Gasseventyret som kan felle Kamala

1 month ago 27



Det bobler gass opp fra jorden i Pennsylvania. Det skaper trøbbel for Kamala Harris.

Seks tynne, rustne rør stikker opp fra jorden, og går inn i et system med flere rør, kraner og ventiler.

20 meter unna samles slaggstoffer i seks digre tønner, mens gassen føres inn i større rør som forsvinner inn i jorden igjen, på vei mot hovedledningen.

Litt lenger unna durer det fra et enormt aggregat som driver anlegget.

Anlegget dekker et område på rundt 100 kvadratmeter – en grusplass som ligger midt i en åker.

Denne typen anlegg er blant de mest omstridte innen olje- og gassnæringen.

Slike gassbrønner finnes det over 11.000 av i delstaten Pennsylvania, spredd over et stort område med både privat og offentlig land.

– Gass er det siste tiåret blitt svært viktig for offentlige økonomi, for næringslivet og for innbyggernes privatøkonomi, forklarer Jason Fink fra næringsforeningen i småbyen Williamsport, til VG.

Omstridt produksjon

Men hvorfor skaper slike gassbrønner trøbbel for Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris?

Fordi dette er skifergass, hentet opp ved såkalt fracking

Det er en prosess der man bruker vann, giftige kjemikalier og sand til å knuse steinlag dypt under jorden, for å kunne hente opp naturgass (se faktaboks).

Dette er «fracking»

  • Metoden som brukes for å hente opp gass fra skiferstein dypt under jordens overflate, såkalt fracking, er svært omstridt. Dette skriver Store norske leksikon om metoden:
  • Frakturering, kunstig frembringelse av sprekker i berggrunnen ved en petroleumsbrønn. Formålet er å utvinne olje og gass fra skiferfelt.
  • Gjøres ved at trykket i brønnen økes, og sand eller lignende pumpes inn i sprekkene som oppstår, for at de ikke skal lukke seg. Så kan man tilsette syre for å løse opp materiale og dermed utvide sprekkene.
  • Omstridt fordi det kan forårsake forurensing av jordsmonn og grunnvann, herunder drikkevannskilder. Utvinningen medfører svært store klimagassutslipp og vesentlig risiko for ulykker i form av eksplosjoner, brann og lekkasje av gass og kjemikalier.
  • Forbudt i flere land – og i flere USAs delstater.

Kilde: Frakturering – SNL

Miljøvernere mener det er en av de mest forurensende måtene å fremstille gass på, og det er forbudt i en rekke land.

Men det er svært viktig for økonomien i den avgjørende vippestaten Pennsylvania, og for hele USAs energiproduksjon.

Og hva har Kamala Harris sagt om fracking?

  • 2020: – Jeg vil helt klart forby fracking.
  • 2024: – Jeg vil ikke forby fracking.

Hevder hun har snudd

Det første av de motstridende utsagnene kom da Harris stilte som presidentkandidat i Demokratenes primærvalg i 2020, og det andre fra da hun nylig ble presset på å ha endret standpunkt i et intervju med CNN.

Harris hevder at «hennes verdier ikke har endret seg», men at hun har innsett at andre klimatiltak er mer effektive.

Under presidentdebatten i forrige uke ble hun angrepet av Trump:

– Alle vet at hun lyver om fracking, og vil gjøre alt for å stanse dersom hun vinner, hevder Trump, som selv har lovet å «bore, bore, bore» etter olje og gass fra dag én dersom han vinner.

Både motstandere og tilhengere av såkalt fracking mener også at svaret fra Harris er for dårlig.

– Lokalbefolkningen her er veldig positiv til skifergass, og er bekymret for hva Harris egentlig mener, og om hun vil forby produksjonen dersom hun vinner valget, mener Jason Fink fra næringsforeningen.

Han trekker blant annet frem et nytt kraftverk som bruker lokalprodusert gass lager strøm til hele fylket.

– Miljøkatastrofe

Chris Robinson, talsmann for De Grønne i Pennsylvania, mener også at Kamala Harris er for uklar, men av motsatt grunn.

– Hvis Kamala Harris sier at verdiene hennes ikke har forandret seg, så er verdiene hennes ren opportunisme. Hun har latt seg forlokke av pengemakt, og ser vekk fra åpenbare skader på klimaet, miljøet, naturen og offentlig helse, sier han til VG.

Robinson peker mot en offisiell rapport som tyder på at fracking kan være årsak til økning i blodkreft blant barn som bor nær gassbrønner.

