Frykter at de blir glemt

2 days ago 8



– Vi har jobbet i ett år uten pause, og mange av kollegaene våre er skadet eller drept, sier legen Jamal Helal til TV 2. Nå frykter mange i Gaza at de havner i skyggen av krigen i Libanon.

 Eyad Baba / AFP / NTB
KRIG: 7. oktober er det ett år siden krigen i Gaza startet. Foto: Eyad Baba / AFP / NTB

Publisert 03.10.2024 21:28

Antall palestinere som er drept i israelske angrep på Gazastripen har steget til 41.788, hvorav 99 ble drept det siste døgnet, melder helsedepartementet i Gaza torsdag. 

– Det dør folk hver eneste dag, sier Jamal Helal til TV 2 på telefon fra Khan Younis i Gaza mellom to operasjoner.

En hofte er nettopp reparert, nå skal han straks i gang med å operere et åpent beinbrudd.

 Privat
OPERERER: Den norske legen Geir Stray Andreassen jobber sammen med Jamal Helal på Det europeiske sykehuset i Khan Younis. Foto: Privat

Helal har vært lege i 24 år, og jobber som leder for den ortopediske avdelingen ved Det europeiske sykehuset i Khan Younis.

En jobb som har blitt stadig mer vanskelig etter hvert som krigen på Gaza nå snart har vart i ett år. 

– Vi mangler alt, også leger, sier han.

Barnelege drept

Senest onsdag ble en av barnelegene på sykehuset drept sammen med familien sin i et israelsk angrep. 

– Jeg hilste på ham for to dager siden. Nå ligger han i ruinene av huset sitt. Det er trist og føles veldig rart, sier den norske legen Geir Stray Andreassen til TV 2. 

Han er del av et team fra den norske humanitære organisasjonen Norwac som jobber på sykehuset. 

Andreassen har vært i Gaza på oppdrag for Norwac flere ganger siden 7. oktober i fjor, da krigen mellom Israel og Hamas begynte.

 Privat
NORWAC: Teamet til Norwac som er i Gaza nå består av ortoped Mohammed Abdus Samee, ortoped Geir Stray Andreassen, operasjonssykepleier Elin Møxvold og anestesilege Per Kristian Hyldmo. Foto: Privat

De er det eneste internasjonale teamet på sykehuset nå, og tilstedeværelsen er høyt verdsatt. 

– De har mye erfaring og kunnskap, og er en god støtte. Samtidig gir det oss også økt sikkerhet ved å ha internasjonal tilstedeværelse på sykehuset, sier Helal. 

 Privat
OPERERT: Fem år gamle Amir har vært gjennom flere operasjoner ved sykehuset, der Norwac-teamet har bistått lokale leger. Foto: Privat

– Slitne

Andreassen sier han er dypt imponert over sine lokale kollegaer, som tar imot dem med smil og varme til tross for den enormt vanskelige situasjonen de befinner seg i.

– Folk er slitne. De får ikke sove om nettene. Barna skriker, og det er vanskelig for foreldrene som selv er redde å roe dem ned, sier han. 

Helal forteller om en utmattende tilværelse.

– Når vi er ferdige på jobb, finnes det ikke noe sted å hente seg inn igjen.

De fleste bor i telt, mange har måttet flytte flere ganger, og etter 26-timersvakter på sykehuset venter strevet for å få tak i vann, drivstoff og andre ting de er avhengig av i hverdagen. 

– Alle her håper på en våpenhvile, men mange frykter nå at det blir mindre press for å få til det, når fokuset rettes mot Libanon og Iran, sier Andreassen. 

– Ingen bryr seg

Israel har trappet opp angrepene mot Hizbollah i Libanon, og det pågår harde kamper i grenseområdene. 

Tirsdag kveld svarte også Hizbollah-allierte Iran med et stort rakettangrep mot Israel. Mange frykter nå at Midtøsten står foran en stor regional krig.

Det har tatt håpet fra mange i Gaza: 

– Vi er redde for at all oppmerksomheten nå snus mot Libanon, og at vi vil bli glemt, sier Enas Kollab fra Gaza by, som nyhetsbyrået AP møter i en flyktningleir i Khan Younis.

– Det er ikke lenger noen nyheter om Gaza. Vi har lidd i ett år, og ingen bryr seg i det hele tatt, sier Nezar Zaqout.

– Dette vil gjøre situasjonen her enda verre. Det er skremmende og vanskelig, sier Saadi Abu Mustafa. 

 Bassam Masoud / Reuters / NTB
ANGREP: Røyk fra et israelsk angrep stiger opp i bakgrunnen av teltleiren i Khan Younis. Foto: Bassam Masoud / Reuters / NTB

På sykehuset håper legen Helal at verdenssamfunnet vil være i stand til å huske på at krigen fortsatt rammer Gazas innbyggere, selv om konflikten nå trappes opp på flere fronter. 

– Angrepene fortsetter her, selv om situasjonen nå også eskalerer i Libanon, minner han om. 

Read Entire Article