk til Norge for president Emmanuel Macron. 

Read Entire Article