Bilde av Chris RobinsonChris Robinson

Talsmann for The Green Party of Pennsylvania

Det antas at helsefaren stammer fra kjemikaliene som brukes for å bryte ned skiferstein og frigi gassen. Disse kjemikaliene kan nå grunnvannet, mener kritikerne.

– I tillegg har vi en rekke tilfeller der det begynner å lekke ut metangass fra naturområder, som innsjøer. I noen delstater har man opplevd økt fare for jordskjelv, mener Robinson.

– Det hele er en miljøkatastrofe som kun fremtiden vil vise omfanget av, mener han.

Rørene ved anlegget VG besøkte går inn i en hovedrørledning som går under jorden. Når slike anlegges betyr det også et bestydelig inngrep i naturen, mener De Grønne.

– Inngrepet i naturen, ved at gassbrønner, rørledninger og veier blir anlagt forstyrrer fugle- og dyreliv. Ofte skjer det i områder som egentlig skulle vært beskyttet, som statlige viltreservater, påpeker Robinson.

Tjener godt

Noe av det spesielle ved produksjonen av skifergass i Pennsylvania er at private grunneiere får betalt vederlag for rettighetene, også når selve gassbrønnen ikke står på deres eiendom.

Stiftelsen Rider Park nær Williamsport har fått utbetalt 12.5 millioner dollar (over 130 millioner kroner) på ti år.

– Selskapet som driver gassbrønnen har gravd en horisontal brønn som går inn under vårt område, som de pumper gass ut av. Vi har ikke opplevd noen negativ effekt på dyrelivet eller på naturen, sier talsmann Steve Simms, til VG.

– Selve drillingen og etableringen av brønnen skapte en del støy, og var til en ulempe, men det varte ikke så lenge, forteller han.

Advarer Harris

Dave Callahan, leder i organisasjonen Marcellus Shale Coalition, som jobber for å fremme produksjonen av skifergass, mener Kamala Harris lever farlig når hun er uklar om gasseventyrets fremtid.

– Bare i Pennsylvania skaper industrien 123.000 godt betalte jobber, og 41 milliarder dollar i inntekter som holder både familier og lokalsamfunn oppe, mener han.

– Men hva med skadene på miljøet og naturen?

– Når det gjelder klima så har økt bruk av gass i produksjonen av strøm, i stedet for andre kilder som kull, ført til et kutt i klimagassutslipp på 46 prosent. Når det gjelder inngrep i naturen forsøker vi å være så varsomme som mulig, blant annet ved at flere brønner deler det samme brønnhodet.

Bilde av Dave CallahanDave Callahan

Direktør, Marcellus Shale Coalition

Callahan vil ikke svare på om industrien støtter Harris eller Donald Trump, men påpeker:

– Dette er et viktig politisk tema for mange i denne delstaten, og i USA for øvrig. Det finnes mange hindre som Biden-regjeringen har kommet med som skaper store utfordringer, selv uten et totalforbud, sier Callahan.

– Vi skal ikke uttale oss om hvem man bør stemme på, men vi vil gjerne at begge kandidater skal være enda tydeligere på deres politikk på dette området, sier han.

Fikk ikke se boring

Det mest kritiske inngrepet i naturen skjer når brønnene bores opp, ikke når de allerede er i drift.

VG har søkt hos fem ulike selskaper om å få tilgang under boring, men har ikke fått tillatelse, med henvisning til «sikkerhetshensyn».

Men slik ser det ut ved andre gassbrønner under boring i Pennsylvania:

Norske Equinor (tidligere Statoil) har tidligere vært operatør på enkelte anlegg for skifergass i USA, men er ikke det lenger nå.

Men Equinor har fortsatt en så betydelig eierandel i produksjonen i skifergass fra felt i Pennsylvania, og flere av nabostatene, at det utgjør rundt 10 prosent av selskapets totalproduksjon.

– Produksjonen av skifergass er en veldig viktig del av energisikkerheten i USA, og vi har gjennom skiftende amerikanske presidenter opplevd at det er bred politisk støtte til produksjonen, sier pressetalsperson, leting og produksjon internasjonalt, Ola Morten Aanestad.

Bilde av Ola Morten AanestadOla Morten Aanestad

Pressetalsperson Equinor

– Så har vi fått med oss at det er politisk diskusjon og uenighet rundt virksomheten, slik det også er rundt olje- og gassproduksjon i Norge. Når det gjelder miljøhensyn er vårt viktigste fokus på forsvarlig og sikker drift, slik at det ikke skjer uhell som fører til uheldige miljøkonsekvenser, legger han til.

Read Entire Article