– Gi dem en reim rundt halsen

1 month ago 23



Over 200 døgnplasser for rusbehandling forsvinner. Opposisjonspolitikere mener økte krav blir brukt bevisst for å skrelle vekk ideelle behandlingssteder.

 Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/NTB
REAGERER: Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud reagerer kraftig på at Regjeringen kutter i antallet plasser og behandlingstiden i rusomsorgen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/NTB

Publisert 14.10.2024 13:26

TV 2 har fortalt historien om Norges eldste ideelle rusbehandlingsinstitusjon, Solliakollektivet, som må legge ned store deler av driften fordi de ikke har økonomi til å møte de nye kravene fra helseforetaket. 

Saken oppsummert

  • Solliakollektivet, Norges eldste ideelle rusbehandlingsinstitusjon, må legge ned deler av driften grunnet økonomiske utfordringer og nye krav fra helseforetaket, inkludert universell utforming.
  • Renåvangen i Rendalen er også ute av anbudsrunden hos Helse Sør-Øst fordi de ikke kan tilby tolketjenester til enhver tid, noe som er et krav i den nye anbudsprosessen.
  • Tidligere KrF-leder Olaug Bollestad kritiserer staten for å bruke strenge krav for å ekskludere ideelle aktører fra rusbehandling, noe hun mener er en direkte nedbygging av viktige samfunnstilbud.
  • Helse Sør-Øst har redusert antall døgnbehandlingsplasser, noe som bekymrer rusfeltets aktører da dette kan føre til utilstrekkelig behandling og økt risiko for tilbakefall og overdoser.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Blant kravene er at bondegården må få universell utforming slik at også folk i rullestol kan komme fram.

Reddet livet til Stine – nå legges de ned

Også Renåvangen i Rendalen, som ikke klarer å møte kravet om tolk til enhver tid, er ute av anbudsrunden hos Helse Sør-Øst.

– Og da tenker jeg at staten og foretakene veldig direkte bruker alle disse kravene for å bli kvitt disse ideelle aktørene. Punktum, sier tidligere KrF-leder Olaug Bollestad til TV 2.

– Det er et kjempetap for pasientene, og det er et kjempetap for samfunnet og for de organisasjonene som har brukt frivillige midler, brukt engasjement og bygd opp gårder som et alternativt tilbud med faglig innhold.

– Systematisk nedbygging

Høyres ruspolitiske talsperson, Sandra Bruflot, mener Støre-regjeringen har nedprioritert ruspasientene siden dag én. 

– Vi har sett en systematisk nedbygging av rusfeltet siden de overtok, sier Bruflot til TV 2. 

I en artikkel i Dagens Medisin siteres Rusfeltets hovedorganisasjon på at rundt 400 døgnbehandlingsplasser forsvinner over drøye to år.

 Håkon Liberg / TV 2
NEDPRIORITERT: Høyres ruspolitiske talsperson, Sandra Bruflot, er usikker på om regjeringen forstår konsekvensene av egen ruspolitikk. her foran det brukerstyrte HUSET i Bergen sentrum Foto: Håkon Liberg / TV 2

– Dette er en pasientgruppe som lever i snitt 15 år kortere enn resten av oss. Når Helse Sør-Øst kutter så dramatisk i antall døgnplasser, er vi bekymret for at pasientene ikke får den hjelpen de trenger, sier Bruflot.

– Jeg er usikker på om regjeringen skjønner konsekvensene av egen politikk. Vi har rekordhøye overdosedødsfall, og vi venter fremdeles på en rusreform som aldri kommer.

– Det er galskap

Helsepolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud, er opptatt av at det har vært en sterk vekst i narkotikabruk blant unge og overdosedødsfall de siste årene.

– Da er det galskap at regjeringen kutter i antallet plasser og behandlingstiden i rusomsorgen. Jeg frykter det vil få store konsekvenser for rusavhengige og deres pårørende at det kuttes så kraftig. Det vil føre til flere tilbakefall, og i verste fall død, sier Hoksrud.

 Terje Pedersen / NTB
GALSKAP: Helsepolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud, mener det er galskap å kutte i behandlingstiden og antallet døgnplasser i rusomsorgen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Han er opptatt av at det er flere behandlingssteder med mye kompetanse og erfaring som nå står i fare for å legge ned på grunn av krav om universell utforming og tolketjeneste, som Solliakollektivet og Renåvangen. 

– Dette er steder som har hjulpet rusavhengige i tiår, og som vi ikke har råd til å miste. Vi må ha et mangfold i tilbudet, og da kan de med særskilte behov som svake norskkunnskaper benytte de stedene som kan tilby tolketjenester.

– Som å gi dem en reim rundt halsen

Solliakollektivet har etablert seg som en institusjon som bruker gårdsarbeid og absolutt rusfrihet til å få tidligere rusmisbrukere tilbake til et strukturert liv. I de nye anbudskravene er det også krav om at de må tilby legemiddelassistert rehabilitering (LAR), og de skal få betalt i etterkant.

– De skal få betalt i etterkant, etter at pasientene har vært der. De skal ha rampe for rullestol, og alt dette stiller krav til at de må ha kapital på forhånd for å kunne drifte dette. 

– Det er jo det samme som å gi denne organisasjonen en reim rundt halsen og si du er ferdig, sier Olaug Bollestad.

