Frykter Trump-sjokk – slik forbereder de seg

1 month ago 21



En global toll på 10 prosent på alle varer som importeres til USA – og på minst 60 prosent på varer fra Kina. 

Det er Donald Trumps plan hvis han vinner valget i høst.  

TV 2 er kjent med at det på norsk side nå pågår et omfattende arbeid for å forberede Norge på en mulig ny periode med Trump. Innsatsen ledes fra Statsministerens kontor, og flere departementer er koblet inn – med handel som en av de største bekymringene. 

– Vi har jobbet med det i hele år, sier en sentralt plassert kilde til TV 2. 

Kilden beskriver forberedelsene som mer systematiske nå enn før valget i 2016, da Trumps valgseier kom som et sjokk. 

MAGA fra dag én

Den norske antakelsen er at også Trump kommer til å være bedre forberedt denne gangen, med et mer konsolidert team rundt seg enn sist. 

Samtidig viser erfaringen fra forrige Trump-periode at politikken hans ikke kan avfeies som urealistisk. Man må legge til grunn at han faktisk kommer til å gjøre det han sier. 

Med andre ord: Det blir «MAGA (Make America Great Again) fra dag 1». 

Det kan bety ny usikkerhet rundt den militære hjelpen til Ukraina, endringer i Midtøsten-politikken, tilspissing av stormaktsrivaliseringen mellom Kina og USA og et tilbakeslag på klima. 

Har bestilt tollanalyse

Og det kan bety handelskrig. 

Som ledd i forberedelsene har Nærings- og fiskeridepartementet derfor bestilt en ekstern analyse av hva Trumps tollplan kan koste Norge. 

– Studien er bestilt for å gi oss informasjon om effektene av eventuelle økte tollsatser, bekrefter statssekretær Vegard Grøslie Wennesland (Ap). 

– USA er et viktig eksportmarked for norske bedrifter, og regjeringen jobber aktivt og kontinuerlig med å ivareta norske næringslivsinteresser i USA, sier han. 

 Sveinung Kyte / TV 2
BEKYMRET: Nærings- og handelsdepartementet. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Etter det TV 2 kjenner til, er det ventet at studien vil bli klar i midten av september. Formålet er å undersøke hvilken effekt Trumps tollplaner vil ha på økonomisk produksjon, eksport og sysselsetting i Norge. 

Analysen skal ifølge TV 2s opplysninger se på tre scenarioer: 

en situasjon der USA innfører en global grunntoll på 10 prosent for alle varer og alle sektorer 

en situasjon der USA innfører en toll på 60 prosent for Kina og 10 prosent for alle andre land 

en situasjon der andre land svarer med samme mynt og innfører straffetoll på varer fra USA

Venter økt inflasjon 

Flere tankesmier og finansinstitusjoner har allerede lagt fram analyser av hvilke konsekvenser Trump-tollen vil kunne få for verdensøkonomien og for USA. 

Én av disse analysene kommer fra DNB Markets i Norge. 

De understreker at usikkerheten er stor, men venter at en valgseier for Trump vil utløse en intensivert handelskrig. 

Forklaringen er at Trumps foreslåtte tollbarrierer vil føre til økte priser på importerte forbruksvarer i USA. Dermed vil det dytte inflasjonen oppover, og DNB Markets regner med 0,5 prosent høyere inflasjon i USA neste år med Trump som president enn med Kamala Harris. 

Det vil i sin tur føre til at den amerikanske sentralbanken bremser rentekuttene, ifølge analysen. 

 Fride Sørensen / TV 2
VENTER ØKT INFLASJON: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror den største konsekvensen av økt Trump-toll blir et press oppover på prisene for amerikanske forbrukere. Foto: Fride Sørensen / TV 2

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, tror likevel at utslagene vil bli relativt små for Norges del. 

– Men det er klart, risikoen er jo her for at det blir litt vanskeligere å eksportere, sier han. 

Kan ramme enkeltbedrifter 

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener signalene fra Trump må tas på alvor. 

– Blir han valgt, så er det sannsynlig at han kommer til å gjennomføre dette, sier Dørum til TV 2. 

– Og for enkeltbedrifter så kan dette åpenbart være dramatisk – altså enkeltbedrifter som har en stor del av omsetningen sin knyttet til eksport til USA. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
RAMMER SKJEVT: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum påpeker at enkeltsektorer og enkeltbedrifter i Norge er mer avhengige av eksport til USA enn andre. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Et viktig spørsmål for norske eksportører blir i så fall hvor raskt de kan klare å snu seg rundt og begynne å selge varene sine til andre land i stedet, ifølge Dørum. 

– Men har du et produkt som du er alene om å levere, og som amerikanerne trenger, så er jo dette i større grad amerikanernes problem enn ditt. 

Politiske møter

På den politiske siden har mye av forberedelsene handlet om å prøve å bli bedre kjent med folkene rundt Trump.  

I forbindelse med besøk i USA har regjeringsapparatet derfor lagt inn en del møter med en rekke aktører som antas å få innflytelse og sentrale posisjoner hvis Trump vinner presidentvalget i høst. Formålet er både å forstå bedre hvordan de tenker, og å forsøke å plante norske perspektiver hos dem, blir TV 2 fortalt. 

Dette er riktignok ingen ny idé – det er noe Norge gjør før alle amerikanske valg. Men med Trump på valgseddelen står langt mer på spill enn normalt.

Om tallene

TV 2s vektede snitt er basert på en løpende gjennomgang av samtlige publiserte meningsmålinger i USA. Målingene vurderes etter statistisk og metodisk kvalitet og byråets treffsikkerhet historisk. Disse kriteriene ligger til grunn for en vektingsmodell. Utvalget av målinger dekker de siste sju dagene. Snittet blir beregnet av TV 2s mangeårige valganalytiker, Terje Sørensen.

Read Entire Article