Frykter regional krig

1 week ago 11



Bendik Sørvig i NORWAC frykter en regional krig i Midtøsten, og mener spesielt en ting må på plass nå.

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
ALVORLIG: Bendik Sørvig mener situasjonen i Libanon er alvorlig. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

Publisert 29.09.2024 22:27

Bendik Sørvig har tilbrakt flere år i Libanon. Han er stedlig representant for den humanitære organisasjonen NORWAC, og har opplevd både kriser og uro mens han har bodd i landet. Likevel mener han det som skjer nå overgår det aller meste. 

– Noe av det som gjør det skummelt er at det fremdeles fremstår som begynnelsen på noe enda større. Det er i hvert fall det vi frykter, og vi ser ikke slutten på det, forteller Sørvig til TV 2. 

Han mener situasjonen er alvorlig for hele regionen. 

– Man har advart mot regional krig i flere måneder nå. Man begynner å se konturen av det. Det virker på en måte som om den er i ferd med å bryte ut allerede. 

Mange på flukt

Bendik Sørvig forklarer at mange fra de sørlige forstedene rundt hovedstaden Beirut er på flukt nå. 

– I sentrale områder er det fult i gatene, og alle hotellene er belagt. Folk søker tilflukt i flyktningsentre, men også på gata. 

 Hussein Malla / AP / NTB
LIBANON: En mann ved en skadet bygning sørøst for Beirut på lørdag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

Han har vært i kontakt med flere som befinner seg i landet nå. 

– De som kommer fra de utsatte områdene har stort sett flyktet. Noen har flyktet flere ganger. Dette er jo et stort område i de sørlige forstedene. Folk opplever det som en veldig farlig situasjon. 

– Må få på plass våpenhvile

Beirut ble angrepet av Israel fredag kveld. Angrepet skal være det største siden konflikten startet. Lørdag kom meldingen om at Hizbollah-lederen, Hassan Nasrallah, var blitt drept i angrepet.

 AP Photo/Hassan Ammar, File
MÅLRETTET ANGREP: Den beryktede Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah ble bekreftet drept lørdag. Foto: AP Photo/Hassan Ammar, File

– Det er lite optimisme for å finne en snarlig løsning, sier Bendik Sørvig. 

Nå frykter de at det vil bli flere drepte og skadede i tiden fremover. I tillegg er de bekymret for at flere vil bli sendt på flukt. Nå mener de det viktigste er å få på plass en våpenhvile. 

Sørvig spår likevel at Israel er mest interessert i å fortsette med det de allerede har begynt. 

– Det er å svekke Hizbollah ytterligere, og i forlengelse av det også påføre den libanesiske sivilbefolkningen betydelig skade og usikkerhet. 

Frykter flere på flukt

Dersom konflikten ender slik som Sørvig frykter er det mange som kan ende på flukt. Han trekker frem at det er rundt fem millioner innbyggere i landet, og over en million syriske flyktninger. 

– Vi ser allerede flere titusen syrere dra tilbake over grensen. 

Han opplyser om at flere flyvninger fra Beirut allerede er kansellert. Dette fører til at det er få andre måter å komme seg ut av landet på.

– Libanon grenser bare til Middelhavet, Israel og Syria.

Han trekker frem at det kan bli aktuelt med en fluktrute via sjøveien. Det skjedde i 2006. 

Libanon og Israel i 2006

I juli 2006 tok Hizbollah to israelske soldater til fange i forsøk på å få løslatt libanesere som Israel hadde i fangenskap.

Israel mente dette var en krigserklæring og svarte med å invadere Libanon med bombefly og bakkestyrker, noe som gikk sterkt utover den libanesiske sivilbefolkningen.

Krigen endte etter 34 dager da Israel og Hizbollah inngikk en våpenhvileavtale fremforhandlet av FN.

Krigen mellom Hizbollah og Israel i 2006 var også en kamp mellom Israel og Iran, siden Hizbollah fikk enda mer støtte av Iran enn tidligere.

Kilde: FN

Riktignok understreker han at det kun vil være et alternativ for utenlandske statsborgere, og ikke libanesere flest. Det er fordi det den gangen var andre land som organiserte båter for å få hjem egne borgere. 

– Libanesere er dømt til å fortsette å være i Libanon. Det er et lite land, på størrelse med Rogaland. De vil søke trygghet i områdene som enda ikke er bombet. Det er utveien for de aller fleste. 

Han forteller at NORWAC jobber igjennom lokale helsepartnere i Libanon. 

– De bistår sivile syrere, palestinere, libanesere på en rekke felt. I tillegg håper vi å kunne sende livreddende medisinsk bistand ganske raskt.

Read Entire Article