Giske ber Ap i Nord-Trøndelag ta varmt imot Nidaros-medlemmer

5 days ago 9



Opphetet Ap-nominasjon:

Nestleder i Trondheim Ap, Trond Giske, opplyser i en epost til Namsos Ap at 40 medlemmer av Nidaros kan komme til å melde seg inn i Namsos Ap.

 Lise Åserud /NTB
NOMINASJONSKAMP: Ingvild Kjerkol kan få uventet hjelp av medlemmer i Nidaros sosialdemokratiske forum. Foto: Lise Åserud /NTB

Publisert 01.10.2024 17:04

Giskes lokallag i Trondheim, Nidaros Sosialdemokratiske Forum, kan hvis de vil få påvirke om Ingvild Kjerkol får en ny periode på Stortinget for Nord-Trøndelag.

Giske varsler i en epost til styret i Namsos Ap at hele 40 medlemmer av Nidaros er hjemmehørende i Namsos. Skulle de møte opp på det planlagte medlemsmøtet torsdag vil de kunne påvirke utfallet.

«I Namsos har vi bortimot 40 medlemmer, og mange av dem kan sikkert gi et betydelig bidrag til å bygge et sterkt lag», skriver Giske i eposten TV 2 har tilgang til.

Siterer Stenseng

Namsos Ap vraket Kjerkol i den første innspillsrunden til nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag. 

Torsdag skal medlemmene svare på om de støtter flertallet i nominasjonskomiteen, som går inn for Bente Estil fra Lierne som toppkandidat.

– Jeg har ikke noen tro på at det er et forsøk på å påvirke nominasjonen i nord. Det fremstår som at det bare er noe Giske gjør for å dekke over at de overførte 23 medlemmer til Orkland Ap, da de hadde nominasjonsmøte, sier lederen i Namsos Ap, Silje Fagerhaug til TV 2.

– Giftigheten i Trondheim Ap sprer seg

Giske har sendt en likelydende epost til Ap-lagene både i Sør- og Nord-Trøndelag der han begrunner overføringen av medlemmer fra Nidaros til andre Ap-lag på følgende måte: 

«Dette er i tråd med ønsket fra partiet sentralt. Kjersti Stenseng sier at «det beste er at folk er medlemmer og aktive der de bor og bidrar i sine lokalsamfunn. Da får de også sine demokratiske rettigheter der»».

 Ditlev Eidsmo / TV 2
REGELVERKET: Partisekretær Kjersi Stenseng (Ap) åpner for at medlemmer kan få karantene når de bytter partilag. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Men Ap sentralt åpner nå for å sette en stopper for at medlemmer i Giske-ledede Nidaros bytter til andre lokallag rett før viktige møter.

– Vi har prosesser rundt både politikk og vedtekter i forbindelse med hvert landsmøte, det har vi også foran landsmøtet i 2025. I den forbindelse kan det være aktuelt å se på om paragrafen som regulerer stemmerett og valgbarhet ved innmelding også skal gjelde ved overflytting. 

– Denne paragrafen sier at ved innmelding oppnår du valgbarhet og stemmerett etter en måned, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en melding til Adresseavisen.

I dag får nye Ap-medlemmer en måneds karantene før de får stemmerett i partiet, men dersom man skifter lokallag internt i partiet, er det ingen slike begrensninger.

Nidaros tilbyr nå et skjema der deres medlemmer kan overføres til andre kommunelag.

– Vi er to valgkretser i ett fylkeslag. Det er kommunepartiene som eier nominasjonsprosessen, og de to nominasjonsmøtene som avgjør. Jeg har tillit til at kommunepartiene håndtere dette godt, og så må fylkespartiet bistå etter beste evne til at det lokale medlemsdemokratiet virker etter hensikten, sier fylkesleder i Trøndelag Ap, Ingvild Kjerkol til TV 2. 

Kjerkol har beskrevet overflyttingen som «organisert og systematisk».

 Leslie Tangen / TV 2
EPOST: Trond Giske har sendt en epost til Namsos Ap der han ber lokallaget ta godt imot medlemmer som har meldt overgang fra Nidaros sosialdemokratiske forum. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Det hadde overrasket meg

I eposten Giske sendte 23. september oppfordret han kommunelagene om å ta godt imot nye medlemmer.

«En grunn til at mange tusen har kommet til Nidaros, er at vi møter alle med åpenhet, inkludering og hjertevarme. Grunnideen vår er at hvis folk opplever å bli hørt og tatt på alvor, vil vi kunne klare å bygge opp partiet vårt til gamle høyder. Jeg håper dere tar imot Nidaros-medlemmer som bor i deres kommune på samme måte»

– Det gjør vi jo alltid. Det skulle bare mangle. Hvis noen ønsker å bli medlem i Namsos Ap er de hjertelig velkommen, sier Fagerhaug i Namsos Ap

– Så du tror ikke det stiller opp 40 medlemmer fra Nidaros torsdag og bestemmer hvem dere skal støtte?

– Det hadde overrasket meg veldig. Det er ikke noe som gjør at jeg mistenker at de skal gjøre det, sier hun.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Trond Giske. Han har ikke besvart henvendelsene.

Kjerkol vraket

Kjerkol ble vraket av de store kommunepartiene Steinkjer, Levanger, Verdal og Namsos, og toppet listen i bare fire av 18 kommunepartier i første runde.

Nominasjonskomiteen i Sør-Trøndelag tok dette til følge, vraket Kjerkol og foreslo tidligere ordfører i Lierne, Bente Estil, som toppkandidat til Stortinget. 

Et mindretall gikk inn for at Kjerkol skal få en ny periode på Stortinget. Kommunepartiene har frist til 15. oktober med å svare på om de vil ha Estil eller Kjerkol på topp.

Kjerkol sier hun ikke har tro på at Nidaros kan bli avgjørende.

– Jeg tror ikke kommunepartiene aksepterer at ett lokallag i Trondheim skal bestemme over dem. Her er det snakk om at alle medlemmer skal ha mulighet til å engasjere seg lokalt, og til å påvirke hvem man ønsker å sende til Stortinget, sier Kjerkol.

Read Entire Article