Flere tusen kunder er fortsatt strømløse etter orkanen som herjet fredag. Lørdag er det sendt ut oransje farevarsel for flom i Helgeland og deler av Trøndelag.
Publisert: 17.01.2025 15:09 | Oppdatert: 18.01.2025 12:56
Saken oppdateres. Har du tips eller bilder? Ta kontakt på tips@aftenposten.no eller 02286
Vind og vær har herjet Trøndelag og Midt-Norge det siste døgnet. Og da vinden løyet, ble det sendt ut oransje farevarsel for regn og flom. Lørdag formiddag er mer enn 16.000 kunder fortsatt uten strøm i Trøndelag og på Helgelandskysten.
En av dem er Georg «Goggen» Skatvold. Han driver Georg Skatvolds handelshus på Bogøya, et trøndersk fiskevær med 15 fastboende. Deriblant broren Thorleif, som driver Suppen Pøbb og på den beste sommerdagen i fjor solgte 580 fish and chips.
Men høysesongen er langt unna nå.
Fredag målte en av vindmålerne på øya vindkast over 40 meter i sekundet – godt over orkan styrke. Selv om Skotvold må ut og spyle saltvannet fra vinduene for å kunne se ut, tar han ikke helt av.
– For oss som opplevde nyttårsorkanen i 1992, så er dette bare en liten fis!
Strømmen mistet han fredag ettermiddag. Det skjedde rett før han skulle tusle til en av sine få naboer på middagsbesøk. Som da ble til et akevittbesøk.
– I stedet for varm mat, så ble det en kald en, sier Skatvold, som ikke har latt strømløsheten legge noen demper på humøret.
Jo da, han er bekymret for innholdet i fryseren. Og med tanke på at strømmen også forsvant noen timer tidligere i uken – etter at en havørn fløy inn i en strømbryter – har han innsett at han nok bør kjøpe en batteribank og kanskje et aggregat.
Akkurat nå nyter han likevel roen, med tente stearinlys og fyr i peisen.
– Vi er tilbake som urmennesker nå, ikke sant, hehehe. Man må ta det som det er!
Skotvold er neppe den eneste trønderen som sitter og oppdaterer strømbruddskartet til nettselskapet Tensio nå. Mange må belage seg på å vente enda lengre.
– Vi har satt beredskap
«Fortsatt veldig mange strømløse, og alle feil vil dessverre ikke bli rettet i dag», skriver Tensio på sine nettsider lørdag formiddag.
Også nettselskapet Linea jobber på spreng for å utbedre feilene på sitt strømkart.
– Vi har satt beredskap, og driftssentralen er fullt bemannet. Vi har også mye folk som er ute i felt, sier kommunikasjonsleder Frode Dorp i Linea AS til Helgelendingen.
Selskapet følger spent med på været og jobber på spreng med å rette feil.
– Det er krevende at vinden kommer i bølger. Vi har linjer som slår i hop og kortslutter, vindkast som knekker stolper og også en del trefall på linjene, forklarer Dorp.
Og mens den verste vinden er i ferd med å gi seg lørdag morgen, kommer farevarsler om regn og flom.
Lørdag ettermiddag ventes det en ny runde med regn i deler av Trøndelag og Nordland som igjen vil føre til økende vannføring. Og fra natt til søndag ventes det igjen fare for flom på oransje nivå i deler av Trøndelag og Nordland.
Det er vedvarende stor snøsmelting og regn som fører til flomvarsler på gult og oransje nivå i flere elver.
– Mye is og snø i vassdragene gir i tillegg betydelig oppstuving lokalt. Det har vært isgang flere steder, sier flomvakt Kristian Strand Nordtun i NVE.
– Nå venter vi at vannføringen først vil stabilisere seg og gå noe ned, før den stedvis kan gå opp igjen tidlig på søndag i tråd med nytt mildvær og regn. Dette gjelder Helgeland og nord i Trøndelag, sier han.
– Virker hissigere
Vinden herjet også på mer folksomme steder enn Bogøya.
På Flatanger i Trøndelag satte kommunen kriseledelse, etter at innbyggerne ble strømløse og isolerte av en høyspentledning som blokkerte eneste innfartsvei. Innbyggerne fikk tilsendt denne beskjeden på varslingssystemet:
Vaktmester Johnny Dale rykket ut på flere av hendelsene i kommunen fredag. Han sier til Aftenposten at han har bodd i Flatanger i 60 år, og at han aldri opplevd lignende vind.
Vaktmesteren sier også at det føles verre enn slik det var under ekstremværet IngunnIngunnEkstremvær som rammet nordlige deler av Møre og Romsdal, Trøndelag, Troms og Finnmark, Nordland og Vestland 31. januar til 1. februar 2024..
– Det virker hissigere. Det er kastene som gjør det annerledes. Under Ingunn sto det jevnt på, men nå er det kast som gir det en annen virkning.