 Thomas Evensen / TV 2
KROKEN PÅ DØRA: Tidligere Krf-leder Olaug Bollestad mener det ikke er samsvar mellom liv og lære i regjeringens ruspolitikk. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Hun fremholder at disse ideelle aktørene har vært stabile over tid og har gitt tilbud som har vært faglig godt forankret. Og pasientene har opplevd at de har fått hjelp. 

– Da synes jeg det er en fallitterklæring for staten at vi mister sånne tilbud, sier hun.

– Det å stille slike krav til ideelle aktører som ikke har en svær pengemaskin bak seg, betyr egentlig kroken på døra.

– Ikke samsvar mellom liv og lære

Under Rusfeltets Fagkonferanse 2024 på Lillestrøm sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) til TV 2 at han som helseminister ikke kan bestemme hvilken behandling den enkelte skal ha. Det er opp til fagfolk å avgjøre.

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
IKKE SALDERINGSPOST: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre taler under årets ruskonferanse på Lillestrøm. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

– Det er veldig viktig å understreke at det er den individuelle pasients behov som skal være avgjørende. Rusbehandling skal aldri være en salderingspost, sa Vestre. 

Olaug Bollestad mener det ikke er samsvar mellom liv og lære i uttalelsene fra Vestre.

– Det er det faktisk ikke. De skal legge ned over 200 plasser hos ideelle aktører. Da samsvarer jo ikke liv og lære i det hele tatt, sier Bollestad.

– De må gjøre det Stortinget har bedt om og faktisk sikre at vi har ideelle aktører som driver litt ulikt, sånn at vi kan treffe ulike folk. Og vi må ikke stille så strenge krav til ideelle aktører som ikke har rike onkler som kan stå bak og bare fylle på med penger.

Korter ned behandlingstiden

Jan Gunnar Skoftedalen, leder i Rusfeltets hovedorganisasjon, reagerer på at Helse Sør-Øst vil redusere den maksimale behandlingstiden i døgnbehandling fra 12 til 9 måneder. De aller fleste vil få en reduksjon ned mot 6 måneder i døgnbehandling. 

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
SVINGDØRSEFFEKT: Jan Gunnar Skoftedalen, leder for Rusfeltets Hovedorganisasjon, frykter færre vil bli ferdigbehandlet når behandlingstiden reduseres. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

– For mange er det ikke tilstrekkelig til å gi god kvalitativ behandling, fastslår Skoftedalen.

Han tror mange vil sprekke, og en svingdørseffekt vil føre mange tilbake i institusjon. I verste fall dør noen av overdoser, mener han.

Høyres ruspolitiske talsperson, Sandra Bruflot, mener Vestre må forstå at mange kan trenge lengre tid i rusbehandling.

– For noen kan dagbehandling være riktig, men andre trenger døgnbehandling over lang tid. Mange trenger tid til å jobbe med relasjoner og grunnene til at de begynte å ruse seg, sier Sandra Bruflot.

 Magnus Nøkland/ TV 2
TIDKREVENDE: Høyres ruspolitiske talsperson, Sandra Bruflot, sier det tar tid å jobbe med relasjoner og årsakene til at man begynner å ruse seg. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

– Det er en pasientgruppe med veldig mange forskjellige behov. Da nytter det ikke å tro at én løsning skal passe for alle. Det håper jeg helseministeren fra Arbeiderpartiet snart tar innover seg.

Krever nytt anbud

Helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, krever at hele anbudet må legges ut på nytt.

– Helseminister Vestre må slutte å skyve helseforetakene foran seg, og gripe inn før vi mister verdifull kompetanse i rusomsorgen for alltid. Hele prosessen må stoppes umiddelbart, krever Hoksrud. 

 Christian Roth Christensen/TV2
KRAV: Helsepolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud, krever at helseministeren må gripe inn slik at ikke verdifull kompetanse går tapt. Foto: Christian Roth Christensen/TV2

– Det må komme et nytt anbud uten reduksjon i plasser og behandlingstid. Absolutte krav som stenger ute flere av de beste behandlingsstedene vi har må fjernes.

Har tillit til helseforetakene

Frp-leder Sylvi Listhaug stilte i trontaledebatten spørsmål til helse- og omsorgsministeren om han mener det er riktig å utelukke ideelle institusjoner som Sollia og Renåvangen fordi de ikke kan stille med tolk på ethvert språk eller tilrettelegge med universell utforming.

 Cornelius Poppe / NTB
FLEKSIBEL: Frp-leder Sylvi Listhaug etterlyste fleksibilitet for å redde de ideelle rusbehandlingsstedene under trontaledebatten på Stortinget sist torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Mener statsråden virkelig dette er en politikk i en anbudsprosess som bør gjennomføres? Eller bør man her være litt fleksibel sånn at et tilbud som har hjulpet mange enkeltpersoner til et bedre liv, ja reddet dem, kan få fortsette å redde mange liv?

– Jeg kan ikke nå gå inn i en pågående anbudsprosess. Men, som sagt, jeg har gjort det helt klart at rusbehandling skal det ikke kuttes på, det er noe vi skal styrke i årene framover, svarer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

 Sveinung Kyte / TV 2
SKAL STYRKES: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre svarer at han har gjort det klart at rusbehandlingen skal styrkes i årene framover. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Og så er jo dette en pågående anbudsprosess. Dette er skattebetalernes penger som brukes til å kjøpe kapasitet i det private. Og da må det stilles noen kvalitetskrav som også sikrer at innbyggerne våre får et godt tilbud. De kvalitetskravene har jeg tillit til at helseforetakene formulerer på riktig måte, sier Vestre.

Read Entire Article