Gikk rett i fellen: – Pinlig!

1 month ago 21



Det begynte med noen inngrodde tånegler etter graviditet. 

For å gjøre det lettere å gå med vonde tær, var Mari Aftret Mørtvedt på jakt etter nye joggesko som var litt vide i formen. 

– Så jeg spurte en venninne som kan mye om sko. Hun foreslo et merke som heter Altra, som jeg ikke hadde hørt om før, men som skal være joggesko med god plass til tærne – og med høy vrist, som er viktig for meg, forteller Mørtvedt til TV 2. 

Venninnen sendte henne deretter en lenke til et nettsted som så ut til å ha skoene i alle størrelser. 

– Den så veldig profesjonell ut, sier Mørtvedt. 

– Jeg tenkte egentlig ikke så mye over at det kunne være noe annet enn en ordentlig nettside. 

Høy puls 

I et innlegg på LinkedIn forteller Mørtvedt om hendelsen. 

«Høy puls. Lett panikk. Følelsen av å være for gammel for internett, og for dum til å eie mitt eget bankkort», skriver hun der. 

For kjøpet gikk ikke helt som det skulle.

Mørtvedt bestemte seg for å kjøpe to par sko, et par joggesko og et par vanlige sko. Da valget var tatt, gikk det fort. Litt for fort. 

 William Husby Hoven / SINTEF Digital
BLE LURT: Mari Aftret Mørtvedt. Foto: William Husby Hoven / SINTEF Digital

– Jeg har en ettåring, så jeg har sovet litt lite, og det var rett før middag. Jeg skulle liksom bare fikse det kjapt. Så jeg var uoppmerksom. 

Mørtvedt la inn betalingsopplysninger og ble sendt videre til BankID. Der kom riktig kodeord opp. Men i BankID-fanen sto et annet navn på bedriften enn det nettsiden het. 

Mørtvedt stusset. Men godkjente likevel. 

Det neste som skjedde, var at betalingen ble avvist. Da begynte hun å kikke litt mer nøye på nettsiden. Sakte, men sikkert gikk det opp for henne at den var falsk. 

– Da ble jeg ganske stresset, sier Mørtvedt. 

Utbredt problem

Da hun forsto at hun var blitt lurt, ringte Mørtvedt straks til banken for å få kortet sperret. 

Der fikk hun vite at hun slett ikke er alene. 

– Nordmenn er blitt bedre på å avsløre svindelforsøk, men det er fortsatt ganske mange som blir svindlet, bekrefter Sebastian Takle, som er leder for bedrageribekjempelse i DNB. 

– Det kryr av falske annonser på nettsider og i sosiale medier, og vi blir daglig bombardert av tvilsomme tilbud via epost og SMS, sier han. 

Spesielt store rabatter og supertilbud kan være et rødt flagg, ifølge Takle. 

 Skjermbilde
STORE RABATTER: Mørtvedt fikk en «overraskelsesrabatt» på 27 prosent... men måtte til slutt innse at nettstedet var falskt. Foto: Skjermbilde

– Dessverre er det ofte for godt til å være sant. Er du i tvil, så gå direkte til nettbutikken framfor å følge annonser eller lenker, sier han. 

Og riktig nok, på nettsiden som Mørtvedt besøkte, var nettopp rabattene noe som utmerket seg. Ikke bare var det oppført en «første bestilling»-rabatt på 5 prosent, hun fikk også en «overraskelsesrabatt» på 27 prosent. 

Mørtvedt innrømmer at det skurrer. 

– Det er ikke så mange som opererer med overraskelsesrabatt, selv om det høres ut som en veldig hyggelig ting som jeg gjerne skulle fått på flere nettsider, sier hun med et smil. 

Jobber med eksperter 

For Mørtvedt var tabben ekstra flau fordi hun er kommunikasjonsrådgiver i SINTEF Digital. 

– Det var pinlig, ja. Absolutt, sier hun til TV 2. 

I SINTEF Digital jobber Mørtvedt nemlig sammen med noen av landets fremste eksperter på cybersikkerhet. «Det kommer til å ta lang tid før jeg tør å se Maria Bartnes og gjengen hennes i øynene på jobb», skriver hun i innlegget på LinkedIn. 

Men akkurat det trenger hun ikke å være så redd for. 

Maria Bartnes, som er forskningssjef i SINTEF Digital og leder en avdeling innen systemutvikling og sikkerhet, har nemlig gått i samme felle selv. 

– Jeg har handlet i en nettbutikk som viste seg ikke å være en nettbutikk, ja, sier Bartnes til TV 2. 

– Tapte du penger på det? 

– Jeg fikk pengene tilbake fordi jeg betalte med PayPal. Så det ordnet seg. Men jeg lærte jo en lekse. 

Advarer andre 

Ifølge Bartnes er en god del svindelforsøk nå blitt så avanserte at det er nesten umulig å avsløre dem. Hun påpeker at kunstig intelligens og oversettelsesverktøy blir stadig bedre – noe som også er til hjelp for svindlere. 

– Det er vanskelig å være våken nok som forbruker, sier hun. 

SINTEF-eksperten har likevel noen råd å gi: 

Gjør et ekstra søk og se etter brukeranmeldelser, spesielt hvis nettbutikken er ukjent. 

Kontroller at det er en hengelås i adressefeltet og dobbeltsjekk logo og adresse. Her er det likevel ingen garanti: Nettsiden, logoen og adressen kan se helt riktig ut. 

Betal med løsninger som PayPal, Klarna eller kredittkort i stedet for løsninger der pengene går rett ut av kontoen din. Det kan gjøre det lettere å få pengene tilbake. 

Mørtvedts håp er at fortellingen om hennes tabbe kan bidra til å gjøre andre mer årvåkne. 

– Det er jo mange som opplever dette, sier hun. 

– Derfor er det fint å dele det, slik at vi forhåpentligvis blir litt mer oppmerksomme. 

Read Entire Article