– Fortløpende vurdering om ulvene må felles

4 days ago 10



Statens naturoppsyn:

To ulver er fremdeles på rømmen fra Polar Park i Troms, etter at de kom seg ut tirsdag. Nå har Statens naturoppsyn fått i oppdrag å fange eller felle rømlingene.

 Rodrigo Freitas
PÅ RØMMEN: Ulver fra Polar Park i Bardu i Troms har stukket av. TV 2 kjenner ikke til om det er akkurat disse ulvene som er de skyldige. Foto: Rodrigo Freitas

Publisert 02.10.2024 13:33 Sist oppdatert 22 minutter siden

Fem ulver klarte mandag å komme seg ut av innhegningen sin i dyreparken Polar Park i Bardu i Troms.

Tirsdag var ulvene fremdeles inne på området til dyreparken, og ansatte klarte å få kontroll på tre av rømlingene. 

To ulver klarte imidlertid å komme seg helt ut av parken. 

Da varslet dyreparken politiet.

– Kan forårsake skade

Nå har Miljødirektoratet besluttet at Statens naturoppsyn får oppdraget med å fange og eventuelt felle ulvene.

– Vi anser det ikke som en akutt situasjon, men av hensyn allmennheten må disse fanges eller avlives. De kan også potensielt forårsake skade på husdyr og tamrein, sier Susanne Hanssen, seniorrådgiver i viltseksjonen i Miljødirektoratet.

Hun forteller at de har vært i møte med parken både tirsdag kveld og onsdag morgen. 

– Ulvene er vant til folk, men Polar Park har vist til at disse to ulvene er ganske sky og trekker seg bort fra folk, sier Hanssen. 

Per nå vet de ikke hvor ulvene befinner seg. Hun ber derfor om at synsobservasjoner av ulv gis beskjed om til Statens naturoppsyn.

Veronica Sahlén leder Statens naturoppsyns arbeid med å lokalisere ulvene. Hun forteller at det blir en fortløpende vurdering hva som skjer når de finner ulvene.

– Det er avhengig av situasjonen og hvor langt unna de er parken. Vi jobber sammen med parken, og så må det besluttes der og da om ulvene kan fanges eller må felles, sier hun. 

Tror ulvene vil unngå folk

Ordfører i Bardu kommune, Toralf Heimdal (Sp), forteller til TV 2 at situasjonen er veldig trasig.

 Nils Ole Refvik
UNNGÅR FOLK: Ordfører Toralf Heim (Sp), har fått beskjed om at ulvene sannsynligvis unngår folk. Han sitter også i styret i dyreparken. Foto: Nils Ole Refvik

– Det ble søkt til midnatt tirsdag, og så var beskjeden til meg at søket ble gjenopptatt klokken seks onsdag morgen, sier Heim.

Han er selv styremedlem i parken, og sier at de trodde de hadde full kontroll. 

– Det kom opp nye gjerder i 2022, men her har ulvene klart å bryte opp et gitter ved en liten bekk ved innhegningen.

Kommunen er deleier i dyreparken.

– Opplever kommunen at ulvene utgjør en fare for folk?

– Nei, absolutt ikke. Dette er ikke ulv som er vant med å jakte. De har blitt matet fra dag én. Sånt sett er de sikkert litt redde når de er ute på frifot, og vi regner med at den vil trekke seg unna folk, sier Heimdal.

I nabokommunen Salangen har ordføreren en annen innstilling.

– Dette er rovdyr som er en fare for både folk og dyr. Derfor vil jeg be om at det settes inn tiltak for å skyte ulvene, sier ordfører i Salangen kommune, og sauebonde, Simon Løvhaug (Sp) til NRK.

 Nils Ole Refvik/TV 2
FELLING: Ordfører Simon Løvhaug (Sp) i nabokommunen til Bardu, Salangen, vil at ulvene skal felles. Foto: Nils Ole Refvik/TV 2
Read Entire Article