– Det er mange ting som er vanskelig i skolen, og at fraværet går opp ser vi i den sammenhengen.
Publisert: 16.10.2024 07:50
Kortversjonen
- Skolefraværet øker blant elever i både ungdomsskolen og videregående, ifølge nye tall fra Utdanningsdirektoratet.
- En av seks elever på videregående har over 50 timer fravær, og jentene har høyest fravær. Likevel er antallet som mister vurderingsgrunnlaget grunnet høyt fravær relativt stabilt.
- Direktør Morten Rosenkvist ved Utdanningsdirektoratet ser potensial i forslag om fraværsregistreringssystem og den nye opplæringsloven.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Skolefraværet fortsetter å øke både i ungdomsskolen og videregående, viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratet.
Siden før pandemienpandemienSammenligner skoleåret 2023-2024 med skoleåret 2018-2019. har timefraværet på 1. trinn på videregående doblet seg. Og jo høyere klassetrinn, desto mer fravær har elevene.
– Utviklingen er veldig alvorlig. Når elevene er borte, går de glipp av læring og det sosiale fellesskapet, sier direktør Morten Rosenkvist ved Utdanningsdirektoratet.
– Det er mange ting som er vanskelig i skolen
En av seks elever i Norge har mer enn 50 timer fravær på videregående skole. Det er 17 prosent mer enn før korona.
Men også dagsfraværet har økt. Skoleåret 2023–2024 var hver tiende elev borte fra skolen i 20 dager eller mer.
– Vi ser nedadgående læringsresultater og trivselsresultater, og at mobbingen øker. Det er mange ting som er vanskelig i skolen, og at fraværet går opp ser vi i den sammenhengen, sier direktør Morten Rosenkvist ved Utdanningsdirektoratet.
Mobbing knyttet til enkeltfag og enkelte dager eller hendelser hjemme kan påvirke timefraværet, sier Rosenkvist.
Det er elevene i Oslo som har høyest timefravær både på videregående skole og i 10. trinn.
Undersøkelsen viser også at det er jentene som har høyest fravær, både på videregående og ungdomsskolen.
I tillegg ser man at de som dropper ut av videregående skole, jevnt over har høyere fravær enn en typisk elev.
– Det er helt nødvendig at vi jobber for å snu denne utviklingen, sier Rosenkvist.
Hva med fraværsgrensen?
I dag mister eleven retten til å få karakter i faget, dersom man har mer enn 10 prosent udokumentert fravær.
Men selv om timefraværet er gått opp, ser det ikke ut til å påvirke andelen som mister vurderingsgrunnlaget i særlig stor grad.
Det er ca. hundre personer flere som overskred fraværsgrensen ved skoleåret 2023–2024, som er en forholdsvis liten økning, ifølge Utdanningsetaten.
En mulig forklaring som Utdanningsetaten gir, er at økningen i timefravær i hovedsak har vært dokumentert fravær, som ikke telles mot fraværsgrensen.
Trend i flere land
I tillegg til høyt skolefravær, har også Norge verdens høyeste sykefravær. Nylig publiserte Nav nye tall som viste at sykefraværet har økt fra 5,5 prosent til 5,9 prosent på ett år. Det er det høyeste sykefraværet siden 2009.
– Kan man se sammenheng mellom sykefravær og skolefravær?
– Det har vi ikke grunnlag for å si noe om, men vi vet at mange samfunnstrender også slår inn i skolen. Skolen er ikke et sted som opererer for seg selv, og hvis det er tunge trender ute i samfunnet, er det ganske ofte slik at det slår inn i skolen.
Andre eksempler på samfunnstrender som påvirker skolen, er ungdomskriminalitet, vold og håndtering av sosiale medier, sier Rosenkvist.
– Fraværsstatistikken gir ikke grunnlag for å si hvorfor fraværet øker i seg selv, men vi ser at økende fravær er en generell trend i land vi liker å sammenligne oss med, sier Rosenkvist
Data fra OECD-land som USA, Danmark, Storbritannia og Australia viser også en markant økning i elevfraværet etter pandemien, ifølge Utdanningsdirektoratets rapport.
Forventer at skolene følger opp fraværet
Direktøren sier det er veldig viktig at skolene arbeider for å redusere fraværet.
– Det er viktig å snakke med elevene, og raskt finne ut hva som ligger bak når elever begynner å få fravær, sier Rosenkvist.
I tillegg tror han et nytt fraværsregistreringssystem, som nå er ute på høring, kan gjøre det lettere å få oversikt over årsaker til fraværet og hvilke tiltak som kan settes inn.
I den nye opplæringsloven som Stortinget vedtok i juni, er skolene også blitt pålagt å følge opp elevene som sliter med fravær.
– Vi har en forventning om at alle skolene skal følge opp dette enda tettere enn det som er gjort, avslutter Rosenkvist.